Aktualno

Babice podpirajo zdravo okolje za zdravo življenje

|
Avtor: Mama.Over.Net
babici z novorojenčki v bolnišnici
Babice lahko in morajo prispevati k varovanju podnebja. Foto: Profimedia

Babice želijo, da je njihov glas slišan tudi pri načrtovanju in oblikovanju zdravstvenih politik.

Letošnji mednarodni dan babic, ki ga obeležujemo 5. maja, poteka pod sloganom Babice podpirajo zdravo okolje za zdravo življenje. Babice so kot izvajalke in zagovornice reproduktivnega zdravja ključne pri oblikovanju zdravstvenega sistema, zagotavljajo okoljsko trajnostne zdravstvene storitve in skrbijo za opolnomočenje žensk, da sprejemajo odločitve v svojo korist, korist svoje družine in našega planeta, ob mednarodnem dnevu babic sporoča Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza).

  Babice imajo v delovanju vsakega zdravstvenega sistema pomembno vlogo, zato mora biti njihov glas slišan tudi pri načrtovanju in oblikovanju zdravstvenih politik. Babice so tesno vpete v delovanje skupnosti in imajo pomembno vlogo v življenju vsake ženske,” izpostavlja Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze. “Babice si prizadevajo za prihodnost, v kateri bo neprekinjena babiška nega sestavni del zdravstvenih sistemov, odpornih na podnebne spremembe.

  Trajnostne babiške prakse za bolj zdravo prihodnost

  Babice po vsem svetu se pri svojem delu soočajo z dejstvom, da so ženske, družine in še posebej otroci pogosto prizadeti zaradi posledic onesnaženega okolja in podnebnih sprememb. “Babice lahko in morajo prispevati k varovanju podnebja. Trajnostne babiške prakse dajejo prednost dobremu počutju matere, otroka in družine, hkrati pa zmanjšujejo vpliv na okolje in zagotavljajo bolj zdravo prihodnost naslednjim generacijam,” poudarja Saša Matko, predsednica Sekcije medicinskih sester in babic pri Zbornici – Zvezi.

  Dokazano je, da kontinuiteta babiške obravnave in zavzemanje za zdravstveno obravnavo z manj medicinskih intervencij vodi do optimalnih in varnih rezultatov z uporabo manj virov, kar ima za posledico manj medicinskih odpadkov in boljši ekološki vpliv. Spodbujanje dojenja in podpora doječim materam vpliva na zmanjšanje podnebnih emisij (proizvodnja, pakiranje in pošiljanje mlečnih formul).

  Za spremembe

  Zbornica – Zveza se pridružuje pozivom Mednarodne konfederacije babic k oblikovanju politik, ki vključujejo babice v načrtovanje podnebnih ukrepov, vlagajo v trajnostne modele babiške obravnave ter sprejemajo ukrepe za zmanjševanje emisij ogljika in zelene tehnologije. Babice zagovarjajo spremembe, potrebne za zagotovitev trajnostne prihodnosti za babištvo in naš planet.

  Zbornica – Zveza vsem babicam in babičarjem ob mednarodnem dnevu babic čestita in se jim zahvaljuje za trud, predanost in podporo ženskam in skupnostim, ki jim jo nudijo na vseh ravneh zdravstvenega varstva.


  Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

  V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

  BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

  Imena za punčke
  Imena za fantke

  Povezani članki

  Zadnji dodani članki