Malček

Kako disciplinirati otroke, ki se na kazen ne odzovejo?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profmedia
Foto: Profmedia

Otroka skušate kaznovati, a on na to sploh ne reagira in preprosto ne veste več, kaj in kako. Mogoče imate le otroka, ki se ne odziva na klasičen način kaznovanja, niti na posledice, ki temu sledijo.

Se vaš otrok ne odziva na premore, niti na pošiljanje v sobo niti na odvzem tehnologije? Ali imate občutek, da vaš starejši otrok dobesedno zeha ob vašem vsakem poskusu discipliniranja? Zagotovo ste vi in vaš partner že na tirih in jezni, ker nič ne deluje. Zaradi vse te jeze nato morda odreagirate še strožje in hujše, kar ni preveč učinkovito in navsezadnje tudi ni pravično.

Učinkovito discipliniranje ni le kaznovanje

Strokovnjaki bi vam morali povedati, da bistvo kazni ni to, da se otrok odzove skesano. Kadar se zdi, da otroku ni mar za disciplino, to pomeni, da obstaja neskladje med vzrokom kazni in kaznijo, ki je bila izrečena. Starši pogosto mislijo, da je rešitev težave v tem, da otroka pošljejo v sobo, da premisli malo o svojem dejanju. Vendar včasih ta osamitev služi le kot umik pred kaosom v gospodinjstvu, kar pa ni vedno kazen, kajne?

Najbolje bi bilo, da bi razumeli, zakaj je sploh prišlo do tega nezaželenega vedenja. To pomaga preprečiti tovrstno vedenje tudi v prihodnje. Ključno je, da damo odločitev v otrokove roke, sam se mora odločiti, ali bo ravnal prav zaradi dejstva, ker je to prav, ali samo zato, ker ga starš nadzira.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kazen mora biti strateška

Če skušate zmanjšati obseg konflikta z otrokom in resno jemati otrokove skrbi, to ne pomeni, da ga boste razvadili. To je osnova mnogih strategij “ničelne discipline”. Starševstvo je navsezadnje poskus, da otroke naučimo sprejemati dobre odločitve. Vendar včasih vseeno pride do vzorcev nesprejemljivega vedenja, zaradi česar je treba otroke disciplinirati.

Ključ do učinkovite kazni je, da proces temelji na posledicah, ki naravno izhajajo iz otrokovih dejanj. Kazen mora biti povezana s tem, kaj je otrok naredil in zakaj je to storil. Prav tako mora biti kazen takojšnja, da jo zagotovo povežejo z vzrokom, še posebej če je otrok mlajši.

Ali otrok ni pospravil svoje sobe? Potem bo to storil naslednji teden. Je prišel pozno domov? Naslednjič vas mora poklicati vsako uro.

Če se vedenje ne izboljša, tudi nova kazen ne bo dejansko rešila težave, zaradi česar je treba poskusiti z novo taktiko. Če se vedenje izboljša, je kazen delovala. Kadar je kazen učinkovita, morate otroka pohvaliti za izboljšano vedenje. Pomembno je, da se izogibate spopadom za moč. Veste, da ste glavni in o tem ni dvoma. Ni smiselno, da jim to mečete pod nos. To bo samo uničilo družinski duh.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kazni za otroke, ki se ne odzivajo na kazen:

Poskusite nekaj drugega: Če kazen ne ustavi neprimernega vedenja, ni razloga, da bi jo še naprej uveljavljali.

Jasno izrazite pričakovanja: Dajte otrokom priložnost za uspeh, tako da jih spomnite, kaj se od njih pričakuje.

Sprejmite naravne posledice: Če je kazen specifična za prekršek in logična, imajo otroci več možnosti, da spremenijo svoje vedenje.

Pohvalite pravilna dejanja: Ne kaznujte le napačnega vedenja, ampak se navadite pohvaliti dobre odločitve.

Izogibajte se bitkam za avtoriteto: To nikoli ni dobro za družino kot celoto in tega se ne bi smeli veseliti.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki