Malček

To so razlogi, zakaj se otroci hitro naveličajo novih igrač

|
Avtor: Mama.Over.Net

Ali to pomeni, da jim moramo kupovati še novejše in še dražje?

Dr. Camille Ace, licencirana klinična psihologinja in mati dveh otrok, hitro izgubo zanimanja pripisuje tako psihološkim kot tudi fiziološkim načelom. “Na otrokovo željo po igrači lahko vplivajo nerazvita čustvena regulacija, slaba kontrola impulzov ali pritisk vrstnikov.” Strokovnjakinja pojasnjuje, da je nerazvit proces odločanja pri otrocih in najstnikih lahko dejavnik dolgčasa v povezavi z novo igračo. Izid izgube zanimanja je težko predvidljiv, saj v omenjenem procesu prevladajo predvsem otrokove čustvene in iracionalne misli.

“Možno je tudi, da nova igrača, ki se je sprva zdela kot velik čudež, dejansko omejuje oziroma ne spodbuja otrokove domišljije. Igrače, ki omejujejo ustvarjalnost, lahko povzročijo izgubo zanimanja, ne glede na to, kako navdušen je otrok. V tem primeru si bo po vsej verjetnosti hitro ponovno ogledoval novo igračo,” pojasnjuje Aceova.

Klinična psihologinja dr. Rebecca Harvey, mati enega otroka, trdi, da je razlog za dolgočasenje lahko tudi ta, da imajo otroci omejen razpon pozornosti. Le-ta je na splošno priblližno dva do trikrat večji od njihove starosti. Štiri-letni otrok naj bi tako pozornost lahko držal približno osem do dvanajst minut. 

Dr. Camile Ace meni, da sta pomembna dejavnika pri želji po novi igrači tudi trženje in družbeni vpliv. “Otroci so dandanes pod močnim vplivom oglasov, ki jih vidijo bodisi po televiziji ali YouTubu. Obstaja razlog, zakaj oglasi delujejo. Ponudniki, ki predstavljajo igrače, poskrbijo, da je vse videti kot neskončna zabava,” pojasnjuje klinična psihologinja in mati dveh otrok. “Zlahka razumemo, zakaj otrok ‘potrebuje’ novo igračo, še posebej, če si jo lastijo tudi njegovi vrstniki. Starši sovražimo idejo, da bi se otrok počutil zapostavljenega, zato je hitra in enostavna rešitev v tem primeru ta, da mu preprosto kupimo najnovejšo igračo.”

Kako ukrepati?

Aceova predlaga, da pri ravni zanimanja lahko pomaga zmanjšanje števila igrač. “Čeprav se ta ukrep marsikateremu staršu zdi krut, dejstva kažejo, da se otrokovo zanimanje poveča, ko je pred njim manj igrač. Preveč tovrstnih distrakcij lahko povzroči, da je otrok preobremenjen. Kot starši pogosto napačno razumemo njihovo izgubo zanimanja, kar nas vodi v nakup novih igrač, za katere upamo, da bodo ohranile njihovo zanimanje. S takšnimi dejanji se problematičen cikel zgolj nadaljuje in stopnjuje.”

Harvey si je domislila izredno premeteno tehniko za reševeanje omenjenega problema: “Poskusite za nekaj časa pospraviti nekatere igrače. Ko jih boste čez poljubno obdobje zopet postavili v otroško igralnico, se bo vaš malček z veseljem igral z njimi, ker bodo ‘nove’. Po tem, ko se z njimi zopet začnejo dolgočasiti, jih ponovno odstranite iz vidnega polja in jim ponudite nekaj tistih, ki jih že dolgo niso videli.”

Kaj morate upoštevati ob nakupu nove igrače?

Otroci še niso sposobni pretehtati stroškov in koristi, zato potrebujejo naše vodstvo, da se odločijo, ali je igračo vredno kupiti ali ne.

Aceova svari pred impulzivnim nakupovanjem, še posebno pod vplivom čustev vašega otroka: “Odločitev za ali proti nakupu nove igrače temelji na številnih dejavnikih, kot so otrokovo čustveno stanje, starševa sposobnost obvladovanja otrokovega čustvenega stanja, izid in ravnovesje med nakupom in ne-nakupom igrače (cena, izbruhi jeze, krivda) in spomin o otrokovem preteklem zanimanju za nove igrače. Starši nakup pogosto vidijo kot priložnost, da se povežejo z otrokom in ignorirajo vse očitne znake, da nova igrača morda sploh ni to, kar si malčki zares želijo.”

Strokovnjakinja opozarja, da imajo igrače vpliv na otroške možgane, motorične sposobnosti in socialni oziroma čustveni razvoj. “Imeti predmete, ki dosegajo ključna področja razvoja in stimulacije (izobraževalne, igralne, akcijske), je pomembno.” Pred nakupom nove dr. Ace predlaga, da si starši zastavite nekaj vprašanj:

  1. Ali bo igrača okrepila in spodbudila otrokovo domišljijo?
  2. Ali se lahko uporablja v večih dejavnostih ali gre za igračo za omejeno igro?
  3. Ali v tem trenutku popuščam samo zato, da otroka pomirim?

Ob zaključku članka, nas Harvey spomni, da ni potrebno, da so vse stvari, ki si jih lasti vaš otrok, modne in drage. “Ključno je spodbujati ustvarjalno in odprto igro z neelektronskimi igračami oziroma igračami, ki niso na baterije. Spodbujajte otroke, naj ustvarjajo svoje igrače bodisi z gospodinjskimi predmeti ali odvečnimi škatlami.”

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki