Dojenček

Napadli mamo, ker se je v kadi kopala z dvoletnikom: »To je spolna zloraba!«

|
Avtor: Mama.Over.Net
FOTO: FREEPIK

Napadli mamo, ker se je v kadi kopala z dvoletnikom: »To je spolna zloraba!«

Neka mamica je nedavno na spletni platformi Reddit objavila objavo o skupnem kopanju s sinom v kadi. Ob tem je postavila vprašanje, ali to otroku škodi ali je čisto v redu?

Neverjetno je, kako ljudje preveč seksualizirajo odnos med otrokom in starši. Biti gol z otroki je razmeroma naravna stvar, a za nekatere starše lahko zveni srhljivo. Neka mama je tako delila svojo pripoved, kaj se je zgodilo, ko je omenila, da se kopa skupaj s sinom.

»Pogovarjala sem se s prijateljem in mu omenila, da moj sin ne mara prhanja, obožuje pa kopeli. Zaradi tega razloga se običajno skupaj kopava,« je zapisala na Redditu. V kad dava veliko igračk, saj se rad igra. Če mene vprašaš, je to zmagovalna situacija, saj si lahko umivam lase medtem ko se on igra.«

Toda za njenega prijatelja ta anekdota ni bila niti približno ljubka. »Nisem pričakovala takšnega odgovora, ki sem ga dobila,« je zapisala mamica. »Bil je zgrožen. Rekel je, da je to izjemno neprimerno, še posebej zato, ker je fant. Dejal je, da čustveno in morda tudi spolno zlorabljam svojega sina. Nisem se strinjala z njim in močno sva se sprla.«

Tako se mamica sedaj sprašuje, ali bi se morala prenehati kopati s sinom v kadi. Je kopanje z otrokom prav zares tako grozno, da to pomeni, da spolno zlorabljate svojega otroka? Se otroci sramujejo svojega telesa?

Ne, otroci se ne sramujejo svojega telesa in se pogosto radi slačijo. Popolnoma jim je vseeno, kateri del telesa se jim vidi in tako je vse do petega leta starosti. Otroci nimajo sramu, pravzaprav jim ta občutek vlivajo prav starši z družbenimi normami. Šele v starosti od dveh do štirih let otroci pričnejo odkrivati svoje telo.

»To je njihovo telo in dobro se počutijo v njem. Kadar pa vstopijo v ekshibicionistično fazo, pa želijo raziskovati in pokazati telesa, poleg tega želijo tudi videti, kaj imajo drugi. Zanima jih razlika med dekleti in fanti. Pri šestih letih vidijo te razlike tudi v družini, kjer so določene lastnosti pripisana določenim spolom,« je razložila psihologinja in spolna terapevtka Tanja Jurin.

Kdaj je čas, da prenehamo s skupnim kopanjem?

Ni dobro, da ste še naprej goli pred otroki, kadar opazite, da ob vaši goloti obračajo pogled stran. »Če starši opazijo, da je otroku neudobno in se noče sleči na plaži, naj pri tem ne vztrajajo. Prav tako naj pustijo otroka na miru, če se sam zapira v kopalnico,« je pojasnila psihoterapevtka Ana Karakaš. Med petim in osmim letom starosti se pri otrocih razvije občutek sramu in potreba po zasebnosti, zato prenehajo s kazanjem intimnih predelov. Dokler se to ne zgodi, se lahko brez težav še naprej skupaj kopate.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki