Aktualno

Visoka vročina: smrt sedemletne deklice

|
Avtor: A. Š.
Reševalno vozilo - Italija. Fotografija je simbolična (Profimedia)

V Italiji preiskujejo razlog za smrt sedemletne deklice, ki je prišla v bolnišnico zaradi zelo visoke vročine. Po prvih podatkih deklica ni imela znanih predhodnih bolezni.

Kot poročajo italijanski mediji, se je tragedija zgodila 30. decembra v Palermu. Sedemletna deklica je bila doma z visoko vročino, starša sta sumila na gripo in nista bila zaskrbljena. Zadnji dan je deklici vročina zelo narasla in je niso uspeli znižati niti s pomočjo zdravil. Zato sta deklico hitro odpeljala v bolnišnico, a je bilo zanjo že prepozno. Ob prihodu v bolnišnico je njeno srce prenehalo biti, tudi poskusi oživljanja niso bili uspešni.

Prijatelj družine se je že javil in na družbenih omrežjih delil slovo od deklice, ki je pretresla tako družino kot zdravstvene delavce. Punčko je opisal kot lepo punčko, ki je bila vedno nasmejana in polna veselja, ki se je tako veselila novega leta, ki ga ne bo nikoli dočakala. Tragedijo bodo v naslednjih dneh poskušali razjasniti zdravniki, ki iščejo vzrok za dekličino smrt.

Kdaj mora otroka z vročino videti zdravnik?

V Zdravstvenem domu Ljubljana so v pomoč staršem pripravili nasvete, kdaj mora otrok z vročino k zdravniku.

“Zdravnika morate poklicati ali obiskati brez odlašanja, če je otrok zmeden, se ne odziva na klice, ima krče, se duši in ne more do zraka,” velevajo.

Prav tako svetujejo pregled pri zdravniku, če otroku naraste vročina s hudo mrzlico: “Mrzlica spremlja ponavadi resnejše bolezni, predvsem bakterijske okužbe, pri katerih je potrebno dodatno zdravljenje. Najpogosteje gre pri tem za pljučnico, vnetje ledvičnih čašic, pa tudi različne septične zaplete, ki življenjsko ogrožajo otroka.”

Če je otrok star manj kot tri mesece in ima vročino prek 38 stopinj Celzija ga mora prav tako videti zdravnik, saj v tej starosti dojenček le redko odgovori na okužbo z vročino. Posvet z zdravnikom svetujejo tudi pri otrocih vseh starosti z vročino, ki preseže 40 stopinj Celzija.

“Nemudoma morate poklicati zdravnika pri otroku z vročino, ki so mu morda zaradi poškodbe ali bolezni odstranili vranico. Posledica tega je izrazita slabša odpornost na nekatere bakterijske okužbe, ki so lahko smrtno nevarne, če jih ustrezno ne zdravimo,” opisujejo.

Prav tako svetujejo obisk pri zdravniku, če vročina pri otroku po treh do petih dnevih ne pade. V tem času po njihovih navedbah praviloma mine večina nenevarnih virusnih okužb, ki ne potrebujejo dodatnega zdravljenja. Prav tako mora otroka videti zdravnik, če vročina po prehodnem padcu in izboljšanju počutja spet poraste na visoke vrednosti: “V tem primeru gre večinoma za zaplet, ki ga lahko oceni in razreši le zdravnik.”

Dodajajo, da ni razloga, da bi z otrokom, ki sicer ni prizadet, samo zaradi vročine sredi noči iskali zdravnika. Bolje bo, da naslednji dan obiščete zdravnika, ki otroka dobro pozna in vam bo zato lahko najbolje svetoval.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki