Dojenček

Koliko kalcija potrebuje otrok v resnici?

|
Avtor: A. Š.

Kot pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko – Nutrisu, lahko nezadosten vnos kalcija upočasni rast in mineralizacijo kosti v otroštvu ter puberteti in povzroča izgubo kostne gostote v obdobju odraslosti, kar privede do pogostejših zlomov kosti.

“Ljudje, ki imajo nizek prehranski vnos kalcija s hrano so bolj nagnjeni tudi k raku črevesja in povišanemu krvnemu pritisku. K osteoporozi so nagnjene tudi ženske v menopavzi, česar pa se ne da zdraviti le s povečanim vnosom kalcija, ampak skladiščenje kalcija lahko povečamo z dodatkom estrogena,” pojasnjujejo.

S prevelikim vnosom kalcija, kar je nad 2,5 grama dnevno, lahko tvegamo nastanek ledvičnih kamnov. Dnevni odmerki do dva grama so se izkazali za neproblematične.

Koliko kalcija potrebujejo otroci?

Dnevna potreba po kalciju je za otroke stare od enega do štirih let 600 miligramov, za otroke do sedem let pa 700 miligramov. Dnevni vnos za otroke med sedmim in desetim letom naj bo 900 miligramov, za najstnike do 13 let 1.100 miligramov, za mladostnike do 19 let pa 1.200 miligramov. Po devetnajstem letu je dovolj 1000 miligramov kalcija na dan.

“Vidimo, da največ kalcija (1200 mg) potrebuje odraščajoča mladina med 13. in 19. letom starosti. Nosečnice in doječe matere potrebujejo enako količino kalcija kot ostali, torej 1000 mg,” pojasnjujejo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki