Malček

Miti o vzgoji dečkov, ki jih moramo pozabiti

|
Avtor: Mama.Over.Net
Mita o vzgoji fantov
Pri vzgajanju dečkov se moramo izogniti vcepljanju nekaterih preživetih stališč. Foto: Profimedia

Pri vzgoji dečkov se nam hitro lahko zgodi, da na račun poudarjanja moškosti začnemo vcepljati stališča, ki ne koristijo nikomur.

Dečki morajo biti močni. Ne jokaj kot punčka.” To sta le dva primera poenostavljanj, ki vodijo v napačne predstave, te pa lahko imajo zelo resne posledice. Že pri vzgoji fantov moramo tako delati korake v drugo smer in razbijati mite o fantih in moških.

Naštevamo nekaj mitov, ki se jim pri vzgoji dečkov raje izognite.

Dečki ne jokajo

Kdo to pravi?! Joka vsak, ki je žalosten, je izkusil bolečino ali je bil prizadet. To, da nikoli nismo videli svojega očeta ali moža jokati, ne pomeni, da niso želeli jokati. Prav tako ne pomeni, da je dobro, da niso jokali. Moške solze so običajno povezane s sramom.

Stavek, da dečki ne jokajo, preprosto ne drži. Z otroki je treba biti iskren. Dečki jokajo. Moški jokajo. Močni ljudje jokajo. Priljubljeni dečki jokajo. Seksi moški jokajo.

Ko dečki vedo, da jih njihova ranljivost ne naredi šibkih, ne bodo čutili tako velike potrebe, da bi takšne občutke zakopali globoko v sebi. Zanemarjena in neizražena žalost se kaže kot jeza, kar ni dobro za nikogar.

Nogomet ali nič

Nogomet je le en od športov in nikakor ni edini način izražanja moškosti. Seveda je lepo, če je nogomet tisto, kar povezuje prijatelje ali družino, vendar pa je to lahko še veliko drugih stvari. Če kdo raje uživa v gledališču ali morda igranju klavirja, naj se posveti temu. Bodimo iskreni, vsi dečki ne morejo igrati nogometa.

Vsako strast, ki jo deček pokaže do česar koli, lahko štejemo za enako možato, enakovredno. Starši so tukaj, da prepoznajo otrokove nagibe in strasti, jih negujejo in otrokom temu pomagajo slediti. Ko pritiskamo na nekoga, da je takšen, kakršnega si mi želimo, zmanjšujemo njegovo možnost, da odkrije svojo pravo strast. Starši ne smejo izpolnjevati svojih sanj preko otrok.

Fanta, ki se igrata s plišastimi igračami
Fantom je treba omogočiti, da se posvetijo tistemu, v čemer uživajo. Foto: Profimedia

Ženske so predmeti

Takšno stališče se vsem tistim, ki razmišljajo pravilno, zdi popolnoma nor. Vendar pa je resničnost drugačna. Obstajajo ljudje, ki na tak način vzgajajo svoje otroke. Ne gre za prirojeno vedenje, ampak za naučeno.

Učenje spoštovanja do žensk se začne doma. Začne se z dečki, ki gledajo, kako se moški doma obnašajo do njihovih mater in sester ter kako o njih govorijo. Uporaba jezika s spoštovanjem in obravnavanje žensk kot enakovrednih, kot vrednih človeških bitij z neomejenim potencialom, bo spodbudilo dečke, da odraščajo, delajo, govorijo in razmišljajo enako.

“Malo se mora utrditi”

Zagotovo ste kdaj slišali ta stavek. Mnenje, da se morajo dečki preprosto utrditi, je zelo pogosto. S tem se spodbuja ideja, da je “utrjevanje” vrhunski izraz moškosti.

Namesto tega bi morali dečke učiti, da so resnično “trdni” moški tisti, ki se počutijo udobno in samozavestno in ki se ne bojijo izraziti svojih čustev. Če bomo še naprej govorili dečkom, naj se “utrjujejo”, jim bomo odvzeli prožnost, da se spoprimejo z neizogibnimi izzivi odraslega življenja. Velika verjetnost je, da ne bodo znali poiskati pomoči, ko jo bodo potrebovali.

“Potrpi, kot pravi moški”

Moški pogosto niso dobro opremljeni, da bi poiskali pomoč, ko jo potrebujejo. Manj verjetno je, da se bodo v stiski obrnili na prijatelja ali ljubljeno osebo, manj verjetno je, da bodo obiskali zdravnika in poskrbeli za svoje duševno zdravje. Ideja, da morajo moški “pretrpeti” težke situacije “kot moški”, vodi v izolacijo. V resnici pa so odprta komunikacija, povezanost in deljenje izkušenj veliko koristnejši.

Cilj je, da bi nekoč besedna zveza “sprejmi kot moški” imela drugačno konotacijo. Želja je, da bi jo najprej povezali s sposobnostjo posameznika, da poskrbi tudi za svojo čustveno plat.

Na našem novem portalu MAMA smo zasnovali prvo nagradno igro z res koristnimi nagradami za otroke. Obiščite našo novo Facebook stran, začnite slediti portalu za starše in všečkajte vsaj eno od objav na strani. Med vsemi, ki nam boste sledili na FB, bomo 30. novembra izžrebali dva srečneža.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki