Aktualno

Umrla 23 dni po porodu, na urgenci so jo odslovili

Objavljeno: 19. septembra, 2024 Avtor: A. Š.
porodnišnica kap po porodu
Foto: Profimedia

Novopečena mamica je kmalu po porodu obiskala urgenco zaradi hudega glavobola, a so jo odpustili.

Zdravnika v italijanski bolnišnici Santa Maria Nuova preiskujejo zaradi smrti 36-letne novopečene matere. Novico je objavila La Gazzetta di Reggio, ki poroča, da je ženska, ki je bila sicer tudi vplivnica in mati triletne hčerkice, lanskega 31. julija rodila drugega otroka v mestu Emilian.

Manj kot dva tedna po porodu, natančneje 12. avgusta, se je že počutila slabo. Imela je močan glavobol in zato odšla na urgenco, a so jo tam hitro odpustili. Ko se je dva dni kasneje zbudila, da bi podojila novorojenčka, je kmalu znova začutila močan glavobol.

Njena mati je zato poklicala številko za klice v sili, ki je kmalu prišel po žensko in jo odpeljal na urgenco. Kmalu zatem je njena mati in babica dveh otrok prejela klic, da je stanje 36-letnice zaskrbljujoče. Bila je v komi, potrebna je bila možganska operacija. 23. avgusta je 36-letnica umrla zaradi možganske kapi. 

Družina pokojnice se je obrnila na odvetnika, tožilstvo v Reggiu pa je začelo s preiskavo, zdravnika vpisalo v register osumljencev, odredilo zaseg zdravstvene dokumentacije in telesa, na katerem je bila opravljena obdukcija. Družina je ob tem pojasnila, da si ne želijo maščevanja. Želijo si le razumeti, ali bi žensko ob izvedbi diagnostičnih preiskav 12. avgusta lahko rešili. Lokalni zdravstveni organ, na katerega so se z vprašanji obrnili pri Italijanski tiskovni agenciji Ansi, ne daje izjav, “ker poteka preiskava”.

Najbolj nevarno v prvih dveh tednih

Kot pišejo na portalu bolnišnice NewYork-Presbyt približno polovica možganskih kapi, ki so povezane z nosečnostjo vključuje krvavitev v možganih, polovica je posledica krvnega strdka. Tveganje za možgansko kap je po njihovih ugotovitvah največje v prvih dveh tednih po porodu, lahko pa ostane povišano še 12 ali več tednov po porodu.

Pojasnjujejo, da je možganska kap v nosečnosti redek dogodek, zgodi se pri 30 od vsakih 100.000 porodov. Najpogostejša (celo 1 od 500 porodov) je pri bolnicah, pri katerih se razvije preeklampsija – je resno stanje krvnega tlaka, ki se razvije med nosečnostjo.

Velika večina možganskih kapi se zgodi v domačem okolju in zato moramo vsi poznati opozorila, ki kažejo, da se nekaj dogaja. Najenostavneje ta opozorila povzema akronim GROM. 

G – govor (ali oseba lahko govori jasno in razumljivo?)

R – roka (ali lahko oseba dvigne roko in jo tam zadrži?)

O – obraz (ali se oseba lahko nasmehne? Ali ima povešen ustni kot?) ,

M – minuta, čas (takoj pokliči 112!)

Več o možganski kapi in o stanju po slovenskih občinah lahko preberete TUKAJ

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija
Kategorije Zadnja dejavnost
ABC ginekologije in porodništva 18.09.2024 ob 15:54
Pediatrija 25.08.2024 ob 17:22
Partnerska in družinska posvetovalnica 07.09.2024 ob 05:06
Cepljenja 18.09.2024 ob 09:22
Starševstvo in vzgoja 30.03.2024 ob 09:27
Preberi več

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net