Družinski odnosi

To je ključen dejavnik za boljšo vzgojo otrok

Objavljeno: 17. septembra, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
nasmejana družina v jesenskem listju
Smeh ključno vpliva na vaš odnos z otrokom. Foto: Profimedia

Nedavna raziskava je pokazala, da uporaba humorja pri vzgoji otroka kasneje vodi do boljših odnosov med starši in otroki.

Nova raziskava, ki je temeljila na anketiranju ljudi, starih med 18 in 45 let, je pokazala, da je humor eden glavnih razlogov, zakaj imajo otroci še vedno dober odnos s starši. Korespondenčni avtor raziskave, Benjamin Levi, je ob rezultatih dejal, da upa, da se bodo starši naučili uporabljati humor kot učinkovito orodje pri vzgoji otrok. “Humor lahko ne le ublaži napetosti v odnosu, temveč pri starših tudi razvija trdoživost ter kognitivno in čustveno fleksibilnost. Upam, da bodo to znanje prenesli tudi na svoje otroke,” je pojasnil. Benjamin Levi je sicer profesor pediatrije in humanistike na medicinski univerzi v Pensilvaniji.

Levi je dodal, da je več raziskav na temo, kako humor vpliva na različna področja življenja, navaja portal Health Day. “Humor nas lahko nauči kognitivne fleksibilnosti, lajša stres ter spodbuja trdoživost in kreativno reševanje težav.

Pomanjkanje raziskav glede vloge smeha pri vzgoji

V nadaljevanju je Levi pojasnil, da je njegov oče uporabljal humor, kar se je izkazalo za izjemno učinkovito. “V svoji klinični praksi in tudi pri svojih otrocih uporabljam humor. Tako je nastalo vprašanje, kako konstruktivno uporabiti humor.

V iskanju odgovora na zastavljeno vprašanje je s svojimi sodelavci izvedel pilotno raziskavo, v kateri je preiskoval 312 odraslih, starih 45 let in manj. Več kot polovica je menila, da so njihovi starši v vsakdanjem življenju uporabljali humor. Skoraj tri četrtine (približno 72 odstotkov) vprašanih pa je menilo, da je to lahko učinkovito orodje pri vzgoji.

Učinek “daj naprej”

Rezultati raziskave so prav tako pokazali, da je prišlo do učinka “daj naprej”. Večina vprašanih z veselimi in radostnimi starši je rekla, da upa, da bodo pri vzgoji svojih otrok prevzeli podoben pristop, poroča Health Day.

Poleg tega so rezultati raziskave pokazali, da se je duhovitim staršem takšna vzgoja kasneje v življenju povrnila. 44 odstotkov ljudi s starši, ki so imeli dober smisel za humor, je namreč dejalo, da so starši imeli dober način vzgoje. 50,5 odstotka pa jih je reklo, da imajo s starši še zdaj dober odnos.

Za primerjavo: le 3,6 oziroma 2,9 odstotka vprašanih, ki niso imeli duhovitih staršev, še vedno ohranja dober odnos z njimi.

Smeh ni le pol zdravja, ampak je tudi ključen za dober odnos med starši in otroki

Humor ustvarja boljše okolje za sodelovanje

Levijeva ekipa je bila nad ugotovitvami raziskave presenečena, saj je le ta pokazala, da humor bistveno vpliva na dolgotrajen odnose med starši in otroki. Vodilna avtorica raziskave, Lucy Emery, je mnenja, da lahko duhovit pogled na stvari prinaša veliko dobrobit na drugih področjih življenja.

Med poslom in starševstvom oziroma vzgojo, ki sta hierarhična, obstaja zanimiva vzporednica. Na področju posla se je izkazalo, da humor pomaga zmanjšati hierarhije, ustvari boljše okolje za sodelovanje ter zmanjša napetost,” je pojasnila Emery, ki je bila v času raziskave študentka na medicinski univerzi v Pensilvaniji, trenutno pa je specializantka pediatrije v otroški bolnišnici v Bostonu.

Medtem ko so odnosi med starši in otrokom bolj ljubeči kot poslovni odnosi, se tudi pri vzgoji lahko pojavijo stresne situacije,” je opozorila. “Humor lahko pomaga zmanjšati to napetost in hierarhijo ter obema stranema omogoči, da boljše prebrodita stresne trenutke.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija
Kategorije Zadnja dejavnost
ABC ginekologije in porodništva 18.09.2024 ob 15:54
Pediatrija 25.08.2024 ob 17:22
Partnerska in družinska posvetovalnica 07.09.2024 ob 05:06
Cepljenja 18.09.2024 ob 09:22
Starševstvo in vzgoja 30.03.2024 ob 09:27
Preberi več

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net