Malček

Ima otrok težave s popoldanskim spancem? Tako jih boste rešili

|
Avtor: Mama.Over.Net
Dojenček spi v posteljici. Foto: Profimedia
Dojenček spi v posteljici. Foto: Profimedia

Vsak starš bo prej ali slej imel težave s popoldanskim spancem otroka. Poiskali smo nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bodo vaši malčki nemoteno spali.

Dojenčki do šestega meseca

Izogibajte se temu, da vam otrok spi v naročju. Pri tej starosti mnogi starši otroka uspavajo le tako, da spijo skupaj z njim. Preden gre otrok spat, ga nekaj časa zibajte v bližini zibelke. Takoj ko zaspi, ga položite v zibelko in držite eno roko na njegovem trebuu, drugo pa na boku. Dojenček se bo verjetno zbudil in bo nekaj minut nemiren, vendar mu z dotikom sporočate, da je vse v redu. Ko nazaj zaspi, umaknite roke in zapustite sobo.

Ključno je, da ste dosledni. Čeprav je mamljivo pustiti otroka spati v avtosedežu, je povsem v redu, če premaknete spečega dojenčka. Pravzaprav je to nujno, če si želite, da se vaš otrok nauči kakovostno spati v zibelki. Vsakič, ko je čas za spanje, poskrbite, da bo otrok na svojem mestu za spanje.

Otroci od šestega do 12 meseca

Preden položite otroka v zibelko, si pripravite vse pripomočke, ki mu bodo pomagali zaspati – lahko je to duda, spalna vreča, ne pozabite na elektronsko varuško, če jo uporabljate. Tako boste otroka lažje prestavili v posteljico in tudi on bo takoj vedel, da je čas za spanje.

Znebite vseh motenj, ki bi lahko vplivale na otroka. Tukaj mislimo predvsem na svetlobo in hrup. Zagrnite zavese ali spustite rolete. Otroku lahko predvajate mirne zvoke, da se privadi na temo, s tem pa mu sporočite, da je čas za spanje.

Naj se otrok nauči sam umiriti. Ni treba, da otroka naučite Ferberjevo metodo uspavanja, da bi uspešno spal. Če otroka pustite jokati le eno minuto, preden vstopite v sobo, mu date možnost, da se sam umiri. Včasih lahko že samo kratka prekinitev mame ali očeta zmoti nadaljnji tok spanja.

Dvoletniki

Naj bo preprosto. Ne vpletajte se preveč. Čeprav smo nagnjeni k ustvarjanju dovršenih rutin, ki pomagajo umiriti otroka, bolj podrobna, kot je rutina, dlje bo trajalo, da se nanjo navadi. Poskusite narediti čas za spanje čim bolj preprost, kar pomeni, da lahko takšno rutino izvajate kjerkoli, kar je pravzaprav skrivnost lahkega spanca.

Bodite pozorni na urnik spanja. Če vaš otrok že spi 12 ur na noč (na vašo srečo), potem dvourni spanec podnevi morda ne bo tisto, kar vaš otrok potrebuje. Namesto tega, dajte otroka spat takrat, ko opazite, da potrebuje počitek. Če vaš otrok čez dan potrebuje le 30-minutni spanec, bi lahko siljenje v daljši počitek negativno vplivalo na njegov spanec ponoči.

Profimedia
Foto: Profimedia

Triletniki in štiriletniki

Ustvarite »wellness« okolje. Poiščite pomirjujočo glasbo, uporabite difuzorje, ki sproščajo sproščujoče vonjave, kot sta sivka ali evkaliptus. Otroci se bodo tako takoj počutili bolj sproščeno, enako kot mi, kadar vstopimo v wellness studio.

Imejte vedno pri roki njihove njihove najljubše stvari. Poskusite se spomniti stvari, ki bodo vašemu otroku pomagale spati dlje časa. Ob posteljici imejte kozarec vode, če se otrok slučajno zbudi žejen. Prav tako imejte v bližini njegovo najljubšo igračo ali odejico, če bo otrok pred spanjem slučajno potreboval malo dodatne spodbude.

Naj bo čas za spanje čas, ki se ga vaš otrok veseli. Spremenite ton, kadar je čas za pripravo na spanje. Naj bo to vznemirljiv dogodek, kjer otroku preberete njegovo najljubšo knjigo, ki poudarja dejstvo, kako dobro se je ugnezditi v posteljo in zaspati. Če pomaga, mu lahko poveste, da gresta tudi mama in očka spat. Če bo otrok mislil, da vsi to počnejo, bo imel manj strahu pred zamujenimi priložnostmi.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.