Malček

Kako ustaviti cviljenje in jokanje?

|
Avtor: Mama.Over.Net
Deklica, ki joka. Foto: Profimedia

Se vam kdaj zgodi, da ste na tem, da zaradi otrokovega vedenja izgubite živce? Strokovnjaki ponujajo nekaj pristopov, ki vam v napetih situacijah lahko pomagajo.

Napadi besa, jokanje in glasno cviljenje so pojavi, ki vrhunec dosežejo med drugim in četrtim letom starosti. Cviljenje je pogosto edini način, kako se majhni otroci izražajo, ko so utrujeni, nezadovoljni, frustrirani, lačni ali kadar nečesa ne želijo storiti.

Strokovnjaki so za britanski The Sun razkrili nekaj nasvetov in prijemov, ki pridejo v poštev, ko je treba pomiriti otroka, ki neutolažljivo joka. Suze Patel, soustanoviteljica podjetja Nini Baby, je povedala: “Otroci cvilijo, ker želijo pozornost in so se naučili, da je to najučinkovitejši način, da jo dobijo. Cviljenje je njihov način izražanja žalosti ali razočaranja. Jokali bodo, ko so lačni, žejni, utrujeni ali jim je treba zamenjati plenico, ali pa enostavno potrebujejo vašo pomoč pri komunikaciji. Niso se naučili, kako učinkovito komunicirati, zato uporabljajo tehniko, ki je zanje najbolj naravna.”

Patel pravi, da otroci pogosto jokajo, kadar se ne počutijo slišane ali kadar čutijo, da njihove potrebe niso bile zadovoljene. Odrasli morajo zato razviti veščine, s pomočjo katerih spodbujamo pozitivno izražanje in produktivno komuniciranje. “Moramo jim pokazati, da obstajajo veliko boljši načini komuniciranja, pomagati jim je treba razviti veščine samorefleksije in močnejše občutek čustvenega zavedanja,” poudarja.

Foto: Profimedia

Kako naj postopamo?

Tako kot so si otroci med seboj različni, tako se lahko razlikujejo tudi pristopi, ki jih lahko uporabimo. Učinkovit je lahko včasih že objem, še posebej, če je otrokovo vedenje posledica iskanja pozornosti ali če je žalosten. “Eden najbolj učinkovitih načinov pomirjanja otroka je ukvarjanje s tem, da izpolnimo potrebo, ki je vzrok za njegov jok. Na primer, velikokrat otroci cvilijo in jočejo, kadar so utrujeni, čeprav ne želijo priznati, da so utrujeni. V takem primeru jih dajte spat ali določitev čas za dremanje. Dober spanec je pomemben, če ne želite poslušati glasnega cviljenja!”

Strokovnjakinja priporoča tudi vodenje dnevnika, da lažje pridemo do dna temu, kaj so dejavniki, ki sprožijo takšno vedenje pri otroku.

Pomembno je tudi določiti hišni red in pričakovanja. “Tako se otroci naučijo, da ni v redu jokati ali cviliti, kadar nekaj želijo. Namesto tega bodo prepoznali, da se vi veliko bolj pozitivno odzovete, če komunicirajo na miren način,” pravi Patel. Pri tem pa je pomembno tudi vedenje staršev. Otrok mora videti, da se tudi starš mirno in produktivno odzove na različne okoliščine.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Kdaj je ovulacija

Pozor! Ovulacija in plodni dnevi niso eno in isto. Preverite, kdaj nastopi.