Aktualno

Pozor, debeli otroci imajo tudi to težavo

|
Avtor: Mama.Over.Net
dojenček
Foto: Profimedia

Debelost lahko negativno vpliva tudi na vid.

Prekomerna telesna masa in debelost naraščata tako v Sloveniji kot tudi v večini evropskih držav, opozarjajo na Nacionalnem inštitut za javno zdravje. Gre za problem, ki vpliva na dolžino in kakovost življenja ter razvoj različnih bolezni. Debelost je pogosteje prisotna pri nižje izobraženih in revnejših prebivalcih in je v veliki meri posledica različnih prehranjevalnih navad med različnimi družbenimi sloji. Skrbi jih trend naraščanja prekomerne telesne mase in debelosti pri otrocih in mladostnikih. 

Med drugim lahko debelost negativno vpliva tudi na vid! Vid otrok je namreč boljši pri tistih otrocih, ki nimajo težav s prekomerno telesno težo. Tako je pokazala že raziskava objavljena v Journal of Gastroenterology, ki je bila prva raziskava s področja pediatrije, ki je iskala povezavo med debelostjo in slabšim vidom.

Že v tej raziskavi so dokazali, da imajo debelejši malčki in otroci več možnosti, da se bodo težave z očmi pojavile že v otroštvu.

Tudi metabolni sindrom

V raziskavo so vključili okoli tisoč otrok in ugotovili, da imajo prekomerno težki otroci za devet odstotkov več možnosti, da se pri njih razvijejo težave z mrežnico. Poleg tega imajo predebeli otroci več možnosti tudi za razvoj drugih bolezni, med drugim metabolnega sindroma, ki prizadene vedno več ljudi.

Bolezen pomeni motnjo presnove, ki se kaže kot trebušna debelost, inzulinska rezistenca, povišan nivo glukoze v krvi, dislipidemija in povišan krvni tlak. Bolniki s to boleznijo imajo tudi štirikrat večje tveganje za pojav bolezni srca in ožilja in kar petkrat večje tveganje za pojav sladkorne bolezni.

Strokovnjaki zato pozivajo starše k zdravemu prehranjevanju njihovih otrok, k rednemu gibanju in zdravemu načinu življenja. Poleg tega pozivajo starše, da redno pregledujejo vid otrok, saj lahko poslabšan vid nakazuje tudi na nekatere druge bolezni. 

Kaj lahko naredite starši? Poskrbite, da ima otrok raznoliko hrano z veliko sadja in zelenjave. Obenem potrebujejo otroci dovolj gibanja, otroci se bodo že v osnovi radi gibali, če jim boste to omogočili. Ne zamotite jih s tehnologijo, obiščite raje bližnje igrišče ali naravo v okolici.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki