Starši

Pet pravil, ki se jih morata oče in mama držati

|
Avtor: Mama.Over.Net
Par med pogovorom
Pomembno je, da se o točkah, na katerih se razhajata, pogovorita. Foto: Profimedia

Vsak ima svoje metode vzgoje, zaradi česar lahko med starši pride do nesoglasij. Posledice nestrinjanja občutijo otroci, zato je smiselno imeti pravila za takšne primere.

Ko se mož in žena ne strinjata glede vzgoje otrok, to lahko predstavlja izziv za vsak starševski par. Nestrinjanje lahko privede do frustracije, nesporazumov in napetosti v družini. Da bi premagali te težave in vzpostavili usklajeno vzgojo, je pomembno imeti pravila, ki se jih oba partnerja držita.

Ne prepirajte se pred otroki

Če se glede česa ne strinjate in odločitev ni nujna in zelo pomembna, mora nekdo prevzeti odgovornost in se v tistem trenutku odločiti. Kasneje se na samem pogovorite, kako ravnati  v podobnih situacijah v prihodnosti. Skupni pogovori bodo tako bolj produktivni in mirni ter ne bodo vodili v prepiranje pred otroki, je pojasnila Haley Thorp, pisateljica in mama za portal PopSugar.

Delujejo lahko različni pristopi

Starša lahko drugače vidita svoje starševske dolžnosti. Eden in drugi morata razumeti, da bosta oba opravila svoje ‘delo’, a na svoj način. Eden drugemu morata dopustiti, da določene stvari opravita po svoje.

Osredotočite se na želeni rezultat

Ne glede na to, ali se vaše metode razlikujejo, morate biti usklajeni v tem, kaj želite doseči. Če vsak postopa po svojih pravilih, ne boste dosegli želenega rezultata. Poglejmo na primeru. Eden od staršev želi otroku pomagati takoj, ko mu nekaj ne uspe prvič, drugi pa želi otroku dovoliti, da poskusi, dokler ne uspe sam. V takem primeru si vzemita čas in se dogovorita, kateri pristop je boljši. Morda pa bo prava rešitev v kombinaciji obeh pristopov.

Vključite otroke

Zakaj ne bi otrok že zdaj pripravili na obdobje, ko bodo morali sami sprejemati odločitve? Otrokom lahko ponudite na izbiro nekaj njihovi starosti primernih nalog in jim pustite, da jih rešijo sami. Na ta način jim omogočate razvoj kritičnega mišljenja.

Vodite starševski dnevnik

Ko naletite na okoliščine, za katere veste, da se bodo ponovile, si zapišite, kako ste rešili situacijo. Opombe naj vam služijo kot seznam, kaj vse ste poskusili, kaj je delovalo in kaj ne. Če boste imeli stvari zapisane, boste vedno lahko preverili, kaj ste storili in kako se je izšlo.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki