Dojenček

Kakšna naj bodo malčkom prijazna svečana oblačila?

|
Avtor: B. P.
svečana oblačila za otroke
Pomembno je, da postavimo udobje nad izgled. Foto: Profimedia

Za otroke je pomembno, da se v oblačilih počutijo sproščeno in prijetno. Temu načelu naj sledijo tudi svečana oblačila.

Slavnostni dogodki so priložnost, da si nadenemo bolj svečana oblačila. Seveda bi radi, da so tako oblečeni tudi naši otroci. A tukaj hitro lahko naletimo na oviro. Otrokom je namreč bolj kot videz pomembno, da jih oblačilo ne utesnjuje in da se počutijo udobno.

Tesna, omejujoča oblažila, ki otežujejo gibanje, so recept za nezadovoljstvo. Neudobna oblačila lahko vplivajo tudi na njihovo razpoloženje. Ker ne želimo, da bi bili nesrečni in posledično naporni, je smiselno, da izberemo ustrezna oblačila.

Kakšna naj bodo svečana oblačila za otroke?

Naslednje lastnosti so pomembne, da boste zagotovili tako eleganco kot udobje:

Tkanine: Izberite naravne tkanine, kot so bombaž ali lan, ki dihata in preprečujeta potenje. Naravne tkanine so praviloma bolj nežne do občutljive otroške kože.

Kroj: Iščite ohlapne kroje, ki omogočajo svobodo gibanja. A-linije obleke za deklice in ohlapne srajce ter hlače za dečke so odlične izbire.

Prilagodljivost: Oblačila z nastavljivimi trakovi ali elastičnimi pasovi so odlična, saj se lahko prilagajajo otrokovemu telesu brez stiskanja.

Enostavnost uporabe: Oblačila, ki so enostavna za oblačenje in slačenje, omogočajo otrokom, da so bolj samostojni in zmanjšujejo frustracije.

Modne smernice

Čeprav se trendi v otroški modi nenehno spreminjajo, osnovno vodilo ostaja enako: kombiniranje stila z udobjem. Vse več proizvajalcev se osredotoča na inovativne materiale, ki so mehki, raztegljivi in okolju prijazni.

Lili Novak vodja kategorije moda v Baby Centru je povedala: “Pri nabavi slavnostnih oblačil oziroma oblačilih za posebne priložnosti se v Baby Centru osredotočamo predvsem na udobje, kvaliteto materialov in lahkotnost krojev. Znamke Cool Club, Original Marines in S.Oliver imajo bogato ponudbo oblačil tudi za posebne priložnosti. Materiali so praviloma prožni in lahki. Večinoma vsebujejo elastan, oblekice imajo na notranji strani bombažno podlogo, ki je prijetna in prijaznejša do otroške kože. Tudi v večini hlač za fantke je ustrezen delež elastana, da so pri nošenju zelo udobne in niso toge in okorne. Vedno moramo poskrbeti tudi za vrhnja oblačila, jopice oziroma bolere, ki se skladajo z oblekico oziroma za fantke lahke jaknice ali jopice. Izbiramo vesele, svetle barve in razigrane vzorce, bleščicam se pri deklicah ne moremo izogniti, malim gospodičem pa pripnemo metuljčka.” Vsekakor smernice, ki zagotavljajo, da bo malček urejen, a zadovoljen in bo tudi sam užival v slavnostnem dnevu.

Izbiramo materiale, ki so naravni, mehki in prijetni na otip. Tkanina naj diha, se razteza in premika skladno z otroškim gibanjem. Dekliške oblekice imajo pogosto čipko in til, ki sta največkrat iz umetnih materialov, zato pazimo, da je podloga iz naravnega materiala.

Poseben videz lahko ustvarite tudi drugače

Pomembno je tudi, da oblačila izberete glede na to, kakšen je vaš otrok. Če težko sedi pri miru in se najbolje počuti v trenirki, ni treba vztrajati pri preveč formalnih oblačilih. Raje se poigrajte s frizurami. Fantom lahko oblikujete lase z voskom, deklicam pa lahko z lasnimi dodatki ali različnimi vrstami kitk naredite čudovito pričesko. V mislih imejte tudi to, da lahko tekom dneva pride do kakšne “nesreče”. Hitro se lahko zgodi, da se polijejo, umažejo, da se lahko kaj strga. To vzemite v zakup in ne dovolite, da bi vam in vašemu malčku pokvarilo dan.

svečana oblačila za otroke
Svečana oblačila za otroke. Foto: Baby Center
Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki