Malček

8 najboljših iger za razvoj otroka

|
Avtor: Mama.Over.Net
Otrok se igra s kockami
Igranje s kompleksnimi oblikami v predšolski dobi je kot trampolin za kasnejše bolj zahtevne matematične koncepte. Foto: Profimedia

Ni vam treba v trgovino in porabiti na stotine evrov, da bi otroku ponudili igrače, ki so najboljše za razvoj otroka v zgodnjem otroštvu.

Ameriški profesor in znanstvenik dr. Robert C. Titzer pravi, da sta prvi dve leti otrokovega življenja najpomembnejši. “Na Univerzi Stanford so izvedli raziskavo, ki je razkrila, da dojenčki razmišljajo z različno hitrostjo glede na jezikovno okolje, v katerem so v prvih 18 mesecih življenja,” je povedal za The Sun.

Glavni nasvet, ki bi ga dal staršem, je, naj otroka čim prej naučijo jezikovnih veščin, saj to ne bo vplivalo samo na hitrost otrokovega razmišljanja, temveč tudi na otrokov besednjak in jezikovne veščine v prihodnosti. 90 % možganov se razvije do petega leta starosti, zato priporočam, da starši vložijo približno 90 % vseh svojih naporov v otrokovo izobraževanje do petega leta,” pravi Titzer. Torej, kar se otrok nauči v prvih letih življenja, bo močno vplivalo na njihov uspeh v prihodnosti.

Dr. Titzer priporoča, da že od prvih dni otrokovega življenja uvedete pametne igre. Predlaga nakup dostopnih igrač, vendar staršem priporoča, da igrače tudi sami izdelajo.

Otroška posteljica

Obstajajo raziskave, ki kažejo, da bolj kot je okolje interaktivno, bolje se dojenček uči. Eden od dobrih načinov za učenje v najzgodnejših letih je v interaktivnem okolju, kot so otroške posteljice, nad katerimi so ropotajoče igračke,” je povedal dr. Titzer. Priporoča, da se takšne dejavnosti začnejo zelo zgodaj. “Dojenčki praktično nimajo nadzora nad svojim okoljem, zato bi morali starši na kakršen koli način narediti njihovo okolje bolj interaktivno.

Igre z baloni

Eno od iger lahko izvedete z baloni. “Balone, napolnjene s helijem, povežemo z dojenčkovimi nogami in rokami. Uporabimo tkanino, pri čemer moramo biti izjemno previdni, da je ne povijemo pretesno. To dejavnost lahko izvajate že v prvih tednih. Dojenčki bodo tako razumeli, da se, če premikajo roke ali noge, premika tudi balon,” trdi dr. Titzer.

Dojenček se igra z baloni.
S takšnimi aktivnostmi je treba začeti čim bolj zgodaj. Foto: Profimedia

Branje

Dr. Titzer meni, da je branje ključno za razvoj otroka. “Branje knjig različnih tem je eden od najboljših načinov za širjenje otrokovega besednjaka. Namesto da ima otrok najljubšo knjigo, ki jo preberete 100-krat, si priskrbite veliko različnih knjig,” pravi in priporoča, da mesečno preberete čim več knjig.

Gradbeni bloki

Že leta 2017 je raziskava, objavljena v Journal of Early Childhood Research, ugotovila, da je gradnja zgradb iz gradbenih blokov v predšolski dobi povezana z boljšim razumevanjem matematike. Igranje s kompleksnimi oblikami v predšolski dobi deluje kot trampolin za kasnejše bolj zahtevne matematične koncepte.

Tetris

Dr. Titzer meni, da je Tetris odličen način za poučevanje kombinatorike in hitrega odločanja. “Če želite, da otroci hitro sprejemajo odločitve, začnite igrati Tetris, in to čim prej, saj je to veščina, ki se razvija že zelo zgodaj v življenju,” pravi dr. Robert.

Učenje jezikov

Čeprav večina od nas verjetno govori le enega ali dva jezika, dr. Titzer priporoča, da otroka učite veliko jezikov že od malega. “Obstajajo raziskave, ki kažejo, da je boljše hkrati učiti več jezikov od rojstva, namesto da najprej naučite angleščino, nato pa uvedete druge jezike,” pravi in dodaja, da je eden od teh kitajski jezik.

Otroka bereta knjigi.
Branje je ključno za razvoj otroka. Foto: Profimedia

Preproste igre s kockami

Dr. Titzer poudarja pomen učenja matematičnih pojmov v zgodnjih letih. “Obstaja veliko matematičnih igrač, vendar je najpomembnejše, da otroka v prvih letih naučite osnovnih pojmov in števil. Igre s kockami so odlične za pridobivanje teh veščin. Vrzite kocko, naredite korake naprej in nazaj glede na število, ki ga dobite, tako se bo otrok učil o številkah,” svetuje.

Športne igre

Vemo, da je telesna aktivnost odlična za fizični razvoj, vendar je šport tudi odličen za razvoj jezikovnih veščin otroka. “Predstavite svojemu otroku veliko različnih športov, saj se bo tako njegov besednjak hitro razširil. Tako bodo lahko spoznali, kaj jim je všeč, in razvili svoje interese in potencial.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

Dojenček

Najslabša hrana za majhne otroke

Dojenčki ne potrebujejo veliko kalorij, vendar potrebujejo veliko hranljivih in zdravih sestavin. Strokovnjaki določeno hrano odsvetujejo.

--

Zadnji dodani članki