Izleti

Izlet k alpakam, ki bo otroke navdušil

|
Avtor: Staša Pust
alpaka
Alpake so glavna atrakcija ranča. Foto: Žurnal24

Podajte se na izlet in spoznajte prikupne alpake in druge živali, ki jih imajo na Alpaka Ranču Primorska.

Na idilični lokaciji v notranjosti Primorske blizu kraja Materija se nahaja Alpaka Ranč Primorska. Tam od leta 2020 domujejo štiri alpake z imeni Pako, Chili, Zeus in Diego.

Ponosna sem, da sem kmetica,” nam med razkazovanjem svoje kmetije zaupa lastnica ranča Nataša. Kot majhna deklica ni odraščala na kmetiji, zato je bila zanjo odločitev, da bosta imela z možem kmetijo, velik izziv. Ta je z leti rasla in na njej poleg že omenjenih alpak domujejo še kravice, ponija, pujsek, prepelice, kozica, japonske svilenke, zajčki, kokoši in petelini, kobila in ovčke.

Ogled začnemo pri “bekicah”. “Če malo opazujete, je vsaka drugačna. Tole je naša Romana, tisto so Pikica, Belka, Mici, k vam je zdaj prišla Belinda, približuje se nam še Romana,” začne Nataša naštevati svojo večglavo ovčjo čredo. Na njeni kmetiji imajo prav vse živali svoje ime, kar zahteva veliko mero domišljije. “Ko žival vidiš, začutiš, katero ime ji pristoji. Nekatere pa k nam že pridejo z imeni in jih obdržimo,” o načinu poimenovanj pove sogovornica. Točnega števila živali ne pozna, saj se zaradi podmladkov stalno spreminja.

Konj na Alpaka ranču Primorska
Vse živali na kmetiji imajo ime. Foto: Žurnal24

Pristen stik z živalmi

Da je na svoj ranč ponosna, se vidi že, ko o njem navdušeno razlaga. “Obiskovalcem želim omogočiti pristen stik z našimi živalmi, ki jih lahko tudi božajo in hranijo, a le s hrano, ki je zanje primerna. Obiski so zato omejeni in se je nanje treba prehodno naročiti. V preteklosti se je namreč dogajalo, da so si obiskovalci brez našega nadzora ogledali živali in jih hranili z neustreznimi živili. S tem jim lahko naredijo veliko škodo,” opozori sogovornica.

Alpake – ljubezen na prvi pogled

Glavna atrakcija ranča pa so zagotovo alpake, ki si jih ogledamo nazadnje. Ko se jim približujemo, poleg svoje simpatične pojave nase opozorijo z oglašanjem. “Kaj je? Ste se ponovno skregali?” jih nagovori lastnica.

Pove, da so bile alpake zanjo ljubezen na prvi pogled: “Ko sem pred leti na internetu opazila njihovo fotografijo, sem se vanje nemudoma zaljubila. Vedela sem, da jih bom nekoč imela,” razlaga sogovornica. Trenutno imajo na ranču štiri samčke, saj je v Sloveniji samičko izjemno težko dobiti. Vzreditelji si namreč želijo čredo širiti ter samičk ne prodajajo radi. Cena ene alpake v Sloveniji znaša vsaj 1500 evrov.

Alpake na Alpaka ranču Primorska
Na ranču imajo štiri alpake. Foto: Žurnal24

Naši samčki so vsi Slovenci, saj so tu skoteni. Najprej sta k nam prišla Pako in Zeus, nato se nam je pridružil Chili, nedavno pa še Diego. Zelo radi so skupaj in so se hitro navadili drug na drugega. To so živali, ki morajo živeti v čredi, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da zaradi osamljenosti poginejo,” razlaga njihova skrbnica. Medtem jih hranimo s priboljški. Posebej so veseli, ko jih spustijo na bližnji travnik, kjer se nekateri od sreče povaljajo v travi.

Radi gredo tudi na (krajši) sprehod, kamor jih po dogovoru lahko peljejo obiskovalci ranča. Več kot kilometer ponavadi ne prehodijo, vmes pa imajo več postankov. Ljudi so navajeni, zato z božanjem nimajo težav. Lastnica omeni, da je skrb zanje lahka. Treba pa je paziti, da imajo na voljo dovolj sence in da je hrana čim bolj preprosta. Najbolje je, če jedo seno, ki njihovemu organizmu najbolj ustreza.

Alpaka na Alpaka ranču Primorska
Alpake lahko peljete tudi na krjaši sprehod. Foto: Žurnal24

Prihajajo iz Južne Amerike

Za razliko od ostalih prežvekovalcev imajo alpake triprekratni želodec. To je povezano z okoljem, iz katerega prihajajo, saj na visoki nadmorski višini uspeva le malo rastlin. Njihova domovina je namreč Južna Amerika, najdemo pa jih lahko tudi na 3800 metrih nadmorske višine. Sodijo med redke živali, ki lahko preživijo na tako razredčenem zraku.

Na svoje naravno okolje so se zelo dobro prilagodili. Na stopalih imajo dva prsta, na spodnji strani tudi blazinice, kar jim omogoča boljši oprijem. Njihova volna je še mehkejša od ovčje, na otip je že skoraj svilnata in ne oddaja neprijetnega vonja. Poleti jih ostrižejo, saj so temperature v Sloveniji precej višje kot v njihovem naravnem habitatu. S tem namenom jim poleti postavijo tudi manjši bazen, kjer se lahko ohladijo.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Izleti

Ste že spoznali ta mali zaklad Slovenije?

V Dravinjski dolini se skriva kraj, ki mu ljudje radi rečejo slovenska Toskana. Poleg čudovite narave in urejenega središča pa mesto ponuja tudi …

Aktualno

Vrata odprla Shrekova hiška

Za izbrane srečneže bo na voljo prav posebno doživetje. Ljubitelji filmov o Shreku bodo navdušeni.

--

Zadnji dodani članki