Aktualno

Za delovne zvezke več kot 100 evrov

|
Avtor: Barbara Perko
delovni zvezki in šolske potrebščine

Nakup šolskih potrebščin lahko predstavlja veliko breme za družinski proračun. Med posameznimi šolami so razlike velike.

Šolskega leta 2023/24 uradno še ni konec, a večina staršev je že bila seznanjena s seznamom potrebščin, ki jih bodo šolarji potrebovali v prihajajočem šolskem letu. Stroški se lahko med šolami zelo razlikujejo. Nekatere delovnih zvezkov praktično skoraj ne rabijo, druge jih uporabljajo pri večini predmetov. Ko potegnemo črto, je lahko razlika med posameznimi šolami hitro več deset evrov.

Primerjali smo sezname delovnih zvezkov in potrebščin za osmi razred osnovne šole. Preverili smo sezname sedmih osnovnih šol z različnih koncev države. Dve šoli sta bili iz osrednjeslovenske regije, ena šola z Obale, ena šola iz goriške regije ter po ena šolo iz gorenjske, štajerske in dolenjske regije.

V primerjavo nismo všteli delovnih zvezkov za izbirne predmete, periodnega sistema in Atlasa sveta. Atlas je namreč v nekaterih šolah zahtevan, v drugih zgolj priporočen. Samo Atlas sveta v spletni trgovini stane skoraj 45 evrov!

zvezki
Izbira zvezkov je velika. Zelo različne so tudi cene. Foto: Profimedia

V primerjavo smo zajeli iste osnovne šole kot lani tak čas. Enako kot lani sta se za najcenejši in najdražji seznam delovnih zvezkov izkazala seznama istih dveh osnovnih šol.

Letos je razlika med najcenejšim seznamom zahtevanih delovnih zvezkov in najdražjim kar 110,80 evra. Lani je bila razlika med primerjanima dvema šolama 85,10 evra. Najdražja možnost vključuje nakup delovnih zvezkov za sedem predmetov, najcenejša pa nakup zgolj enega delovnega zvezka.  

primer št. 1primer št. 2primer št. 3primer št. 4primer št. 5primer št. 6primer št. 7
znesek za delovne zvezke (brez izbirnih predmetov)21,90 evra75 evrov81,75 evra94,4 evra132,70 evra98,50 evra112,10 evra

Spodbujajo rabo nezapolnjenih zvezkov

Šole čedalje bolj spodbujajo učence, da zvezke, ki so letos ostali nezapolnjeni, porabijo pri istem predmetu v prihodnjem šolskem letu. Enako velja za veliko ostalih pripomočkov, kot so ravnila, geotrikotniki, svinčniki, radirke mape. Iz seznama šolskih potrebščin je sicer razvidno, da šolarji potrebujejo okoli deset veliki (A4) črtanih zvezkov, do dva velika zvezka mali karo, eden do dva velika brezčrtna zvezka, v nekaterih primerih pa tudi po en zvezek formata A5 s črtami. Ko gre za velike črtane zvezke, v nekaterih primerih zahtevajo, da imajo zvezki določeno število listov. Nekateri zahtevajo tudi, da imajo zvezki rob.

Cene zvezkov so zelo različne. Odvisno od tega, koliko gramski papir je uporabljen, pa tudi od motiva na platnici. Nekateri trgovci v tem času ponujajo različne ugodnosti. Tako lahko v akciji dobite 52-listni A4 črtani zvezek že za 0,99 evra, lahko pa zanj odštejete tudi več kot 3,20 evra.

šolske potrebščine zvezki mape
Nekateri trgovci ponujajo različne akcije za nakup šolskih potrebščin. Foto: Profimedia

Šole se različno odločajo tudi glede nakupa materiala za likovno umetnost. Nekatere pričakujejo, da si učenci sami priskrbijo material, druge pripomočke nakupijo same in strošek nato razdelijo med učence.

Ponudniki šolskih potrebščin in delovnih zvezkov ponujajo različne ugodnosti. V primeru nakupa delovnih zvezkov lahko dobite bodisi 3 bodisi 5 odstotkov popusta. Za ostale izdelke ponujajo različne popuste. Na šolske potrebščine tako lahko dobite do 30 odstotkov popusta.

Nekateri imajo popust tudi na določene šolske torbe in druge izdelke. Pred nakupom se zagotovo splača preveriti, kakšne možnosti so na voljo pri različnih ponudnikih.

Na naslovnico Žurnala24.si se lahko vrnete TUKAJ.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Družinski odnosi

Preproste ideje za zabaven zmenek

Zabavnih in preprostih idej za zmenke ni najlažje najti, ko poskušate usklajevati delovne obremenitve, urnike … Tu je nekaj idej.