fbpx
Dojenček

Nov trend med starši, ki je prišel tudi k nam

Objavljeno: 12. oktobra, 2024 Avtor: Staša Pust
previjanje plenic
Mama previja dojenčka. FOTO: Profimedia

V času, ko naš planet trpi za posledicami prekomernega onesnaževanja, vznikajo raznovrstne društva in akcije posameznikov, ki ubirajo okolju prijaznejšo pot.

Ste že slišali za t. i. manjpleničarstvo oziroma zgodnje odvajanje od plenic? Gre za to, da že pri dojenčku poskušamo prepoznati znake, s katerimi nam sporoča, da ga tišči lulat ali kakat. Na ta način mu omogočimo izločanje izven plenic, ki pogosto povzročajo izpuščaje.

Ena izmed mladih mamic, ki se je odločila za ekološko pot pri uporabi plenic, je tudi prehranska svetovalka Špela Vehar. Naša sogovornica je srečo našla v Afriki, kamor se je preselila pred tremi leti. K njeni odločitvi za uporabo manjšega števila plenic oziroma pralnih plenic je prav tako pripomoglo dejstvo, da odvoz smeti v Afriki ne deluje tako učinkovito kot pri nas. Špela je v pogovoru za naš portal pregovorila o razlogih za sprejetje te odločitve in njenih dosedanjih izkušnjah.

Špela Vehar in njen sinček Leo. FOTO: Osebni arhiv

Zakaj ste se odločili za manjpleničarstvo?

Spomnim se časa v porodnišnici, kjer so uporabljali zgolj navadne plenice. Mojega sinčka so z njimi vsak dan neštetokrat previli. Ko sem videla goro plenic in uporabljenih vlažilnih robčkov, ki nastanejo po previjanju le enega dojenčka, me je kar streslo.

Vsak dan po celem svetu ustvarjamo gore odpadkov na račun plenic in robčkov, ki so seveda nerazgradljivi. Srce me je bolelo, ko sem pomislila, da bi tudi sama ustvarjala toliko smeti. Po prihodu iz porodnišnice sem en teden uporabljala navadne plenice. Takrat se mi je koš z odpadki napolnil praktično v enem dnevu.

Prav tako mi ni bila všeč misel, da bi imel moj otrok genitalije ovite v plastiko. Glede na to, da vsi nosimo bombažne spodnjice, se mi do njega ni zdelo pravično. To sta zagotovo dva glavna razloga, zakaj sem se odločila za manjpleničarstvo in resnično mi ni žal, da sem sprejela ta korak.

Kje ste zasledili ta pojem in s čim vas je pritegnil?

Sestra mi je po prihodu iz porodnišnice posodila pralne plenice, ki jih je uporabljala pri mojem nečaku. Čeprav sem bila ideji za uporabo tovrstnih plenic najprej naklonjena, sem hitro dobila pomisleke, da si nihče na sebi ne želi imeti mokrih oblačil. Dejstvo pa je, da mamice težko takoj opazimo, ali se je naš malček polulal. To pripelje do tega, da dojenčki okoli genitalij hitro dobijo izpuščaje.

Čisto slučajno sem poslušala podkast o materinstvu, kjer je bila gostja mamica Anastazija. Po pregledu njenega profila na družbenih omrežjih sem zasledila fotografijo, kjer svojega otročka drži nad čebričkom in omenja izraz manjpleničarstvo.

Da preprečimo plenični izpuščaj, moramo dojenčkom redno menjavati pleničke. FOTO: Profimedia.

Ta koncept mi ni bil poznan, vendar me je nemudoma pritegnil. O njem sem prebrala mnogo člankov in ga kmalu začela prakticirati. K tej odločitvi je prispevalo tudi to, da je imel Leo veliko težav s krči. Zanimalo me je, če se da to nekako preprečit. Vsi so mi dejali, da glede tega ne morem storiti nič in da moram to enostavno sprejeti

Sama se s tem prepričanjem nisem strinjala. Pozorna sem bila, da se je v člankih o manjpleničarstvu omenjalo tudi to, da se otroci, ki ne uporabljajo plenic, znebijo krčev. Ti naj bi nastali zaradi tega, ker jim je neprijetno v polulanih in pokakanih pleničkah. Podzavestno začnejo zato izločke zadrževati, kar pa vodi do krčev. To idejo sem nemudoma zgrabila, saj sem si želela, da ne bi imel krčev, zaradi katerih se je drl kot sraka. Glasno dretje pa je v stres spravljalo tudi mene.

Ali pride dan, ko se nabere polna gora umazanih plenic in odločitev obžalujete?

Niti ne, saj do tega pride zelo redko. Na začetku sem bil zelo dosledna in sem ga za vsako lulanje dala nad kahlico. Kmalu sem ugotovila, da je bilo njegovemu tempu težko slediti, saj je v dopoldanskem času lulal na vsakih 15 minut. Ker sem po porodu prav tako imela zelo boleča zapestja, saj se mi je vnel karpalni kanal, mi je to predstavljalo veliko težavo.

To tudi pomeni, da je treba dojenčka in njegove potrebe stalno spremljati. Pri sebi sem opazila, da sem postala kar malo obsedena in nisem imela več svojega življenja. Zato sem se odločila, da raje podrobneje naštudiram njegov urnik kakanja. Sprijaznila sem se, da vsakega lulanja pač ne bom ulovila. To je tudi razlog, da nimam toliko umazanih plenic na dan jih uporabiva približno osem.

Kaj je glavni nasvet, ki bi ga podelili posameznicam, ki se nagibajo k manjpleničarstvu?

Nikakor ne smete biti perfekcionistke! Vaš cilj naj ne bo, da bo vaš otrok povsem suh, temveč da se o njem učite, ga spoznavate in vedno bolje razumete. Predvsem pa, da otrok razume, da plenica ni njegovo edino stranišče. Ko ga boste dajali nad čebriček, bo razvil pogojni refleks. Pogosteje, kot boste to počeli, hitreje bo ta refleks razvil.

Veliko je že to, če imate pralne plenice in ugotovite, kdaj vaš dojenček običajno kaka. Moj sinček to po navadi počne okoli 6. ure zjutraj oz. tik po hranjenju. Ugotovila sem, da takrat daje očitne znake.

Priporočam, naj si vsaka mamica en dan vzame za spoznavanje in preučevanje svojega otroka. Za ta dan naj si vnaprej pripravijo hrano in si omislijo nepremočljive podloge. Preden bo kakal, bodo verjetno opazile, da bo veliko migal in delal glasne grimase. Ko pa bo lulal, bo imel tišje oglašanje. Običajno pogosteje lulajo po dojenju. Opazila sem, da po dojenju lulajo vsaj trikrat v različnih razmikih. Na začetku lulajo večkrat po manj, s starostjo pa manjkrat po več.

Svetujem, naj mamice pralne pleničke uporabljajo v kombinaciji s čebričkom. Priporočam še, da kupijo takega, ki ima spredaj zaščito za lulanje, še posebej če imate fante, ki lulajo v loku.

Koliko pralnih plenic na začetku potrebujemo in koliko stanejo?

Na začetku jih potrebujemo zelo veliko, posebej če želimo dojenčka po vsakem mokrenju previti. Nekatere trgovine prodajajo paket 21 pralnih plenic, ki jih vsaj na začetku dnevno vse uporabimo. Nato se število uporabljenih plenic zmanjša in jih je treba prati na dva dni.

Priporočam, da imajo mamice dojenčka na večji podlogi, ki se jo da večkrat prepogniti in jo lahko cel dan uporabljajo, pa bo še vedno suha.

Pralne plenice so znane po tem, da ne vsebujejo kemikalij in so tako prijaznejše okolju. FOTO: Profimedia

Pri podjetju, od katerega imam pralne plenice, stane paket 21 plenic, čebrička, nepremočljive podloge in še nekatere druge opreme, malo manj kot 500 evrov. Veliko ljudi se, ko vidi to ceno, ustraši. Če pa predpostavljamo, da za navadne plenice na teden zapravimo približno 10 evrov za plenice, to nanese skoraj 50 evrov na mesec. Večina otrok plenice nosi vsaj dve leti. Potem lahko izračunamo, da si nakup pralnih plenic, ki jih lahko uporabimo tudi pri drugih dojenčkih, povrnemo v enem letu.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net