Dojenček

Poskrbite, da otroci dobijo dovolj spanca

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Otroci rabijo veliko počitka. Raziskava izpostavlja nekaj pomembnih razlogov, zakaj je bolje, da gredo zgodaj spat.

Pri otrocih, ki hodijo zgodaj spat, je manjše tveganje, da pride v najstniškem obdobju do debelosti. Raziskava, objavljena v reviji Journal of Pediatrics, je pokazala tudi, da bi dobra in dosledna spalna rutina pri predšolskih otrocih lahko imela pomembno vlogo pri preprečevanju pojava prekomerne teže kasneje v otroštvu.

Druge raziskave so pokazale, da so prednosti zgodnejšega odhoda v posteljo vidne na obnašanju otrok, kognitivnem razvoju in koncentraciji. Urejena večerna rutina, ki vključuje zgodnji odhod v posteljo, pomeni tudi manjše težave s spanjem, kot so nočno prebujanje ali težave s spanjem,” je pojasnila nosilka raziskave Sarah Anderson.

Bolj kot ura, ob kateri otrok odide spat, sta pomembni kakovost in količina spanca, ki imata trajne posledice na več vidikov vedenja. Pomanjkanje spanja vpliva na vse od sposobnosti nadziranja čustev, psihičnih zdravstvenih težav, hormonov do metabolizma.

Koliko spanja potrebujejo otroci dnevno?

Ameriška akademija za medicino spanja (AASM) priporoča, da otroci dnevno spijo:

  • otroci, stari od 4 do 12 mesecev: od 12 do 16 ur
  • otroci, stari od 1. do 2. let: od 11 do 14 ur
  • otroci, stari od 3. do 5. let: od 10 do 13 ur
  • otroci, stari od 6. do 12. let: od 9 do 12 ur
  • najstniki, od 13. do 18. let: od 8 do 19 ur

V te časovne okvirje je vključeno tudi popoldansko spanje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Veliko otrok ne spi dovolj dolgo

Pediater Sumit Bhargava z Univerze Stanford svetuje staršem, da otrokov spanje uredijo tako, da mu bodo omogočili dovoljšno količino spanja, da bo lahko naslednji dan normalno deloval. Cilj je, po njegovih besedah, najti ustrezen čas, ko gre otrok spat, da se mu omogoči toliko spanja, kot ga potrebuje. Starši morajo tako ugotoviti, kaj njihovemu otroku najbolj ustreza.

Pediater opozarja, da veliko otrok ne spi dovolj časa. “Spanje je za človeka tako pomembno kot hrana in zrak. Tretjino življenja prespimo,” je dejal.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.