Dojenček

Ali je uporaba mehčalca nevarna za otroke?

|
Avtor: Mama.Over.Net

Vsi si želimo le najboljše za naše malčke, in ko pride v družino dojenček, moraš vsak dan iskati veliko novih informacij. Če so siti, čisti in srečni, potem že opravljate odlično delo kot starš. Vseeno pa obstajajo nekatere vsakdanje stvari, ki so lahko za vašega otroka nevarne. Ena izmed teh stvari je tudi pranje perila.

Ali ste vedeli, da pri pranju otroških oblačil nikoli ne smete uporabljati mehčalca? Gotovo ste opazili, da je koža vašega dojenčka izjemno mehka, nežna, a tudi občutljiva, zato je pogosto dovzetna za razdraženost in izpuščaje. Samozaščitni mehanizmi, ki obstajajo na koži odraslih, pri otroški koži niso tako razviti, zato je potrebna posebna nega. Iz tega razloga morate biti zelo previdni pri pravilnem ravnanju z otroškimi oblačili.

Strokovnjak za pranje perila Deyan Dimitrov je pojasnil, zakaj se pri pranju otroških oblačil nikoli ne sme uporabljati mehčalca. »Mehčalec lahko včasih razdraži dojenčkovo občutljivo kožo, še pomembneje pa je, da lahko dramatično zmanjša ognjevarnost otroških oblačil,« je povedal. 

Mehčalci namreč vsebujejo emulgatorje in alkoholne etoksilate, ki so vnetljivi. Otroška oblačila so zaradi varnosti običajno obdelana s kemikalijami, ki zavirajo gorenje, kar pomeni, da lahko uporaba mehčalcev zmanjša njihovo učinkovitost. Zaradi tega Dimitrov staršem in skrbnikom svetuje, naj se izogibajo mehčalcu pri pranju oblačil za dojenčke in otroke, še posebej ko gre za materiale kot so frotir, žamet ali ostala podobna oblačila, poroča Daily star. 

Kaj uporabiti namesto mehčalca?

Če perete oblačila, obdelana s kemikalijami, ki zavirajo gorenje, obstajajo določeni koraki, kako ohraniti mehkobo brez mehčalca. Za začetek je najbolje uporabiti program za pranje občutljivih oblačil, saj je takrat ožemanje veliko manjše in perila ne bo povsem posušilo, kar pomeni, da oblačila ne bodo postala groba. Oblačila prav tako perite pri nizki temperaturi z blagim detergentom. Ta se dobro obnese pri 20 stopinjski temperaturi, zato je idealen za hladnejše pranje. Oblačila nato posušite naravno in se izogibajte uporabi sušilnega stroja.

Ognjevarna oblačila prav tako zahtevajo posebno pozornost. Če preverite etiketo na oblačilih, lahko vidite, ali so bila obdelana z ognjevarnimi kemikalijami. V tem primeru perila nikoli ne perite pri temperaturah višjih od 50 stopinj. Prav tako nikoli ne namočite oblačil, saj lahko to povzroči razgradnjo kemikalij, ki zavirajo gorenje. Strokovnjaki opozarjajo, da poleg vsega tega na ognjevarnih oblačilih ne smemo uporabljati belila, saj s tem povzročimo razgradnjo ognjevarnih kemikalij. 

Ali je treba za pranje otroških oblačil uporabiti poseben detergent? 

Številne stare skrbi, ali bo običajni detergent ali pralni prašek preveč agresiven za nežno otroško kožo. V tem primeru predlagamo, da opravite test. V stroj s perilom dajte dva ali tri kose otroških oblačil. Če dojenčkova koža ne reagira po stiku z oblačili, lahko oblačila še naprej perete s pralnim sredstvom, ki ga uporabljate, ter ne rabite kupiti blažjega pralnega sredstva za otroke.

Prav tako raje uporabljajte tekoči detergent kot pa prašek v prahu, saj se ta bolje izpira, še posebej pri izpiranju s trdo vodo. »Če vaš otrok nima alergij ali zelo občutljive kože, lahko ne glede na starost uporabite običajni detergent,« pravi Mary Spraker, pediatrična dermatologinja na Univerzi Emory. Za občutljivo kožo se pa izogibajte mehčalcem. »Ni tako pomembno, kateri detergent uporabimo, vsekakor pa je pomembno, da je perilo dobro oprano. Za otroke, ki imajo občutljivo kožo, lahko stroj nastavite na dve pranji. V takšnih primerih se je priporočljivo popolnoma izogniti mehčalcem in uporabljati oblačila iz bombaža in svile,« je dodala pediatrinja Alemka Jaklin Kekez.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki