Družinski odnosi

Najstarejši, srednji in najmlajši otrok: Vrstni red vpliva na značaj

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Obstaja več teorij o tem, kako vrstni red vpliva na značaj otroka. Opravljene so bile številne raziskave.

Za prvorojenega otroka je značilno, da išče potrditev. Zasut je s pozornostjo in želi biti na mestih, kjer je pomembna moč,” pravi Michael Grose, strokovnjak na področju starševstva in avtor knjige Why First-borns Rule The World And Last-borns Want To Change It (Zakaj prvorojenci vladajo svetu, zadnje rojeni pa ga želijo spremeniti, op. p.).

Prvorojenci iščejo potrditev in zaslužijo več denarja

Več raziskav potrjuje te teorije, strinjali bi se tudi številni starši. Ko se jim je rodil prvi otrok, je bil središče njihovega sveta. Ves čas, ki so ga imeli, so posvečali njemu.

Prvorojenci vse naredijo pred drugim ali tretjim otrokom – običajno prej spregovorijo, prej začenjo brati itn. Ne, kjer bi bili inteligentnejši od svojih bratov in sester, ampak ker so se starši z njimi več ukvarjali in so imeli več možnosti za usvajanje veščin. Posledično si prvorojenci močno želijo zadovoljiti svoje starše in zato iščejo službe z boljšo plačo. Grose poudarja, da je za prvorojence značilno iskanje potrditve in položajev, ki izražajo moč. Po njegovi teoriji so prvorojenci pogosto zanesljivi in vestni, a tudi previdni.

Srednji otrok se zna pogajati

Srednji otroci so pogosto povsem drugačni od starejših bratov in sester. “Ko prvorojeni otrok najde svojo vlogo, drugorojeni išče vlogo, ki je tej povsem nasprotna,” pravi dr. Kevin Leman, avtor knjige The Order Book: Why You Are the Way You Are (Knjiga o vrstnem redu: Zakaj si tak, kot si; op.p.). Pri drugorojencih je najtežje reči, kako bo vrstni red vplival na njihovo osebnost, saj je vse odvisno od najmlajšega brata ali sestre.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Če najstarejši otrok ravna tako, da ustreže staršem, se srednji otrok lahko začne upirati, da bi pritegnil pozornost. “Lastnosti srednjega otroka je najtežje določiti. Kakršnekoli že so, vplivajo na prvorojenca,” trdi Leman.

V očeh srednjega otroka ima najstarejši otrok vse privilegije, najmlajši pa išče pozornost in dobi, kar želi. “Srednji otroci so najboljši pogajalci,” trdi strokovnjak dr. Frank Sulloway, avtor knjige Born to Rebel (Rojen za upiranje, op. p.). Vedo, kako se pogajati, so diplomati, pripravljeni na kompromise in dobro prenašajo razočaranje. Njihova pričakovanja so realna. Najverjetneje bodo najmanj razvajeni in najbolj samostojni. Ker se pogosto počutijo zapostavljene, pogosto gravitirajo k prijateljem izven družinskega kroga.

Najmlajši otrok je drugačen

Najmlajši otrok v družini je svobodnega duha, očarljivec, ki ve, kako delovati v gneči in pritegniti pozornost, pravijo teoretiki. Starši so bili bolj sproščeni zaradi izkušenj, ki so jih pridobili s starejšimi otroki. Rezultat takšnega pristopa je, da so najmlajši otroci ljubeznivi, družabni, manj komplicirani in manj zahtevni od prvorojencev. Posledično so lahko bolj manipulativni in osredotočeni nase, a bodo ob tem ves čas ohranjali vlogo maminega ljubljenca.

Raziskava, objavljena v reviji Personality and Social Psychology Review je večja verjetnost, da bodo mlajši otroci bolj nagnjeni k tveganju in agresivnejši v športu kot starejši.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

7 znakov, da ste dobra mama

Če otrok pride do vas s težavami, pomeni, da ste dobro opravili svoje delo kot starš.

Zadnji dodani članki