Dojenček

Nošenje steznika po porodu: Ja ali ne?

|
Avtor: Mama.Over.Net

Karolina Jakšić, diplomirana fizioterapevtka je delila, ali je po porodu priporočljivo uporabljati steznik. 

Po porodu mnoge ženske razmišljajo o uporabi steznika, da bi pospešile okrevanje telesa. Nekatere so dobile nasvet, da ga je treba obvezno nositi, druge pa, da ga ne smejo nositi. Tako se poraja vprašanje, kdaj bo steznik pomagal in kdaj nam lahko škodi.

Bi po porodu morale nositi steznik?

»Kot pri vsem, tukaj tudi ni enotnega odgovora. Naše telo je živ organizem, nosečnosti so različne in veliko je dejavnikov, ki vplivajo na to, ali naj nosimo steznik ali ne. Steznik lahko vidimo kot zunanji pripomoček, ki nam služi, kadar naš naravni »steznik« ne opravlja svoje funkcije ustrezno. Naše globoke mišice trupa, še posebej prečna mišica, nam pomagajo pri opori in stabilnosti. Med nosečnostjo se mišice in sredinsko vezivno tkivo raztegnejo. Pri mnogih ženskah to povzroči občutek šibkosti, boleč hrbet in nezaceljeno diastazo. Tudi že samo ime pove, da se steznik uporablja za zategovanje, kar pogosto privede do tega, da ženske prekomerno »zategnejo« trebuh,« je dejala fizioterapevtka.

Funkcija steznika namreč ni zategovanje, ampak opora. »S premočnim zategovanjem lahko povzročimo velik pritisk na medenične mišice in s tem povzročimo zaplete. To si lahko predstavljate kot velik balon, ki ga na sredini močno stisnemo in se odvečni pritisk zniža. Sčasoma pride do težav kot so popuščanje, napetost in prolapsi,« je razložila Karolina.

Kdaj je dobro uporabljati steznik?

Fizioterapevtka Karolina svetuje, da si lahko v prvih tednih po porodu pomagamo s steznikom, če občutimo šibkost, bolečino in slabo podporo. To počnemo zmerno: »Steznika ne nosimo ves dan, saj lahko z dolgotrajnim nošenjem dodatno oslabimo svoje mišice, ki bi morale začeti okrevati. Če čutimo, da potrebujmo pomoč in podporo, ga bomo uporabljali med dnevnimi aktivnostmi, pri katerih čutimo povečan pritisk, bolečino ali oslabelost.« Pri tem ne smemo pozabiti, da moramo tudi pravočasno začeti z vajami za okrevanje mišic, ki jih postopoma krepimo.

Napake pri nošnji:

Fizioterapevtka je zaupala, katere so najpogostejše napake, ki jih delamo pri uporabi steznika: predolgo nošenje, nošenje v mirovanju, pretesno zategovanje, uporaba steznikov, ki se ne zapirajo na ježka, nošenje med vadbo.

Pomembno je vedeti, da steznik sam ne zapre diastaze, ki je prisotna pri 60 odstotkih žensk v prvem letu po porodu, saj pasivna stiskanje mišic skupaj ne bo vodilo do okrevanja, če ne vključimo še drugih dejavnikov kot so dihanje, pritisk in naprezanje. V takšnih primerih se veliko ženskam ponovno pojavi diastaza, kar jih spodbudi k ponovnemu nošenju steznika zaradi česar mišice dolgoročno oslabijo,« je povedala.

Cilj je usposobiti telo za tisto, za kar je ustvarjeno. To je opora, stabilnost in moč, saj z dolgotrajnim nošenjem povzročamo še večjo škodo.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Zeleno blato pri dojenčku

Mamica: Prosim za pomoč. Dojenček bo star 5 mesecev, že nekaj časa ima zeleno in sluzasto blato.

Zadnji dodani članki