Dojenček

Odlična novica za vse, ki nimate “pomivalca”

|
Avtor: A. Š.
Pomivanje posode: ko pomivajo otroci
Tisti, ki nimate pomivalca, ste morda na boljšem

Ročno pranje posode ima lahko tudi dober vpliv na otroke, kaže raziskava.

Ko dobimo malega novorojenčka, bi ga najraje zavili v vato in jo okrog njega obdržali vse življenje. Varovali bi ga pred krivicami, virusi in bakterijami, v življenju mu želimo samo najbolje. Seveda imamo zato doma tudi dobro razkužene dude, stekleničke, čista tla v stanovanju, kasneje tudi razkuženo posodo in pribor.

Čeprav opere pomivalni stroj posodo veliko bolje in pri višjih temperaturah, ki uničijo škodljive mikroorganizme, morda to za otroka ni najbolje.

Prepolovi tveganje

Ročno pranje posode lahko prepolovi tveganje za razvoj alergije pri otrocih, ugotavlja švedska raziskava objavljena v reviji Pediatrics. Pranje posode v stroju, ki je seveda bolj preprosto, hkrati pa bolje “razkuži” posodo, torej ni bolj zdrav način.

Razlog za manjši pojav alergij v gospodinjstvih brez pomivalnega stroja, je po mnenju raziskovalcev v tem,  da je ročno pranje posode manj natančno in pusti več sledov umazanije, ki krepi imunski sistem otrok.

Pomivanje posode. Foto: Profimedia

Astma, seneni nahod, ekcem

Raziskavo je koordiniral Bill Hesselmar iz Univerze v Göteborgu in vanjo vključil okoli tisoč otrok. Pri otrocih so iskali prisotnost alergijskih bolezni kot so astma, seneni nahod, ekcem in podobno in to primerjali z vedenjem staršev.

V raziskavi so preverjali tako imenovano teorijo higiene, po kateri so otroci, ki so izpostavljeni pretirani higieni, bolj podvrženi tveganjem za različne bolezni. 

Nato so sledili navadam staršem v gospodinjstvu, opazovali so vrsto uporabljenih živil, kje so živila kupili, preučevali so tudi domače navade, kot je tudi pranje posode. V sklopu raziskave so ugotovili, da se je pri tistih otrocih, kjer so posodo pomivali na roke, možnost za pojav alergij prepolovila.

Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da to ne pomeni vzročno-posledične povezave med pomivalnim strojem in tveganjem za alergije, kaže pa na možno povezavo. Zato bi bilo treba po njihovi oceni v novi študiji raziskati povezavo med čiščenjem s pomočjo gospodinjskih aparatov ter pojavom alergijskih bolezni.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki