Malček

Ura brez električne energije ali kako bodo otroci šli prej spat

|
Avtor: Mama.Over.Net
deklica sedi na postelji
Nekateri otroci se odlično odzivajo na rutino, ki jih pomirja. Drugi se na rutino privajajo nekoliko težje. Foto: Profimedia

V teoriji se pravilo, da pred spanjem otroci nimajo dostopa do različnih zaslonov, sliši odlično. V resnici pa je včasih povsem drugače.

Nekateri starši že od prvega dne, ko dobijo otroke, preprosto obožujejo rutino in jo natančno izvajajo. Drugi nimajo urejene rutine in ne vidijo veliko smisla ali potrebe po njej, zato so njihovi dnevi popolnoma nenačrtovani. Enako velja tudi za večere. Nekateri otroci se odlično odzivajo na rutino, ki jih pomirja. Drugi se na rutino privajajo nekoliko težje – morda zato, ker “pripadajo” staršem, ki ne vidijo smisla v rutinah. Kakorkoli že, ne glede na starost otroka, bi morali sprejeti eno rutino, in to je – uro brez električne energije.

Ne, ne govorimo o tem, da morate izključiti elektriko v stanovanju, prižgati sveče in pripovedovati zgodbe ob utripajoči svetlobi. Seveda je tudi to lahko posebno doživetje. A bistvo “ure brez električne energije” je drugje. Gre za uro pred spanjem, ki se jo preživi v mirnem okolju, brez zaslonov in ob dejavnostih, ki bi lahko delovale pomirjujoče.

Cilj je pomagati otrokom, da se umirijo, da se njihovo razpoloženje počasi preusmeri tako, da bodo lažje zaspali. Pomembno je določiti pravila in otroke usmerjati.

Kako izvajati rutino?

Dve dejavnosti, ki sta idealni pred spanjem, sta risanje in branje. Otroci naj to počnejo v svoji sobi, da jim že s tem pokažete, da se bliža čas za spanje. Ko to postane vsakodnevna praksa, se zna zgoditi, da bo tu čudežno vplivalo na mirnejše in lažje uspavanje. S tem se boste izognili bojem, ki jih pred spanjem bijejo številni starši.

Strokovnjaki trdijo, da bo s takšno rutino spanec otrok kakovostnejši. Počasno umirjanje dejavnosti bo pomagalo otrokovim možganom, da se počasi preklopijo v stanje sprostitve, zato bo telo prejemalo signale, da se bliža čas spanja.

Oče in otrok bereta knjigo v postelji.
Cilj je pomagati otrokom, da se umirijo, da se njihovo razpoloženje počasi preusmeri tako, da bodo lažje zaspali. Foto: Profimedia

Ko otroci zaspijo pravočasno in brez veliko borbe, so naslednji dan bolj spočiti. Verjetno vsak starš vsaj približno ve, kako pomembno je, da se otroci dobro naspijo.

Kaj početi v uri brez električne energije?

To lahko dejansko postane idealen čas za družinsko povezovanje. Igrajte kakšno družabno igro, vendar krajšo in preprostejšo, odvisno od starosti otroka. Otroške igre s kartami, ribolov s plastičnimi ribami, domino, štiri v vrsto … Vse te mirne igre bodo dober uvod v spanje. Brez zaslonov!

Tako preživeti časa čas ne vpliva pozitivno le na počitek, temveč lahko predstavlja odlično priložnost za družinsko povezovanje.

Otrok se lahko odloči ta čas preživeti tudi sam, tako da bere ali riše, kar je povsem v redu.

In še nekaj! To rutino bi bilo treba izvajati dosledno, vsak dan. Če vam urnik ne omogoča cele ure, je mogoče bolje ta čas skrajšati. Poskrbite le, da bo “brez električne energije”.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki