Družinski odnosi

7 znakov, da ste dobra mama

|
Avtor: Mama.Over.Net
Vsaka mama si želi biti dobra mama. Foto: Profimedia
Vsaka mama si želi biti dobra mama. Foto: Profimedia

Se sprašujete, ali ste dobra mama? Tu je nekaj znakov, ki vam lahko pomaga pri oceni.

“Če otrok pride do vas s težavami, pomeni, da ste dobro opravili svoje delo kot starš. To pomeni, da ste otroku zagotovili varno zavetje, kamor lahko pride, kadar potrebuje pomoč,” je pojasnila psihologinja Nadene van der Linden.

Seveda vse starše skrbi, ali so dobri starši. Sodobni starši imajo v tem času višje standarde za vzgajanje otrok v odraslost. Na takšni poti se lahko zelo hitro ujamejo v past, kjer se primerjajo z ostalimi starši ali pa iščejo kakršnekoli zunanje znake lastnega uspeha.

Nadene van der Linden je klinična psihologinja in avtorica knjige »Tales from the Parenting Trenches: a Clinical Psychologist vs. Motherhood« (Zgodbe iz globine starševstva: klinična psihologinja proti materinstvu).

Za tuje medije je razložila, kako lahko starši veste, da ste na pravi poti, in kateri znaki vam kažejo, da ste dober starš. Včasih namreč vsi potrebujemo tudi malce spodbude in pravih usmeritev.

1. Otrok pred vami izraža čustva

Včasih je otroku zelo težko, kadar se znajde v čustvenem obdobju. Čeprav se vam zdijo otrokova čustva včasih odveč, to vzemite kot pohvalo, saj vam otrok dovolj zaupa, da vam pokaže, kdaj je jezen, žalosten ali kdaj ga je strah. Kadar otrok pred svojimi starši skriva čustva, to kaže na velike težave v partnerskem odnosu.

Poskusite se izogniti temu, da se otrok zapre sam vase in ne posegajte v izražanje njegovih čustev. Namesto neodobravanja, bodite pozorni in hvaležni za to.

2. Otrok pride k vam, kadar je poškodovan, ali ko ima težave

Kadar otrok pride do vas z določenimi težavami, to pomeni, da ste dober starš. Otroku tako nudite varno zavetje, kamor se lahko zateče pred težavami. To spodbujajte tako, da mu pozorno prisluhnete in poskušate pomagati po najboljših močeh. Tako bo vaš odnos z otrokom odprt za pogovor o stvareh, ki so v življenju težke.

3. Otrok lahko govori brez strahu o svojih občutkih

To je pozitiven znak sprejemanja in odprtega ter prilagodljivega odnosa. Nekateri starši se še vedno pretirano odzivajo na drugačno mnenje in misli svojih otrok. Ne zavedajo se, da s tem posledično uničujejo medsebojno komunikacijo.

Nasprotje takih staršev, so krhki starši. V teh primerih jih otroci ne želijo obremenjevati z dodatnimi težavami, saj so prepričani, da starši tega ne bodo prenesli. Prav tako mislijo, da se starši zanašajo predvsem na njih in ne obratno.

Otrokove misli in občutke lahko podpirate ne glede na to, kdo ste. Če potrebujete dodatno oporo, pa jo poiščite pri odraslih ljudeh in ne pri otrocih.

4. Vaše povratne informacije niso kritika in ne definirajo otroka

Dobri starši ne kritizirajo otrokovega vedenja in se izogibajo oznakam kot so slab, poreden, požrešen, len. Če je vaš otrok pojedel vse čokoladne piškote, brez da bi jih delil z drugimi, ga opozorite na njegovo vedenje in mu povejte, da je stvari potrebno deliti.

5. Spodbujajte otrokove interese in talente

Z razvijanjem interesov in talentov otrok razvija spretnosti in dosega cilje. Otroku razložite, da je čudovito napredovati v nečem, kar imaš rad. Prav tako ga pozitivno spodbujajte skozi najstniška in zgodnja leta življenja.

Včasih se starši poslužujejo otrokovega interesa, samo zato, da bi izpolnili lastne sanje in potrebe. Kadar silite otroka v lastne interese, se lahko otrok počuti neuspešno, prav tako pa je pod konstantnim pritiskom in nadzorom.

6. Za varnost otroka postavite meje

Dobri starši usmerjajo otrokovo vedenje s tem, da mu postavijo meje in omejitve. Otroci brez meja in pravil pogosto zaidejo v težave ali pa se izgubijo. Meje jim pomagajo, da se počutijo ljubljene in cenjene, čeprav jih občasno na marajo. Dobri primeri postavljenih mej so spalne rutine in vljudnost do družinskih članov.

7. Popravite svoje napake

Če se pogosto poslužujete kričanja in pretiravanja, morate nemudoma pričeti delati na svojem odnosu. Pogovor z otrokom vam lahko pomaga rešiti dano situacijo, prav tako mu lahko razložite, da tudi vi kdaj potrebujete pomoč pri izražanju.

Če ste dober starš, ste tudi sposobni popraviti svoje napake. In se truditi, da jih ne boste ponavljali.

Čeprav ljudje pogosto enačijo otrokov uspeh z dobrim starševstvom, pa temu ni tako. Uspešno starševstvo pomeni, da otroku zagotavljate varno osnovo. To ustvari prostor, kjer se otrok varno razvija in posledično tudi uspeva.

Sestoji iz trajnega doživljenjskega odnosa, ki ni odvisen od zunanjih rezultatov, ampak od ljubezni, spoštovanja in povezanosti. To pomeni, da ste odličen starš.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Družinski odnosi

10 stvari, ki jih morate vedeti, da ne boste postali toksični starši

Noben starš ni popoln. Vsi smo ljudje in delamo napake, a obstaja razlika med napakami, ki jih delajo starši v dobrobit otrok in med tistimi, ki lahko otroku škodijo. Razkrivamo 10 stvari, ki bi jih moral vedeti vsak, ki ne želi postati toksičen starš.

Zadnji dodani članki