Razvoj

Česa ne smete storiti, ko hči dobi prvo menstruacijo

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za dekleta je lahko prva menstruacija precej strašljiva zadeva, zato je prav, da jim mame priskočijo takrat na pomoč.

Najstniško obdobje ni lahko. Ena od stvari, ki za dekleta lahko predstavlja dodatno skrb ali stres, so spremembe, povezane s hormoni in začetkom menstruacije. Poraja se jim veliko vprašanj in prav je, da smo jim pri iskanju odgovorov v pomoč.

Mame se lahko dlje časa pripravljajo na dan, ko bodo hčerke dobile prvo menstruacijo. Pri tem pa morajo paziti, da se izognejo nekaterim odzivom.

Ne dramatizirajte

Seveda prva menstruacija pomeni veliko spremembo v dekletovem življenju, a to še ne pomeni, da je iz tega treba delati veliko dramo. Ni treba, da za to ve cela soseska, poudarja spletna stran Menstrupedia. Odziv naj bo umirjen in zbran. Dekletu je treba pojasniti, da gre za normalen del odraščanja in življenja.

Naj vas ne bo strah

Pomembno je, da stvari poveste, take, kot so. Dekle, ki je dobilo prvo menstruacijo, ima veliko vprašanj, začenši z osnovami. Povejte ji, kakšni pripomočki so na voljo, kako jih uporabljajo in bodite pri tem natančni.

Ne lažite

Zdaj ni čas za prikrivanje informacij ali spuščanje kakšnih podrobnosti. Pomembno je, da mama hčerki razloži, kaj se dogaja v njenem telesu in zakaj. Mogoče je zdaj, če tega še niste storili prej, čas za pogovor o spolnosti.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki