Dojenček - Otroci naj med hranjenjem ne gledajo TV

Uf, to počne kar 83 odstotkov mamic

|
Avtor: A. Š.
Hranjenje dojenčka pred TV
Otročiček bo pojedel korenček.

Večina mamic je priznala to početje, ki ni najboljše za dojenčke. Pogosteje to počnejo tiste mamice, ki imajo več otrok.

Strokovnjaki s California Polytechnic University opozarjajo, da so telefoni, račinalniki, televizorji in tablice lahko prava tehnološka past za mlade starše, ko po steklenički hranijo svoje dojenčke.

V raziskavi objavljeni v Early human Development so raziskovali prav to, kaj počnejo mlade mamice med hranjenjem svojih dojenčkov. V raziskavo so vključili 41 žensk, od tega jih je 83 odstotkov priznalo, da v času hranjenja dojenčkov počnejo druge stvari. Gledajo televizijo, klepetajo po telefonu, igrajo igrice, spijo, jedo ali poslušajo glasbo. Nekatere delajo druge stvari med vsakim hranjenjem dojenčka, pogosteje pa to počnejo starejše matere, ki imajo več kot enega otroka.

Vsekakor pa ni vse to krivda samo mamic, saj so pogosto preobremenjene. Najbolj tiste mamice, ki nimajo pomoči s strani partnerja in tiste mamice, ki so brez pomoči babic in ostalih družinskih članov.

Več nevarnosti za prenajedanje

Strokovnjaki so ob tem ugotovili, da dojenčki popijejo več mleka v prahu pri tistih materah, ki med hranjenjem počnejo še kaj drugega. To pa lahko privede do prenajedanja dojenčkov in posledično debelosti. Strokovnjaki poleg tega opozarjajo, naj bomo pri hranjenju dojenčka z mislimi le pri tem početju, saj to vpliva na boljši odnos otroka in staršev.

A to ni vse. Veliko staršev hrani malčke pred televizijo ali tablico, da jih tako zamotijo in ti pridno odpirajo ustka. Prav zaradi tega početja strokovnjaki že opažajo odvisnost od tehnologije pri tako majhnih malčkih, ki sploh ne odprejo ust, če ni pred njimi risanke ali kakšne druge zanimivosti na tablici ali televiziji.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki