Aktualno

“Utrujena zdravnica” ni pregledala otroka, posledice tragične

|
Avtor: A. Š.
Rešilec v Italiji
Rešilec v Italiji - fotografija je simbolična. Foto: Profimedia

Otrok v trajnem vegetativnem stanju zaradi kosa sira. Starši, pozor pri takšni hrani.

Malček je pri štirih letih pojedel košček sira, ki je bil okužen z E. coli. Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je E. coli bakterija, ki živi v črevesju ljudi in živali, razširjena pa je tudi povsod, kjer pride do onesnaženja z iztrebki.

“Poznamo različne podtipe E. coli. Glede virulentnosti jih razvrščamo na nevirulentne in virulentne seve. Virulenca je sposobnost mikroorganizma povzročiti bolezen. Nevirulentni sevi so del normalne črevesne flore. Virulentni sevi povzročajo okužbe v prebavilih in zunajčrevesne okužbe pri ljudeh in živalih,” opisujejo na NIJZ.

Morebitna prisotnost E. coli v živilih ali pitni vodi je zanesljiv pokazatelj fekalnega onesnaženja le-teh. Takšna živila predstavljajo tveganje za okužbo z različnimi povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni.

Pozor pri teh živilih

Kot pojasnjujejo na NIJZ, je prenos okužbe fekalno-oralen, posreden ali neposreden. Najpogostejši je prenos z različnimi onesnaženimi živili in vodo. Možen je tudi neposreden prenos z dotikom npr. prek rok negovalke na otroka ter prenos prek opreme in predmetov. Okužba je možna tudi pri kopanju v onesnaženi kopalni vodi ali z neposrednim stikom z živalmi. Prenašalci okužbe so tudi muhe in druge žuželke ter glodavci.

Možni vzroki za prisotnost bakterije v živilih, ki so pripravljena za uživanje:

  •  nezadostna osebna higiena, posebej ne dovolj temeljito umivanje rok;
  • nezadostno čiščenje in pranje živil, ki jih uživamo surove;
  • uporaba onesnažene pitne vode;
  • nezadostno vzdrževanje higiene v kuhinji, nezadostno čiščenje opreme, pribora in naprav, križanje surovih in toplotno obdelanih živil, kar lahko povzroči naknadno onesnaženje.

Živila, ki so najpogosteje izvor okužbe z E. coli:

  • onesnažena pitna voda;
  • nezadostno toplotno obdelano meso;
  • nepasterizirano mleko in nepasterizirani mlečni izdelki (siri, skuta, smetana …);
  • nepasterizirani sadni sokovi;
  • slabo oprana surova zelenjava in sadje;

Lahko pride do nevarnih zapletov

“Bolezen nastopi po osmih pa do 48-ih urah, lahko pa tudi do desetih dni po zaužitju okužene hrane, odvisno od podtipa bakterij. Znaki bolezni so napet trebuh, slabost, trebušni krči, bruhanje, driska (vodena ali krvava), lahko povišana telesna temperatura. Bolezen traja nekaj dni,” opisujejo na NIJZ. Dodajajo, da pri okužbi z nekaterimi zelo virulentnimi sevi E. coli lahko pride do nevarnih zapletov, npr. hemolitično uremičnega sindroma (HUS), ki privede do odpovedi ledvic in slabokrvnosti, lahko tudi smrti. Z okužbami z E. coli obolevajo vse starostne skupine. Verjetnost, da bo bolezen potekala z zapleti, je veliko večja pri otrocih in starostnikih.

Štiriletnik s hemolitično uremičnim sindromom

Te dni v italijanskem Trentu poteka sojenje pediatrinji, ki jo krivijo za tragične posledice pri otroku po okužbi z E. coli. 

Gre za tragično zgodbo iz junija 2017, ko je tedaj štiriletni otrok pojedel košček sira “Due Laghi”, ki je bil okužen z bakterijo E. coli. Otrok se je kmalu zatem počutil slabo, zato sta ga starša odpeljala v bolnišnico v Clesu (Trento), kjer je bil nekaj ur na opazovanju. Ker so zdravniki prepoznali resnost situacije, so otroka kmalu premestili v bolnišnico Santa Chiara, kjer je pediater zavrnil pregled. 

Zaradi afere je sodišče v Clesu nekdanjega predsednika mlekarne Lorenza Biasija in sirarja Gianluco Fornasarija obsodilo in jima naložilo plačilo kazni. Pediatrinja pa se bo morala zagovarjati na sodišču, obravnava je razpisana za 24. april.

Kot poroča Corriere del Trentino, naj bi zdravnica “zavrnila pregled malčka v bolnišnici Santa Chiara, ki je bil v zelo resnem stanju in to kljub prošnji kolega.” To naj bi povzročilo zamudo diagnozo bolezni Seu (hemolitično-uremični sindrom). Otrok je že sedem let v vegetativnem stanju.

Kot je povedal oče otroka, sta z ženo oba slišala zdravnico, kako je zavrnila pregled njunega malčka. Pojasnjuje, da je ta boj za njunega sina nepomemben, saj mu ne morejo več pomagati. Z ženo bijeta boj na sodišču predvsem zaradi ostalih otrok, ki bi se morda kdaj znašli v podobni situaciji. 

Dali so mu zdrav prigrizek

Oče otroka se je v intervjuju za Corriere della Sera spomnil tistega tragičnega dne: “Po tem, ko je pojedel sir, je mojemu sinu takoj postalo slabo, tekli smo najprej v bolnišnico Cles in nato v Trento. Na pediatrični urgenci je zdravnica, ki je bila pri njem, prosila pediatrinjo za posvet, ta pa ji je odgovorila: ne zdaj, utrujena sem in cel dan sem v pogonu. Slišala sva jo.”

“Otroku so dali sir, ki se priporoča prav kot zdrav prigrizek za otroke,” je še pojasnil v intervjuju. Mamica otroka je po tragičnem razpletu dogodkov ostala doma in pustila službo. Zdaj noč in dan skrbi za sina, ki je vegetativnem stanju.

Otroku so tedaj v bolnišnici zaradi napačne diagnoze operirali slepič. “Če bi ga pediatrinja pregledala, ga vsaj ne bi operirali v tistem stanju in mogoče se mu stanje ne bi tako poslabšalo,” se sprašuje oče. 

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki