Nosečka

Poskušaš zanositi? Pomembno je, kdaj gre tvoj partner spat

|
Avtor: Mama.Over.Net
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kakovost in količina spanca sta ključni za moško in žensko plodnost.

Za zanositev sta potrebna dva in odgovornost za zdrav način življenja v času, ko poskušate zanositi, leži na obeh partnerjih.

Na kakovost in število spermijev vpliva več dejavnikov, tudi spanje. Danska raziskava je pokazala, da je za zdravo spermo potrebnih okoli osem ur spanja. Idealno bi moški tako morali v posteljo pred 22.30, piše portal missMAMA.

Tako ura odhoda v posteljo vpliva na kakovost sperme

Raziskovalci z univerze Aarhus na Danskem so proučevali vzorce spanja in zdravje spermijev 104 prostovoljcev, ki so poskušali zanositi in so imeli posvete na klinikah za plodnost. Povprečna starost sodelujočih je bila 34 let. V raziskavo so bili vključeni več kot dve leti. Med sodelujočimi jih je imelo 48 zdravo spermo, 56 pa spermo slabše kakovosti. Čeprav je vzorec, ki ga je zajela študija, majhen, so se pokazale pomembne razlike.

Raziskava je pokazala, da so imeli moški, ki so hodili spat pred 22.30, štirikrat večjo verjetnost, da je njihova sperma zdrava, kot pa moški, ki so hodili spat kasneje. Moški, ki so hodili spat pred 22. uro, so imeli 2,75-krat večjo verjetnost, da je njihova sperma zdrava, kot tisti, ki so hodili spat med 22.30 in 23. uro.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Raziskovalci so odkrili tudi, da so imeli moški, ki so spali osem ur, bolj zdravo spermo kot moški, ki so spali sedem ur ali manj, ne glede na to, kdaj so odšli spat. Moški, ki so spali manj kot sedem ur na noč, so imeli šestkrat večjo verjetnost, da imajo spermo slabše kvalitete.

Spanje od nekdaj ključno

Povezavo med spanjem ter kakovostjo in količino sperme je pokazala že študija, opravljena leta 2017. Njeni rezultati so pokazali, da so imeli moški, ki so bili pokonci do polnoči, nižje število spermijev. Poleg tega njihova sperma ni dolgo obstala v ženskih reproduktivnih organih.

Spanje je od nekdaj bilo ključno za žensko plodnost. Mogoče je zdaj čas, da začnemo na enak način razmišljati tudi, ko gre za moške. »Razlogi so lahko psihološki, saj so moški, ki manj spijo pod večjim stresom, kar lahko vpliva na plodnost,« je za The Independent povedal soavtor študije, profesor Hans Jakob Ingerslev.

Premalo spanja vpliva na metabolizem, kar lahko negativno vpliva na kakovost sperme, pa tudi na zmanjšano spolno slo, kar vodi v manjše število spolnih odnosov. 

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki