Aktualno - Laganje otrok in kaznovanje

S kamero ugotavljali, ali otroci lažejo

|
Avtor: A. Š.
Deklica se igra z igračo.
Foto: Profimedia
Otroci so se zlagali

Se vam je otrok zlagal? S kaznovanjem ne boste dosegli ničesar.

Najbrž ste kot starš že ulovili otroka na laži. Kako ste ukrepali? Ste se z njim pogovorili, ste mu pojasnili, zakaj ni dobro lagati, ste ga kaznovali? Kaznovanje zagotovo ne bo nič pomagalo …

Kaznovanje otrok zaradi laži je neučinkovito in doseže obraten učinek, so ugotovili kanadski raziskovalci iz Univerze McGill. Zaradi strahu pred kaznijo bodo otroci še pogosteje lagali. Kazen jih nikakor ne bo spodbudila k pripovedovanju resnice, zato bo potreben drugačen pristop.

V raziskavo, ki so jo objavili v reviji Journal of Experimental Child Psychology, so vključili 372 otrok starih od štiri do osem let. Vsem so dali navodila, da se ne smejo dotikati igračke, ki so jo pustili na mizi. Nato so odrasli zapustili prostor in otroke v sobi s kamero pustili same z igračo.

Kamera je zabeležila, da sta kar dve tretjini otrok brez slabe vesti posegli po igrači, ki jim je bila prepovedana. Od tega pa sta jih kar dve tretjini lagali o tem, da igračke niso vzeli. Ne le, da otroci niso bili preveč ubogljivi. Kasneje jih je velika večina še lagala o tem, da so jo vzeli.

Nekateri otroci so le priznali odraslim, da so vzeli igračo. Foto: Profimedia

Lagali so tisti, ki so se bali kazni

Znanstveniki so ugotovili, da so lagali pretežno tisti otroci, ki so se bali kazni. Mlajši otroci, ki so govorili resnico, so jo govorili zato, da bi ustregli staršem. Starejši resnicoljubni otroci pa zato, ker se jim je to zdela pravilna in poštena stvar.

Znanstveniki so zaključili, da je pri otrocih treba vzbuditi občutek za poštenost in željo po tem, da delajo pravične stvari. Kazni pa pri tem nimajo vpliva oziroma še spodbudijo laganje. 

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki