Malček

10 najbolj nadležnih stvari, ki jih počnejo starši, ko odložijo otroka v vrtcu

|
Avtor: Mama.Over.Net
otrok gre v vrtec
Redno pregledujte otrokov nahrbtnik, je eden od nasvetov, ki jih vzgojitelji polagajo staršem v srce. Foto: Profimedia

Odhod v vrtec ni le velika sprememba za malčka, ampak tudi za starše. Vzgojiteljica o tem, kaj jo najbolj jezi pri starših.

Čeprav imajo običajno starši zelo natrpan urnik, je vseeno pomembno, da se držijo pravil, ki jih postavijo v vrtcu. V nasprotnem primeru tvegajo, da bodo razjezili vzgojiteljice. Sharon Birch, lastnica in ustanoviteljica vrtca Footprints Learning for Life v Hartlepoolu, je dejala, da večina otrok preživi več časa v vrtcu kot pa doma. A ne glede na preživet čas v vrtcu, je osebje vsem vedno na voljo za dodaten nasvet ali pomoč pri starševstvu. In čeprav želijo vzgojitelji le pomagati, obstajajo nekatere stvari, ki jih starši počnejo in ki vzgojiteljem otežijo delo.

Sharon Birch je za Fabulous naštela nekaj nadležnih stvari, ki jih starši radi počnejo.

1. V vrtec v pižami

Čeprav so vzgojitelji razumevajoči glede jutranje naglice, pa Sharon Birch pravi, da “to ni dober videz in dobra navada. Prav tako pižama ne pripomore k samospoštovanju“. Birch je opozorila, da to velja tako za otroke kot za starše. “Organizacija je ključnega pomena, zato poskrbite, da bodo vsi udeleženci vsako jutro oblečeni.” Birch je še dodala, da vseeno razume, da okoliščine kdaj privedejo do tega, da otrok pride v vrtec v pižami. “Če se vam preveč mudi, prinesite še dnevna oblačila in vašega otroka bomo preoblekli takoj, ko stopi skozi vrata.

2. Brez rezervnih oblačil

Birch je prepričana, da bi morali starši poskrbeti, da imajo otroci vedno v vrtcu rezervna oblačila, plenice, robčke, mleko ter oblačila primerna za vse vremenske razmere. “Vrtčevski otroci rišejo, slikajo in se igrajo zunaj v vseh vremenskih razmerah. Ne pozabite na odeje in lutke, ki pomirijo vašega otroka, zlasti med spanjem,” je opozorila Birch.

3. Zadrževanje

Ena najbolj nadležnih stvari, ki jih lahko počnejo starši, je, da se zadržujejo v vrtcu tudi po tem, ko odložijo otroka. “Ločitvena tesnoba je običajen del otrokovega razvoja. Če bo vaš otrok hodil v vrtec, morate potem tudi oditi,” je dejala. Da ublažite situacijo, lahko otroka pripravite na odhod tako, da mu poveste, da bo dan preživel s prijatelji in se igral. “Bodite kratki, pozitivni, odločni in prijazni, bodite pomirjujoči. Navsezadnje je vaša naloga, da ste vzdržlite. Nato pa odidite, saj dolga slovesa ne pomagajo ne vam ne vašem otroku.

garderoba v vrtcu
Otroci naj v vrtec nosijo le tisto, kar tam res potrebujejo. Foto: Profimedia

4. Opravljanje

Birch tudi opozarja, da vzgojiteljice na marajo opravljanja. Če želite nasloviti pomembno temo, se lahko kadarkoli obrnete na vzgojiteljice, vendar ne, če nameravate le opravljati.

5. Neopazen odhod

Medtem ko je zadrževanje v vrtcu odsvetovano, je prav tako neprimerno, če kar neopazno odidete. “Vrtčevski otroci gledajo, če je njihov starš res odšel. Ko to opazijo, pa jih postane le še bolj strah,” je povedala. “Majhni otroci so odvisni od svojih staršev, kar se tiče obvladovanja čustev. Če vidijo, da ste odšli, brez da bi se poslovili, to lahko povzroči ločitveno tesnobo.” Ravno zaradi tega Birch svetuje, da se od otroka vsakič poslovite.

6. Nepreverjanje otrokove torbe ali predala

Birch je dejala, da se zaposleni v vrtcu pogosto jezijo, kadar otroci ne pregledajo otrokove torbe ali predala. Vanje namreč pogosto odložijo umazana ali mokra oblačila. V torbi pa se lahko poleg vsega znajdejo tudi stvari, ki tja ne sodijo, zaradi česar je nujno, da starši to pregledajo.

7. Neobveščanje o zdravstvenem stanju otroka

Otrokovo počutje se lahko nenadoma poslabša, vendar Sharon Birch ne mara, kadar starši tega ne povedo zaposlenim v vrtcu. “Razumemo, da imajo starši natrpane urnike, vendar je pomembno, da nam sporočite, če se je vaš otrok počutil slabo,” je povedala. Dodala je, da je izjemno pomembno vzgojiteljico obvestiti, če otrok jemlje zdravila, saj imajo v vrtcih strog nadzor nad administracijo zdravil.

otroci ustvarjajo v vrtcu
Otroci v vrtcu radi ustvarjajo in kaj hitro se lahko zgodi, da se pomažejo. Foto: Profimedia

8. Neobveščanje o tem, kdo pride po otroka

Če ne boste vi prišli po otroka, moramo vedeti, kdo bo prišel,” je povedala Sharon in izpostavila, da imajo v vrtcih varnostne protokole, ki jih morajo upoštevati. Če osebje ni obveščeno, vzgojiteljica ne bo spustila otroka iz vrtca, kar staršem povzroča še dodatne preglavice. “Če nas niste obvestili o tem, da bo nekdo drug prišel iskati otroka, vas bomo morali poklicati in to preveriti.

9. Sladkarije in podkupovanje

Sladkarije so dober način podkupovanja, kadar želite, da otrok naredi to, kar hočete. A Birch opozarja, da tega ne bi smeli početi, kadar peljete otroka v vrtec. “Sladkarije lahko uporabite kot podkupnino, vendar to pomeni, da vaš otrok ob prihodu v vrtec ne bo jedel zajtrka. Zaradi tega bo raje posegal po sladkarijah, ki ste mu jih dali.” Pri te je težavno tudi to, da je vaš otrok edini, ki je čokolado, kar lahko pri drugih otrocih vzbudi nejevoljo.

10. Zamujanje

Vsi se občasno nekje predolgo zadržimo, a vzgojitelji najbolj sovražijo, kadar zamujate. “Če vaš otrok zamuja, zamudi tudi del pouka, zaradi česar nato zamujamo cel dan. Če imamo načrtovan izlet, mora biti vaš otrok tam od samega začetka. Če zamujate pri tem, da ga greste iskat, pa lahko to pri otroku povzroči skrb in ločitveno tesnobo,” je še opozorila Birch.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Zadnji dodani članki