Družinski odnosi

Odločiti se je morala med možem ali otrokom

|
Avtor: A. Š.
dojencek
Mama in dojenček - fotografija je simbolična. Foto: Profimedia

Ona si želi otroka, on pa ne. To ji svetujejo mamice.

Na spletni skupnosti Med.Over.Net se je vnela razprava mamic o želji po otroku. Mamica enoletnega otroka jih je namreč prosila za predloge, kaj naj stori.

Vedno si je želela veliko družino z najmanj tremi otroki. Ko sta se s partnerjem spoznala, sta se o tem večkrat pogovarjala in ni nikoli nasprotoval njeni želji. Sedaj si pa ne želi še enega otroka. 

Špela ji je odgovorila:

Pri nama je bila situacija obrnjena. Ker je bil starejši sin težaven ponočnjak, ki se je vse noči tudi do petnajstkrat zbujal, čez dan pa tudi nič spal, sem bila v dveh letih tako utrujena, da si niti slučajno nisem želela še enega otroka.

Mož si je drugega otroka želel in mi velikokrat dal vedeti, da spoštuje mojo odločitev, da bi pa kljub vsemu rad še enega otroka z menoj. V naslednjem letu in pol me je uspel prepričati, razlika v letih je 4,5 leta.

Ni mi žal. Zelo sem vesela, da imava še enega sončka, ki je bil tudi manj naporen. Daj možu malo časa, potem pa se bo morda samo po sebi uredilo, kot se je pri meni.

Med otrokom ali možem

Mateja ji je zaupala, da se je morala odločiti ali med otrokom ali možem:

Pri meni pa je bilo tako, da sem si zaželela še enega otroka, ko je bil najin sin star tri leta. Mož o še enem otroku ni hotel nič slišati. Rekel je, da smo se ravno dobro znebili plenic in ne želi takoj spet dojenčka.

Vztrajno in nevsiljivo sem mu sporočala, da mi otrok pomeni največje bogastvo. Vsake pol leta pa sem se odkrito pogovorila in zatežila, da želim otroka. Pred pol leta mi je pa rekel, da je za dojenčka prestar (36 let), da ga ne želi in pika.

Sin, ki je sedaj star že 8 let, ga je večkrat prosil, da želi bratca ali sestrico, a zaman. Naj povem, da je mož sicer zelo dober oče sinu, ga ima izredno rad in se z njim tudi veliko ukvarja. Tudi meni pomaga in je zelo družinski človek. Ne hodi naokoli s prijatelji temveč z nama.

Ker sem mnenja, da si morata želeti otroka oba starša sem se sprijaznila, da bom mati samo enemu fantku. Mislim pa, da mu bom v globini svoje duše vedno zamerila, da me je prikrajšal za še enega otroka.

V najhujšem času se mi je vsako noč sanjalo da rojevam, porodnišnice, nosečnice itn … Prijateljice so mi svetovale, naj preneham z jemanjem tablet in pač kar zanosim. Zavedam se, da če bi to hotela, bi to lahko naredila, vendar bi s tem dejanjem uničila to, kar imamo sedaj.

V partnerskem odnosu je pač potrebno sklepati kompromise. Svetujem ti, da na silo ne sforsiraš še enega otroka tudi v dobro tega, ki ga že imaš. Misli na otroka, ki ga že imaš in potrpežljivo čakaj, da bo morda v možu dozorela želja po še enem otroku. Jaz tega sicer nisem dočakala, pa vendar se tolažim, da če bi zanosila na svojo pest, bi imela dva otroka brez očeta. Stara sem 34 let in sem si postavila mejo, da bom še eno leto upala. A sedaj že vem, da zaman.

Odgovarjale so ji številne mamice in z njo delile svojo izkušnjo. Preberete jih lahko TUKAJ

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Starši

Znaki, da ti manjka spanja

Telo ti pošilja opozorilne znake, da ti manjka spanja, ti pa jih ne smeš spregledati.

Zadnji dodani članki