Aktualno

Kako pravilno prekuhati vodo

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Če je pri vas v veljavi ukrep prekuhavanja pitne vode, morate slediti tem navodilom. Previdno tudi pri negi dojenčkov in majhnih otrok.

Marsikje je v teh dneh v veljavi ukrep prekuhavanja pitne vode. Nina Pirnat z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) poudarja, da je pomembno, da ukrep upoštevamo. “Pitje mikrobiološko onesnažene, neprekuhane vode, povzroča tveganje za zdravje, ki se lahko kaže v obliki driske, bruhanja, slabosti, ki so jim še zlasti močneje podvržene občutljive osebe, kot so otroci, nosečnice in starejši,” pojasnjuje.

Ko je v veljavi ukrep prekuhavanja vode, je treba najprej pogledati, ali je voda motna. “Če je motna, moramo najprej izvesti usedanje ali pa jo prefiltrirati preko papirja ali prelikane krpe in scediti v posodo, kjer naj burno vre vsaj minuto, zaradi večje varnosti tri minute. Vodo ohladimo in najbolje, da jo shranimo kar v posodi, v kateri se je izvedlo prekuhavanje. Taka voda je uporabna 24 ur, v izjemnih okoliščinah tudi do 48 ur, če je hranjena na hladnem,” pravi Nina Pirnat.

Kjer je v veljavi ukrep prekuhavanja, si je treba s prekuhano vodo umivati tudi zobe. S prekuhano vodo je treba izvajati nego malih otrok in dojenčkov. Vsa voda, ki jo uporabljamo za pripravo hrane za male dojenčke in otroke, mora biti prekuhana. Če prekuhavanja ni mogoče izvesti, je treba uporabljati ustekleničeno vodo.

Živila je treba zavreči

Živila, ki so bila izpostavljena poplavni vodi, so onesnažena tako z mikroorganizmi kot kemijskimi snovmi. Poleg tega lahko vsebujejo trde delce, steklo, kamenčke, pesek. Živila, ki so bila v stiku s poplavno vodo, je treba striktno zavreči. “Izjema so morda živila, ki so v embalaži, ki ni bila poškodovana, recimo pločevinke ali steklo. Tako embalažo je mogoče oprati. Ne pa v primeru, če so bila taka živila izpostavljena naftnim derivatom,” opozarja Pirnat.

Živila, ki niso bila izpostavljena poplavni vodi, dobro pregledamo in če so nepoškodovana, jih shranimo v suh prostor, na višino, odmaknjeno od stene, da zrak lahko kroži. Zavržemo vsa živila, ki imajo natrgano embalažo ali so kako drugače poškodovana. Živila, ki jih zavržemo, moramo ustrezno odvreči, da ne privabljajo glodavcev.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki