Nosečka

Ali ‘ledeni kondomi’ pomagajo pri poporodnih bolečinah?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Kondomi Foto: Profimedia
Kondomi Foto: Profimedia

Rešitev za nelagodje v vaginalnem predelu po porodu so lahko ‘ledeni kondomi’.

Ženske se po porodu očijano še nekaj tednov ne počutijo dobro. Vaginalni predel je še dlje časa lahko otekel in vnet. Ena od rešitev za nelagodje v vaginalnem predelu po porodu pa je nadvse enostaven.

Avstralski pisec bloga in oče Martin Walness je o svojem novem starševskem odkritju pisal na spletni strani Dad. Odkril je namreč metodo za lajšanje vnetja nožnice. “Moški, opremite se s kondomi. Napolnite jih z vodo in jih zamrznite. So odlična rešitev za ženske po porodu. Služijo za lajšanje bolečin in oteklin v predelu nožnice,” svetuje.

Lauren Streicher, izredna profesorica kliničnega porodništva in ginekologije na Medicinski fakulteti Northwestern University Feinberg, je za Self povedala, da so s sodelavci izdelovali ‘ledene kondome’ za mamice v bolnišnici, kjer dela. »V bolnišnici smo imeli cel zamrzovalnik, poln ‘ledenih kondomov’,« je dejala. Poudarila je, da so ti namenjeni le za zunanjo uporabo. Po porodu sta vulva in nožnično tkivo močno otečena, je še pojasnila Streicher. Zdravniki običajno priporočajo ledene obkladke, vendar se je večina žensk zaradi njih počutila neprijetno.

Menjate jih lahko vsakih 20 minut

Melissa Goist iz Ohio State University Wexner Medical Stata je povedala, da običajno ne priporočajo ničesar v vagini nekaj tednov po porodu, razen če je sterilno. »Kondomi niso sterilni, kar sicer ni težava, vendar v poporodnem obdobju, ko je je maternični vrat večji, to lahko predstavlja povečano tveganje za okužbo,« je dejala. Obenem je dodala, da uporaba tovrstnega kondoma v perinealnem predelu (predelu med anusom in vulvo), kjer je za ženske boleče področje, ne predstavlja težave. Ker obstaja nevarnost ozeblin, Streicher priporoča, da med ledeni kondom in vagino za zaščito položite oblačila. Kondom lahko zamenjate na vsakih 20 minut.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Nosečka

Zakaj je treba šteti otrokove gibe

Poleg tega, da s tem, ko poslušate otrokovo gibanje v trebuhu, krepite vez med vami in otrokom, s štetjem otrokovih gibov bdite tudi nad otrokovim zdravjem.

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.