Šolar

Kako otroku nuditi podporo pri življenjskih vzponih in padcih

|
Avtor: Mama.Over.Net
Zamišljen otrok
Otroci se med odraščanjem soočajo s številnimi izzivi. Foto: Profimedia

Otroku boste pri vzponih in padcih, ki jih doživlja, lahko pomagali, če se boste držali teh nasvetov.

Duševno zdravje otrok, mladih in odraslih še nikoli ni bilo tako ogroženo kot v zadnjih nekaj letih. Epidemija covida je dodatno pripomogla k temu, da se je stanje na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov poslabšalo.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) navaja, da se bo eden od petih mladih (starih od 13 do 18 let) v življenju soočil z resno duševno boleznijo.

Dr. Megan Campbell, psihiatrinja za otroke in mladostnike, staršem polaga na dušo štiri nasvete, kako zagotoviti podporo otrokom pri življenjskih vzponih in padcih. Otroci se med odraščanje soočajo s številnimi izzivi. Ključno je, da spodbujamo njihov razvoj, da se z izzivi soočijo na pozitiven način. Treba jim je zagotavljati podporo in jih učiti zdravih mehanizmov soočanja s težavami.

Neuspeh sprejmite kot priložnost za učenje

Za otroke je dobro, da doživijo neuspehe. Pomembno je, da jim dovolimo izraziti občutke, ki jih ob tem doživljajo. Pomagajte jim razumeti neuspehe z drugačnega zornega kota. Z njimi delite svoje osebne izkušnje z neuspehi, da bodo lažje razumeli, da se to dogaja vsem. Tako bo proces premagovanja ovir postal nekaj normalnega.

Pohvalite proces, ne samo izid

Prepoznavanje truda, vloženega v nalogo, je enako pomembno kot praznovanje končnega rezultata. Majhni otroci težko prenašajo poraz, vendar je pomembno, da jim priznate prizadevanje in delo, ki so ga vložili v proces. Poudariti moramo hrabrost, ki so jo potrebovali, da bi to dosegli, in jih prepričati, da bodo dobili še druge priložnosti.

Negujte strasti in močne strani

Otroci se vključujejo v različne dejavnosti, kot so šport, umetnost in podobno. Čeprav vsi ne bodo blesteli v vsaki dejavnosti, je pomembno, da starši pomagajo otrokom raziskati svoje strasti in močne strani. Spodbujanje otrok, da odkrijejo in se predajo dejavnostim, ki v njih vzbujajo strast, jih krepi in spodbuja k napredku.

Negujte vztrajnost

Z otroki je treba vaditi potrpežljivost skozi proces vsakodnevnih bojev. Ko otrokom zagotavljamo podporo pri premagovanju težav tako, da priznamo njihove občutke. Omogočimo jim, da se izražajo, kot je to potrebno, in jih spodbujamo, da pristopijo k problemom z različnih zornih kotov. Spodbujati je treba način razmišljanja, ki jim sporoča, da so sposobni premagati izzive.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki