Nosečka

Izkušnje iz prve roke: Tako izgleda nosečniška hiperemeza

|
Avtor: Mama.Over.Net

Emily Boazman pravi, da je hiperemeza tako huda, da “ne more več delovati kot mama.”

Večina žensk se pred zanositvijo ne zaveda vseh težav, ki jih lahko čakajo v nosečnosti. Jutranja slabost je običajen in pogost simptom, ki se lahko pojavi. Nekatere nosečnice jo imajo lahko v prvih tednih nosečnosti. Približno osem izmed 10 nosečnic čuti slabost, pri večini pa ta izgine okoli 14. tedna nosečnosti.

Toda za ženske, ki nimajo sreče in trpijo za hiperemezo med nosečnostjo, jutranja slabost zagotovo ni nekaj, česar se lahko veselijo. 

Hipermeza (latinsko hiperemesis gravidarum) je skrajna oblika jutranje slabosti, ki lahko traja do poroda. 

Delila svoj boj z nosečniško hiperemezo

“Ženske imajo več kot tri epizode bruhanja na dan, izgubijo več kot tri kilograme telesne teže, kar je več kot pet odstotkov telesne mase. Kadar pride do ketonurije, neravnovesja elektrolitov in hranil ter do dehidracije govorimo o hiperemezi,” je za Miss Mama pojasnila ginekologinja Petra Podobnik Brlečić. Dodala je, da hiperemeza zahteva hospitalizacijo in resnejšo obravnavo z nadomeščanjem tekočin, elektrolitov in hranil. 

Emily Boazman je na TikToku v posnetku delila svoj naporni boj s hiperemezo. Pokazala je namreč, kako se je njeno življenje zaustavilo, ko je dobila ta nepričakovan simptom nosečnosti.

V posnetku, ki ima milijone ogledov in na stotisoče všečkov, je Emily pokazala, kako izgleda, ko imate hiperemezo – bruhanje, ležanje v postelji, zgrbljeno sedenje na stranišču. Prikazala je resnično podobo bolezni. 

@emilyboazman TIKTOK THINKS THIS IS TOO GRAPHIC.🙄😤 they keep flagging my videos and warning my account.😤 #hyperemesisgravidarum #severemorningsickness #hyperemesisgravidarumpregnancy ♬ original sound – Emily Boazman

“Ko si noseča s tretjim otrokom in dobiš hiperemezo in ne moreš več delovati kot mama, gospodinja …” je zapisala ob posnetku.

V drugem posnetku z enako vsebino je mati treh otrok in medicinska sestra zapisala, kako se hkrati počuti krivo, ker ne more pomagati svojim otrokom in možu, medtem ko se trudi preživeti dan. 

“Čutila sem ogromno krivdo, ker nisem zmogla skrbeti za svoji deklici. Hkrati pa me je bilo strah zase,” je zapisala.

Pod njenimi posnetki se je vrstilo mnogo komentarjev, kjer so ji ljudje izrazili podporo. Obenem so se spraševali, če ji mož kaj pomaga. “Žal mi je, da ste bolni, ampak moj mož bi brez težav poskrbel, da bo hiša pospravljena. Oba delava, a to ni pomembno,” je zapisala ena izmed uporabnic. Emily pa ji je odgovorila, da je ves čas pospravljal in pomagal, vendar sta njeni deklici med igro popolnoma uničili hišo. 

Ena od mam je podelila, da zaradi svoje izkušnje s hiperemezo ni več želela imeti otrok. “Hiperemeza je razlog, zakaj ne bom imela več otrok. Ko sem bila noseča z zadnjim, sem skoraj umrla. To je res nevarna stvar in ljudje je enostavno ne razumejo,” je zapisala. 

Čeprav je mamico treh otrok hiperemeza močno zaznamovala, bi vseeno rada imela več otrok, zaradi česar je pripravljena tudi tvegati. 

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki