PROMO

Preživnina je prenizka – kaj naj naredim?

Objavljeno: 4. oktobra, 2024 PROMO
Foto: Profimedia

“S partnerjem sva se po 15 letih zakona razšla na precej grd način. Preživnino imava dogovorjeno, vendar pa sem v vmesnem času izgubila službo. Se mi lahko preživnina zviša?”

Vprašanje, ki ga je v Starševskem čveku na portalu Med.Over.Net zastavila mamica pod oznako HA1977, niti ni tako osamljeno. Njena situacija je naslednja:

S partnerjem sva se po 15 letih zakona razšla na precej grd način. Imava dve hčer, ena je že polnoletna, druga pa obiskuje 8.razred. Preživnino imava dogovorjeno, vendar pa sem v vmesnem času izgubila službo in imam sicer zdaj novo, vendar je plača nižja za dobrih 200 eur, stroški pa gredo gor. Višje so vse položnice, ki jih dobim zanjo in menim, da bi moral preživnino zvišati.

Ali imam kakšne možnosti, da se mi preživnina zviša, kaj pravzaprav moram storiti za prilagoditev preživnine?

Na to temo se je javilo več uporabnikov z različnimi predlogi, kaj lahko naredi in kako naj se loti reševanja stiske. Uporabnica pod oznako mimo991 ji je napisala, naj začne pisati vse stroške, neposredne in posredne, da bo imela evidenco, ko se bo pogovarjala. ”Velikokrat pozabimo na kakšne stroške mimogrede, pa se kar nabere, ko imaš konkreten izračun v roki, se lažje pogajaš (direktno, prek CSD, sodišča) kot pavšalna ocena.

Na vprašanje HA1977 je odgovorilo tudi kar nekaj uporabnikov. Mnenja so različna, se pa najbrž vsi zavedamo, da nekaterih situacij v življenju ne moreš predvideti – zlasti ne, če gre za odnos, v katerem nisi sam. To potrjuje tudi Marjeta131, ki je napisala, da ima podobno izkušnjo: ”Z možem sva bila skupaj 18 let. Dva otroka oba najstnika v OŠ. Pred letom dni sva se ločila. Zakaj? Zaradi droge? Moj bivši mož se je začel drogirati, postalo je tako hudo, da je ves denar zapravljal za drogo. Kaj mi preostane drugega, kot da se ločim in rešim svoje otroke in sebe pred tem, da gledajo kako jim oče propada pred očmi, kako ga policaji domov pripeljejo, ali pa sem ga mogla sama hodit iskat, ker je razgrajal uničeval, delal škodo itd…. Pač na to se ne da prej mislit! A misliš, da sem jaz vedela, da se bo moj mož, ko si bo ustvaril družino in ko bo prišel k denarju začel po 10 letih drogirati?

Marjeta131 je napisala, da so na CSD ju so določili, da more plačevati 400 eur preživnine, ki pa jo redkokdaj vidi, saj je njen partner nenehno brez denarja. Napisala je še, da ima bivši službo v domačem podjetju, da ima plačo redno in da sta prej skupaj živela v hiši, ki je bila napisana na njegove starše, zato od njega ni dobila ničesar.

Preživnina oz. obveznost preživljanja med starši in otroci je urejena v Družinskem zakoniku, pri čemer velja, da morajo starši svoje otroke preživljati do polnoletnosti. Po polnoletnosti pa obstaja dolžnost preživljanja ob pogoju rednega šolanja oziroma študija, poleg tega upravičenec ne sme biti zaposlen ali vpisan v evidenco brezposelnih oseb. Obveznost preživljanja traja najdlje do upravičenčevega dopolnjenega 26. leta starosti.

Foto: Profimedia

Kdaj se preživnina lahko zviša?

Na spletni strani Direktorata za družino je navedeno, da se z izvršilnim naslovom določena preživnina uskladi enkrat letno z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji. Uskladitev se opravi v mesecu januarju. Kakšne uskladitve veljajo za leto 2024, si lahko pogledate TUKAJ.

Ker so takšne situacije kompleksne in so nemalokrat posredi konflikti in različni interesi, je tudi komunikacija temu primerna. Uporabnik Anonimno 4937 piše, da je prav zato dobro imeti urejeno zavarovanje: ” … sicer se sliši zelo absurdno, ravno tako kot vsa zavarovanja, če boš umrl ali pa postal invalid … Kolega je to naredil …na koncu se je izkazalo, da je ga je šesti čut vodil, ko je izvedel, da ga žena že dolgo vara …”

Da zavarovanje lahko reši marsikateri izziv, ko nastanejo zapleti s preživnino, se zavedajo tudi v Zavarovalnici ARAG. V ARAG-u vam ponujajo pomoč v primerih, ko gre za omejitev stikov z otrokom ali zvišanje preživnine, kot je primer opisala mamica HA1977. Med uspešne primere uvrščajo zelo podoben primer, ko je mama s pomočjo odvetnika prepričala sodišče, da bo odslej nekdanji mož plačeval ustrezno visoko preživnino, ne pa zgolj simbolične.

Foto: Profimedia

Kaj zajema paket DRUŽINA?

Z zavarovanjem pravne zaščite v družini boste lahko uveljavljali svojo pravico v primeru spora glede preživnin in stikov ter svojo pravico kot dedič. V zavarovalnici ARAG pa vas lahko zastopajo v primeru sporov glede preživnin in stikov z otroci. To pomeni, da ko potrebujete nasvet o pravnih vprašanjih glede preživnin in stikov z otroci, vse stroške odvetnika prevzamemo oni.

ARAG plača za vas:

  • odvetniške stroške, sodne takse, sodno povprečnino,
  • sodne stroške,
  • polog varščine do 105.000 EUR,
  • stroške izvensodnih poravnav, mediacij,
  • stroške prič in tolmačev,
  • stroške od sodišča imenovanih izvedencev,
  • s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani,
  • dodatne materialne stroške,
  • potne stroške za sojenje v tujini.

Več o primerih, ki so jih že uspešno rešili in zastopali na sodiščih, si preberite TUKAJ. Hkrati pa zavarujte vse tiste, ki jih imate najraje – otroke.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net