Dojenček

5 stvari, ki jih je dobro vedeti, ko izbirate ime za otroka

|
Avtor: Mama.Over.Net
lesene črke na mizi
Kakršnokoli ime že izberete, bo popolno za vašega otroka. Foto: Profimedia

Izbira imena za otroka je lahko zabavno početje, lahko pa tudi zelo stresno. Mama dveh fantkov je delila nekaj nasvetov za vse bodoče starše, ki še izbirajo ime za otroka.

Abigail Green je mama dveh fantkov. Strinja se, da je izbira imena ena bolj zabavnih stvari med nosečnostjo, a bi si kljub temu želela, da bi nekaj stvari vedela, preden je izbrala imena za svoja otroka.

Imena so zelo subjektivna

Mislim, da smo se vsi srečali z imeni, ob katerih smo se vprašali, kaj so mislili, ko so ga izbirali. “Moja mama je skoraj ‘umrla od smeha’, ko sem ji povedala ime za dojenčka, o katerem sva mož in jaz razmišljala,” pravi Abigail. Po mamini reakciji na predlog imena sta se z možem odločila, da ne bosta z drugimi govorila o tej temi. Okusi se zelo razlikujejo. “Tudi ko drugi vprašajo, nihče pravzaprav noče poslušati mnenj drugih o izbiri imena za dojenčka,” dodaja Abigail.

Imejte pripravljeno pojasnilo

Če razmišljate o nenavadnem imenu, se pripravite, svetuje Abigail. “Imam prijateljico, katere otroci imajo imena kot otroci iz Hollywooda, in vsi vemo, kaj to običajno pomeni. Nikoli nisem bila z njo na zabavi ali šolskem dogodku, kjer je kdo ni vprašal, kako je prišla do teh imen. Lahko si predstavljam, da takšna vprašanja kmalu postanejo nadležna. Ko nimate pripravljenega pojasnila, preprosto recite, da je to družinsko ime – običajno to umiri ljudi,” svetuje.

Nosečniški trebuh
Včasih lahko vprašanja o vaši izbiri imena postanejo nadležna, zato imejte pripravljen odziv. Foto: Profimedia

Bodite pripravljeni na zmedo

Če izberete nenavadno ime ali ime, ki je lahko tako žensko kot moško – bodite pripravljeni. Verjetno boste pogosto morali popravljati ljudi glede izgovora ali popravljati vse tiste, ki mislijo, da je vaš fant Vanja pravzaprav deklica Vanja in podobno,” pravi Abigail. Nevtralna imena postajajo bolj običajna, vendar se še vedno lahko hitro znajdete v situaciji, ko morate pojasnjevati: “Pravzaprav, on je fant …

Razmislite o vzdevkih

Ironična stvar pri vsem skupaj je, da po vsem času in trudu, ki ste ga vložili v izbiro imena, pogosto za otroka uporabljate vzdevek. “To vem iz izkušenj, ko sem sedela na vseh športnih tekmah svojih fantov. Slišala sem vsak možen vzdevek. Kar je meni najbolj smešno, je, da vzdevki pogosto niso kratica imena, sploh niso niti blizu pravemu imenu,” pravi Abigail. Ko izbirate ime, je zato smiselno razmisliti tudi o tem, kakšno so možne izpeljanke.

Kako bo ime zvenelo, ko boste klicali otroka

Abigail svetuje, da ime izgovorite na različne načine, da slišite, kako zveni v različnih situacijah. Če boste otroka glasno klicali na igrišču, bo verjetno slišati drugače, kot če boste nežno izgovorili njegovo ime.

Abigail za konec staršem ponuja še en nasvet: “Kakor težko je včasih ne obremenjevati se z odločitvijo, ki se zdi tako pomembna, bi bodočim staršem vseeno svetovala, naj poslušajo svoj instinkt in se sprostijo. Navsezadnje, kakršno koli ime že izberete – bo popolno ime za vašega otroka in po nekaj časa si ga ne boste mogli predstavljati z nobenim drugim imenom.

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Starši

Znaki, da ti manjka spanja

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Zadnji dodani članki