fbpx
Malček

Kdaj v vrtec (in šolo) po bolezni?

Objavljeno: 14. oktobra, 2024 Avtor: A. Š.
Kdaj nazaj v vrtec in šolo po bolezni? Foto: Profimedia
Kdaj nazaj v vrtec in šolo po bolezni? Foto: Profimedia

Starši se pogosto znajdejo v dilemi, kdaj peljati otroka nazaj v vrtec po preboleli okužbi.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da je pogosto težko preprečiti širjenje virusnih okužb, ki se prenašajo po zraku, kot so prehladna obolenja, gripa, črevesne virusne okužbe. “Zato moramo starše še posebej spodbujati, da ukrepajo po navodilih zdravnika in otroke obdržijo doma, ko kašljajo, kihajo, imajo drisko, vročino, izpuščaj, dokler ne preneha njihova kužnost,” opozarjajo.

Pogosto se namreč dogaja, da starši v vrtce in šole pošiljajo bolne otroke, ki okužijo še ostale otroke v razredu. Ob tem na NIJZ pravijo, da blažji kašelj in nahod, če se otrok dobro počuti, nista razlog, da bi otrok ostajal doma.

Trajanje kužnosti različno

“Pri presoji glede zdravstvenega stanja otrokov izbrani zdravnik ocenjuje pogoje glede trajanja kužnosti pri posamezni nalezljivi bolezni oziroma okužbi z vidika možnosti vnosa in širjenja v vrtčevskem oziroma šolskem okolju, ter otrokovo počutje,” opisujejo.

Priporočena ponovna vključitev po preboleli bolezni oziroma okužbi temelji na z dokazi podprtih dejstvih o trajanju kužnosti pri posamezni nalezljivi bolezni pri sicer zdravih otrocih.

Poudarjajo, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in dolžnost varovati svoje zdravje ter zdravje drugih (Zakon o nalezljivih boleznih). Pomembno je, da so otroci v vrtcu in šoli pravočasno cepljeni v skladu s Programom cepljenja, zaradi tesnih stikov med otroki so vrtci in šole okolja, kjer se nalezljive bolezni, zlasti dihalne in črevesne, hitro širijo. “Vrtci in šole morajo zagotoviti ustrezne higienske pogoje za zmanjšanje tveganja okužb. Če otrok zboli in obstaja sum na nalezljivo bolezen, je treba omejiti stike z drugimi otroki, dokler ne pridejo starši,” velevajo. 

Pripravili so zelo priročne tabele, kjer lahko starši hitro razberemo, kdaj in koliko časa po preboleli okužbi obdržimo otroke doma. 

Črevesne nalezljive bolezni

Črevesne nalezljive bolezni

Nalezljiva bolezen/okužba Vključitev v vrtec/šolo
DRISKA/BRUHANJE* (Campylobacter, E. coli, Giardia, Salmonella, rotavirus, norovirus) Po 48 urah od zadnjega bruhanja ali driske.
HEPATITIS A Po 14 dneh po pojavu prvih znakov oziroma po 7 dneh po pojavu zlatenice.
E.coli (VTEC) Po 48 urah od zadnjega bruhanja ali driske.
TIFUS, PARATIFUS Po prvem negativnem izvidu vzorca blata, oziroma po presoji epidemiologa ali specialista javnega zdravja, ki izda mnenje za lečečega zdravnika.
GRIŽA (Šigeloza) Po prvem negativnem izvidu vzorca blata, oziroma po presoji epidemiologa ali specialista javnega zdravja**, ki izda mnenje za lečečega zdravnika.
KRIPTOSPORIDIOZA Po 48 urah od zadnjega bruhanja ali driske.
GLISTAVOST Ni omejitev.

* Otroci lahko izločajo povzročitelja v blatu tudi še več tednov po preboleli bolezni, zato je potreben poostren higienski režim pri previjanju in uporabi stranišča. VIR: NIJZ ** Glej kontaktne podatke območnih enot NIJZ.

Nalezljive bolezni

Nalezljive bolezni z izpuščaji

Nalezljiva bolezen Vključitev v vrtec/šolo
OŠPICE Po 4 dneh po pojavu značilnega izpuščaja.
RDEČKE Po 6 dneh po pojavu značilnega izpuščaja.
MUMPS Po 5 dneh po pojavu značilne otekline.
ŠKRLATINKA, STREPTOKOKNA ANGINA Po 24 urah od začetka antibiotičnega zdravljenja.
NORICE Po 5 dneh po pojavu značilnega izpuščaja, oziroma ko ni več svežih mehurčkov in se vsi mehurčki posušijo.
INFEKCIJSKA MONONUKLEOZA Ni omejitev.
PETA BOLEZEN* (Erythema infectiosum) Ni omejitev.
ŠESTA BOLEZEN (Exanthema subitum) Ni omejitev.
HERPES (Herpes simplex) Ni omejitev.

* Peta bolezen, ki jo povzroča Parvovirus B19, lahko ogroža plod v zgodnji nosečnosti (do 20. tedna). Nosečnico je treba obvestiti, če so v skupini otroci, ki prebolevajo peto bolezen, in ji svetovati posvet z ginekologom. Obvestiti je potrebno tiste nosečnice, ki so bile 15 ali več minut v sobi z otrokom, ki ima peto bolezen, oziroma so imele s tem otrokom tesen stik (obraz na obraz) v zadnjih treh tednih pred pojavom bolezni pri otroku. Ko se pri otroku pojavi izpuščaj, ni več kužen, zato je pomembno, kdaj je nosečnica imela z njim stik! Vir: NIJZ

Za vse bolezni obiščite stran NIJZ TUKAJ.

dezurni@styria-media.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net