Šolar

Kaj storiti, če vašega otroka sovrstniki zapostavljajo

|
Avtor: Mama.Over.Net
otroci v razredu
Prisluhnite otroku, ko vam pripoveduje, kako se počuti. Foto: Profimedia

Nekateri otroci in mladostniki se zaradi različnih vzrokov znajdejo v položaju, ko so s strani sovrstnikov zapostavljeni. Kako lahko pomagajo starši?

Staršem se v primerih, ko otroka sovrstniki zapostavljajo, običajno trga srce. Veliko vpliva na to, kako drugi vidijo in sprejmejo njihovega otroka nimajo. Kljub temu pa je nekaj načinov, kako lahko starši ukrepate, ne da bi pretiravali ali poslabšali položaj.

Izogibajte se stigmatizaciji

Če ste opazili, da prihaja do tega, da je vaš otrok zapostavljen, mu nikar ne prilepite oznak, kot so “sramežljiv, drugačen ali neroden“. Otrok naj z vaše strani prejme občutek, da se lahko situacija izboljša, da lahko preživi to težavno obdobje in iz njega izstopi močnejši. Osredotočite se na njegove dobre strani. “Poglejmo, kako lahko to izboljšamo” mora biti vaše sporočilo. Izogibajte pa se sporočilom, kot je “ugotovimo, kaj je narobe s teboj in kaj delaš narobe“. Pomagajte otrokom, kako sklepati prijateljstva.

Načrtujte zabavo

Poiščite priložnosti za svojega zapostavljenega otroka. Če je vaš otrok še majhen, se dogovorite za zmenke. Starejšim otrokom ponudite, da bodo gostili skupino otrok, ki bodo prespali pri vas ali šli v kino. Spodbujajte otroka, da se vključi v dejavnosti, kjer lahko spozna prijatelje. Zapolnite otrokov čas z obiski družinskih članov, varstvom otrok, če je dovolj star, ali prostovoljnim delom.

Če je vaš otrok srednješolske starosti ali starejši, se poskusite povezati z drugimi pari, ki imajo otroke podobne starosti.

Poslušajte in ga imejte radi

Prisluhnite otroku, ko vam pripoveduje o tem, kako se počuti. Osredotočite se nanj. Dajte mu možnost, da vam pove celotno zgodbo brez prekinjanja. Nasvete delite z ljubeznijo. “Žal mi je, da se počutiš zapostavljenega. Bi se poskusil domisliti nekaj stvari, s katerimi bi izboljšal to situacijo?” Če vašega otroka sovrstniki zapostavljajo in zbadajo, se posvetite tudi temu.

Poiščete dejavnosti, ki jih lahko počenete skupaj

Otroka poskušajte razvedriti. Predlagajte dejavnosti, ki bodo zabavne za oba. Lahko se odpravite kolesariti, igrate družabne igre, greste v kino. Izbire je veliko, le najti morate tisto, ki bo prava za vas.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Aktualno

Ideje, kaj brati z otroki

Otroci se radi potopijo v domišljijski svet. Nekatere knjige si v srcih otrok pridobijo posebno mesto in se k njim pogosto vračajo.

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.