Malček

10 nasvetov, kako naučiti otroke, da se skopajo

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prej ali slej se morajo otroci naučiti sami skopati. S pomočjo teh nasvetov bodo hitreje samostojni tudi pri tem opravilu.

Preden otroku dovolimo, da za večerno kopanje poskrbi sam, ga moramo naučiti, kako to varno in pravilno storiti. Spletna stran Moms.com ponuja deset nasvetov, kako učinkovito pripraviti otroka, da bo pri tem opravilu samostojen.

Varnostni nasveti

Prva stvar, za katero je treba poskrbeti, je varnost otroka. Otroku je treba razložiti, da morajo v kadi sedeti in da večerno umivanje ni pravi trenutek za testiranje, kako dolgo lahko zadrži dih pod vodo. Razložiti jim je treba, da morajo biti pri premikanju v kadi previdni, da jim ne zdrsne in ne pride do kakšnih poškodb.

Od glave do pet

Otroka poskušamo navaditi na rutino. Umivati naj si začnejo najprej glavo in gredo nato počasi proti petam.

Količina mila

Hitro se lahko zgodi, da bo otrok uporabil preveč mila, ga spustil ali zlil v vodo. Pokazati mu je treba, koliko mila naj vzame.

Umivanje las

Ta del je za otroke običajno najtežji, zato se lahko zgodi, da mu boste pri tem morali še kar nekaj časa pomagati.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vadite na igračah

Otroku lahko umivanje približate tudi tako, da to z njim vadite na njegovi najljubši igrači. Skupaj lahko umijeta igračo in pri tem mu prek igre pokažete, kako to učinkovito in varno opraviti.

Vse za kopanje na enem mestu

Otroku lahko približate to opravilo tako, da zanj ustvarite posebno košarico, v katero zložite vse, kar potrebuje za kopanje. Na ta način bo vedel, kaj vse potrebuje in kateri izdelki so primerni zanj.

Mehurčki morajo izginiti

Pomemben del umivanja je tudi izpiranje. Najlažje jim boste pojasnili, kdaj je to delo dobro opravljeno, če jim boste povedali, da na vodi ne sme biti več mehurčkov. Izpiraš, torej, dokler mehurčki ne izginejo.

Pazi na pomembne dele

Pri umivanju se hitro lahko zgodi, da otroci kakšen del telesa preskočijo. Poskrbite, da ne bodo pozabili na vrat, del za ušesi, pazduhe in genitalije.

Pripomočki za umivanje

Pri umivanju lahko uporabljamo vrsto pripomočkov. Otrokom je treba razložiti, za kaj se uporabljajo in kako. Otroci naj imajo enega za obraz in enega za preostale dele telesa. Na ta način se izognemo širjenju umazanije in bacilov.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zadnji korak

Ko otroka učimo, kako se umiti, ne smemo pozabiti tudi na to, kako se po kopanju osušiti. Zanj pripravite brisačo, ki ne bo prevelika, in jih naučite, kako se obrisati od glave do pet.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki