Nosečka

Ali je porod v drugo res hitrejši?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

O nosečnosti in rojevanju kroži veliko mitov. V drugo naj bi porod bil hitrejši in enostavnejši. Pa je res?

»V drugo bo lažje in hitreje,« je stavek, ki ga je marsikatera nosečnica v drugi nosečnosti slišala. Prepričanje, da gre v drugo lažje in hitreje, nima znanstvene osnove. Tako kot je vsak otrok drugačen, tako je tudi vsak porod drugačen. Vsak porod prinaša drugačno izkušnjo, izzive in nagrade, piše Mother.ly.

Največji miti o nosečnosti in porodu najpogosteje temeljijo na osebnih izkušnjah, zato je nemogoče reči, da jih delijo ženske po vsem svetu. Kaj torej drži in kaj ne?

Drugi porod se začne pred rokom?

Ni vedno tako. Nosečnost običajno traja od 39 do 40 tednov. Večina nosečnic pravi, da se je njihov drugi otrok rodil pred napovedanim rokom poroda in da je druga nosečnost bila krajša od prve. Njihove trditve je podkrepila študija, ki so jo izvedli leta 2001 na primeru 1514 zdravih nosečnic. Študija je bila objavljena v The European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. Pri 20 odstotkih sodelujočih nosečnic, ki so v drugo zanosile manj kot 12 mesecev po prvi nosečnosti, je bila druga nosečnost dan krajša.

Leta 2022 so opravili še eno raziskavo o dolžini nosečnosti. Preverili so podatke za ženske, ki so rodile enkrat, dvakrat in trikrat. Rezultati so pokazali, da prva in druga nosečnost trajata skoraj enako. Večina je rodila pri 39 tednih in 5 dneh nosečnosti. V raziskavi so zajeli 2437 žensk, ki so rodile dvakrat, in 56,2 odstotka jih je rodila na rok ali pred njim. Razpoložljiva statistika tako kaže, da ne obstaja pravilo.

Drugi porod je hitrejši?

Lahko pričakujete, da bo drugi porod trajal manj časa kot prvi. Prvi porod v povprečju traja od 12 do 18 ur, medtem ko je porod po drugi nosečnosti krajši in traja med šest in osem ur. Deloma se razlog za to skriva v tem, da po prvi nosečnosti maternični vrat potrebuje od osem do 12 ur za razširitev. Po drugi nosečnosti se to zgodi v približno petih urah.

Upoštevati je treba, da so mišice medeničnega dna enkrat že bile razširjene, zato se bodo v drugo hitreje razširile. Poleg tega v drugo nosečnica ve, kaj lahko pričakuje in kako se odzvati v posameznih delih poroda.

Zapleti iz prve nosečnosti se v drugi ponovijo?

Nosečnice, ki so v prvi nosečnosti izkusile zaplete zaradi preeklampsije ali nosečniškega diabetesa, morajo tesno sodelovati z ginekologom, saj je tveganje za ponovitev večje. Nosečnice, ki so med prvo nosečnostjo izkusile preeklampsijo, imajo večjo možnost, da se jim to ponovi v drugi nosečnosti. Pri ženskah, ki te težave niso imeli, je tveganje nizko.

Prav tako morajo biti pozorne tiste nosečnice, ki so rodile pred rokom. Pri tistih, ki rodijo med 22. in 30. tednom se tveganje za predčasni porod v drugi nosečnosti poveča za 20-krat.

Ni treba čakati z drugo nosečnostjo?

Če ste pravkar prvič rodili, strokovnjaki priporočajo, da z drugo nosečnostjo počakate vsaj 18 mesecev, preden zanosite. Na ta način je manjša verjetnost, da bo prišlo do predčasnega poroda, da bo otrok premajhen za svojo starost in da bo ob porodu imel prenizko porodno težo. Daljši razmak med porodi je dobrodošel tudi za mamo. Po porodu si mora žensko telo opomoči in nadoknaditi zaloge hranil, med drugim folne kisline in železa.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Z drugim otrokom je vse lažje?

V prvi nosečnosti ima nosečnica dovolj časa, da se v miru pripravi na novega družinskega člana. V drugi nosečnosti tega luksuza nima več, saj mora skrbeti za prvorojenca. Ob prihodu drugorojenca se je zato treba pripraviti na kopico novih situacij in čustev. Povsem normalno je, da vas kdaj preplavi občutek, da imate premalo časa za prvorojenca. Zdaj imate dva otroka, ki imata povsem različne potrebe. Bodite strpni in si dajte čas, da se prilagodite na nove razmere.

Težko je uskladiti potrebe dveh majhnih otrok in pri vsem tem najti še čas zase. Poiščite pomoč družine in prijateljev, ko jo potrebujete. Tudi vi si morate odpočiti in napolniti baterije. Prihod novega člana družine je lahko stresen in poln izzivov, zato ne bodite prestrogi do sebe. S časoma se bo vse postavilo na svoje mesto.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Nosečka

Zakaj je treba šteti otrokove gibe

Poleg tega, da s tem, ko poslušate otrokovo gibanje v trebuhu, krepite vez med vami in otrokom, s štetjem otrokovih gibov bdite tudi nad otrokovim zdravjem.

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.