Aktualno

Deklica: Ko je stopila na avtobus, se je začela dušiti

|
Avtor: A. Š.
Bomboni
Bomboni so lahko nevarni. Foto: Profimedia

Končalo bi se lahko tragično. Ko otroci jedo, naj bodo pri miru.

Ne dovolimo, da otrok med jedjo govori, se smeji ali teka okrog s polnimi usti hrane, saj v takih primerih zgodi največ zadušitev,” opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). In prav to se je zgodilo devetletnici, ki je odhajala iz šole. 

Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, bi se konec oktobra pred šolo v Neaplju kmalu zgodila tragedija. Devetletna deklica je končala s poukom in želela domov s šolskim avtobusom. Ko je vstopila v avtobus, je imela v ustih bombon, ki je bil kriv za preplah. Deklica se je takoj ob vstopu na avtobus začela dušiti. 

Otroci vstopajo na šolski avtobus. Foto: Profimedia

Voznik jo je hitro odvedel na ulico in začel izvajati manevre prve pomoči, pomagali so tako učitelji kot mimoidoči. Bilo je vse zaman, zato so posredovali karabinjerji. Tudi ti so bili neuspešni, zato so jo v spremstvu učiteljice hitro odpeljali v najbližjo bolnišnico, kjer jo je zdravstveno osebje rešilo. Tja je prihitel tudi dekličin oče, ki se je zahvaljeval tako karabinjerjem kot zdravstvenemu osebju in učiteljici. Z deklico je vse v redu.

Previdno z arašidi!

Na NIJZ sicer opozarjajo, da se lahko s hrano zadušijo vsi otroci, a so v največji nevarnosti najmlajši. “Otrokom do 3. leta starosti ne dajemo jesti živil, ki so nevarna za zadušitev, kot so koščki trdega sadja ali surove zelenjave, koščki mesa, sira ipd., katerih premer je manjši od treh centimetrov,” opisujejo.

Prav tako so po njihovih navedbah nevarni češnjev paradižnik, jagode grozdja, trdi ali gumijasti bomboni, pokovka, oreščki, arašidovo maslo ipd., ki jih je težko pogoltniti ali pa imajo podobno velikost in obliko kot otrokova dihalna pot, zaradi česar hitro zaprejo grlo ali sapnik. “Še posebej arašidi zelo radi zdrsnejo v grlo, potujejo po sapniku in obstanejo v pljučih, zato jih ne ponujamo otrokom, mlajšim od pet let,” opozarjajo. 

Tudi starejše otroke poučimo, da dojenčku in malčku ne smejo dajati nobene hrane brez našega dovoljenja.

Kako pripraviti in ponuditi hrano

Na NIJZ so podali številne nasvete, kako pripraviti in ponujati hrano:

  • Pri zdravih donošenih dojenčkih se začne trdno hrano uvajati okoli šestega meseca starosti. Preden jo ponudimo otroku, jo ustrezno pripravimo, da preprečimo zadušitev.
  • Surovo zelenjavo in trdo sadje, kot sta korenje, jabolko ipd., naribamo ali na drobno narežemo.
  • Sadju odstranimo peške in koščice.
  • Jagode grozdja in češnjev paradižnik narežemo na četrtine.
  • Meso narežemo na drobne koščke.
  • Živila z vlaknatimi ali žilavimi sestavinami, kot sta zelena ali ananas, narežemo na drobne koščke.
  • Arašidovo maslo na tanko namažemo na koščke neslanih krekerjev in ne na mehek kruh.
  • Ribe postrežemo brez kosti ali pa jim pred serviranjem kosti odstranimo.
  • Izogibamo se prigrizkom na zobotrebcih in nabodalih.
  • Otroke je treba med hranjenjem ves čas nadzorovati

“Otroka nikoli ne hranimo, ko leži v otroškem ležalniku. Pri hranjenju po žlički je najbolje, da otrok sedi v našem naročju. Tako mu lahko hitro pomagamo, če se mu hrana zaleti in se začne dušiti. Šele ko otrok sedi samostojno in zna jesti trdno hrano, lahko začnemo uporabljati tudi stolček za hranjenje,” opozarjajo. 

Velevajo, da otroka v stolčku za hranjenje vedno pripnemo s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov. Spodnji trije pasovi okrog pasu in med nogami naj se čvrsto prilegajo telesu, ramenski pasovi pa naj bodo dovolj ohlapni, da se otrok lahko obrača, lovi ravnotežje in vzdržuje pokončni položaj, vendar preprečujejo, da bi na stolčku vstajal. Pri tem ga nikoli ne pustimo brez nadzora odrasle osebe, čeprav je pripet z varnostnimi pasovi. Odrasla oseba bo otroku lahko takoj nudila prvo pomoč, če bi se začel dušiti.

Naj ne jedo med vožnjo

Na NIJZ svetujejo, da otroku ne dovolimo, da med jedjo govori, se smeji ali teka okrog s polnimi usti hrane, saj v takih primerih zgodi največ zadušitev. Prav tako otroka, ki je razburjen in joka, ne silimo jesti.

Med vožnjo v avtomobilu otroku ne dajemo hrane. Nenadno zaviranje, vožnja čez luknje ali oster zavoj lahko povzročijo, da se otroku zaleti košček hrane in se začne dušiti, mi pa mu morda ne bomo mogli takoj pomagati, če vozimo.

“Udeležimo se tečajev prve pomoči, kjer se bomo naučili tehnik, s katerimi lahko rešimo življenje svojemu otroku,” še svetujejo. 

Pozor, lepe nagrade

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki