PROMO

Besede ginekologinje, ki so spremenile moje življenje

| PROMO
Foto: ALKALOID-INT

“Ja, čestitam, mamica boste! Vidite, takole se razvija novo življenje,” so besede, ki so moj svet zelo nenačrtovano za vedno spremenile.

Nenačrtovano zato, ker kljub dolgoletnemu razmerju s partnerjem o naraščaju še nisva na glas govorila, je bila pa nedvomno tiha želja obeh – nekje v prihodnosti. Prej “moram končati še tečaj za izpit čolna, iti s prijatelji jadrat, me čaka težko pričakovani koncert v Nemčiji“. To so bile moje misli … misli 35-letnice, ki je znala zelo lepo skrbeti zase.

Od skrbi zase do skrbi za dva – kako to gre?

Čeprav me je življenje z ultrazvoka malce prehitelo in presenetilo, sva s partnerjem kar hitro začela razmišljati v množini. Priznam pa, da mi je bilo težko razmišljati v dvojini, saj sem bila sveto prepričana, da zelo dobro skrbim za svoje počutje in zdravje, da ne potrebujem nobenih dodatkov, dopolnil, česarkoli. Tudi krvna slika je pokazala dobre rezultate, a me je ginekologinja vseeno prijazno opozorila na jemanje vitaminov in mineralov ter seveda folne kisline. Ker s tem nimam izkušenj, sem priporočila, kaj kupiti, iskala na forumih, kjer pa so bili odgovori zelo različni. Zato sem vprašala še nosečo prijateljico, ki mi je priporočila PreMama Duo.

PreMama Duo je multivitaminski in multimineralni izdelek z omega-3 maščobnima kislinama DHK in EPK, namenjen ženskam, ki načrtujejo nosečnost, nosečnicam in doječim materam. Dvojno pakiranje sestavljajo tablete, ki vsebujejo 11 vitaminov in 9 mineralov, ter kapsule z omega-3 maščobnimi kislinami.

Kateri minerali in vitamini so pomembni v času nosečnosti?

Ker si še nikoli v življenju nisem kupila prehranskih dopolnil in ker tokrat v igri nisem bila samo jaz, ampak še detece, ki je raslo pod mojim srcem, sem želela raziskati in najti najboljše, kar lahko dobim zase. Že ginekologinja mi je povedala, da se med nosečnostjo potrebe po določenih vitaminih in mineralih povečajo, saj jih telo potrebuje za pravilen razvoj otroka, zato mi je svetovala, naj še naprej jem raznoliko in kakovostno hrano in skrbim za zadosten vnos vode in skrbim za gibanje.

Foto: Profimedia

Najpomembnejši vitamini in minerali za nosečnice so:

  • Folna kislina (vitamin B9): Folna kislina je ključnega pomena za pravilen razvoj nevralne cevi pri plodu. Pomanjkanje folne kisline lahko povzroči prirojene okvare možganov in hrbtenice. Priporočen dnevni odmerek folne kisline za nosečnice je 400 mikrogramov (mcg). Dodatek folne kisline je še posebej pomemben v prvih treh mesecih nosečnosti.
  • Železo: Železo je potrebno za prenos kisika do otroka. Med nosečnostjo se prostornina krvi poveča, kar povzroči povečano potrebo po železu. Priporočen dnevni odmerek železa za nosečnice je 30 miligramov (mg). Dobri viri železa so meso, stročnice, zelena listnata zelenjava in žitarice, obogatene z železom.
  • Kalcij: Kalcij je pomemben za razvoj kosti in zob otroka. Priporočen dnevni odmerek kalcija za nosečnice je 1000 mg. Dobri viri kalcija so mleko in mlečni izdelki, zelena listnata zelenjava, tofu in mandlji.
  • Vitamin D: Vitamin D pomaga telesu absorbirati kalcij in fosfor. Priporočen dnevni odmerek vitamina D za nosečnice je 800 IU (mednarodnih enot). Vitamin D se tvori v koži pod vplivom sončne svetlobe, najdemo pa ga tudi v nekaterih živilih, kot so mastne ribe, jajca in žitarice, obogatene z vitaminom D.

Zakaj sta DHK in folna kislina tako pomembni?

Folna kislina je ključnega pomena za pravilen razvoj nevralne cevi pri plodu. Nevralna cev se razvije v možgane in hrbtenjačo. Pomanjkanje folne kisline v zgodnjih fazah nosečnosti lahko povzroči prirojene okvare nevralne cevi, kot so spina bifida in anencefalija.

Dokozaheksaenojska kislina (DHK) pa na drugi strani prek matere pomaga pri normalnem razvoju oči in možganov pri plodu in dojenčku, ki je dojen z materinim mlekom. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 200 mg DHK poleg priporočenega dnevnega vnosa omega-3 maščobnih kislin za odrasle.

Tako DHK kot folna kislina sta zelo pomembni v zgodnjem razvoju ploda. Raziskave kažejo, da lahko dodatek folne kisline zmanjša tveganje za prirojene okvare nevralne cevi. Zato je priporočljivo, da vse ženske, ki so spolno aktivne in bi lahko zanosile, jemljejo dodatek folne kisline 400 mcg dnevno, tudi če ne načrtujejo nosečnosti. PreMama Duo zajame v eni kapsuli in tableti vsa priporočljiva mikrohranila za vse ženske, ki načrtujejo nosečnost, nosečnice in doječe matere.

Ena rešitev za oba

Po nasvetu mnogih sem se odločila za PreMama Duo. Je pa k moji odločitvi pripomoglo tudi dejstvo, da lahko z eno kapsulo in eno tableto dnevno pokrijem vse potrebe, tako sebe kot svojega dojenčka. Kapsule ne vsebujejo glutena in laktoze, ki se jima zaradi alergijske intolerance izogibam.

Misel, ki me ob vsem tem spremlja, pa so bile besede moje mame, ki pravi, da je nosečnost tisti čas, ko spoznaš, da v ničemer več nisi več sam. Zato ti skrb zase postane še bolj pomembna, saj veš, da ob tem zelo lepo poskrbiš še za tistega, ki ga imaš najraje na svetu, pa čeprav ga še ne poznaš. 

Foto: ALKALOID-INT
Tablete in kapsule PreMama Duo se v primeru preobčutljivosti na katero koli sestavino ne smejo uporabljati. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja.

Nagradni kviz: za zdravje nosečke in njenega dojenčka

V nosečnosti ni lepše novice kot slišati, da je z nerojenim detecem vse v redu. Skrb za zdrav in pravilen razvoj ploda gre z roko v roki s skrbjo zase. Da boste nosečnice res sproščene in se bo vaš dojenček, ki ga nosite pod srcem, razvijal optimalno, vam v nagradnem kvizu PreMama Duo podarjamo pet popolnih paketov!

BOGATO BOMO OBDARILI 5 NOSEČNIC S SELECTBOX NEGO V SPA CENTRU IN Z MESEČNIM PAKIRANJEM PREMAMA DUO IZDELKOV.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki