Malček

Zaradi tega lahko otroci tudi kasneje spregovorijo

|
Avtor: Mama.Over.Net
deklica s tablico v postelji
Omejevanje časa, ki ga otroci preživijo pred zasloni, je zelo pomembno tudi zaradi razvoja govora. Foto: Profimedia

Ugotovitve nove študije kažejo, da ima uporaba zaslona najslabši vpliv na otroke v tretjem letu starosti.

Avstralski raziskovalci so nedavno opozorili, da za zelo majhne otroke čas pred zaslonom pomeni, da zamudijo številne ključne trenutke za razvoj svojih jezikovnih sposobnosti. Trdijo, da so pri otrocih, ki so več časa preživeli pred zasloni, opazili počasnejši in slabši razvoj jezikovnih sposobnosti v primerjavi z otroki, ki so se ukvarjali z drugimi dejavnostmi.

Med uporabo tehnologije otroci manj govorijo s starši in od njih poberejo manj besed. Obenem tudi ne poslušajo pogovorov, kar pa je ključen element za izgradnjo lastnih jezikovnih veščin. Ta proces se lahko zaradi tega tudi zavleče, je zapisano v znanstveni reviji JAMA Pediatrics.

Pomemben tudi čas, ki ga starši preživijo pred zasloni

Raziskave so namreč pokazale, da je za otrokov socialno-čustven razvoj ter za osvajanje jezikovnih spretnosti ključno, da se z njim pogovarjamo in komuniciramo. Številne raziskave so se tudi osredotočile na vpliv časa, ki ga starši preživijo pred zasloni in ne le otroci.

V okviru raziskave je skupina strokovnjakov pod vodstvom znanstvenice Mary Brushe z avstralske univerze Adelaide preučevala podatke o 220 družinah. Vsakih šest mesecev od januarja 2018 do decembra 2021 so družine posneli s tehnologijo za prepoznavanje govora.

Uporaba zaslona najbolj negativno vpliva na otroke pri treh letih

Znanstveniki so snemali povprečno 16 na ur na dan in tako dobili vpogled v čas, preživet pred ekranom, in v splošno jezikovno okolje. Otroci, ki so bili vključeni v raziskavo, so bili v povprečju stari med 12 in 36 meseci.

V raziskavi so ugotovili, da se zaradi daljšega časa, preživetega pred zasloni, otroci in starši manj pogovarjajo, poroča Index.hr. To pomeni, da je otrok doma čez dan slišal manj besed od odraslih, manj komuniciral in redkeje sodeloval v pogovorih.

Največji in najbolj negativen vpliv uporabe zaslonov so opazili pri otrocih, starih 36 mesecev. Tudi pri družinah, ki so upoštevale priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o priporočeni uporabi tehnologije, ki veleva, da triletniki ne smejo biti pred zasloni več kot eno uro na dan, so otroci zamudili kar 400 besed, ki bi jih drugače izrekli v tem času. Po ocenah pa otroci v povprečju preživijo veliko več časa pred ekrani.

Otroci zaradi uporabe tehnologije v povprečju izgubili približno 1000 besed

Triletniki, ki so jih spremljali v okviru raziskave, so vsak dan v povprečju pred zaslonom preživeli 172 minut. To pomeni, da izgubijo približno 1000 besed, ki bi jih sicer izrekel odrasel človek.

Odraščanje v jezikovno bogatem okolju je ključno za zgodnji jezikovni razvoj, so še poudarili znanstveniki.
Med drugim so v raziskavi tudi izpostavili, da mnogi starši v natrpanem vsakdanu težko najdejo čas za pogovor kljub njegovi preprostosti. Starše tako spodbujajo, naj čas svojih otrok pred zaslonom izkoristijo kot priložnost za interakcijo z njimi.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki