Malček

8 znakov, ki kažejo, da odlično vzgajaš otroke

|
Avtor: Mama.Over.Net

Vsak starš si želi, da bi bili njegovi otroci srečni in čim manj žalosti. Prav tako si želimo, da bi kljub težavam in oviram, v življenju postali uspešni in srečni ljudje. Za vas smo pripravili osem znakov, ki dokazujejo, da so vaši otroci na dobri poti k uspešnosti.

Napočil je eden izmed takih dni, ko se vam zdi, da vas umazanija napada iz vseh delov stanovanja; kupi knjig, revij in igrač so povsod. Kuhaš večerjo in poslušaš, kako se otroci pritožujejo, da jim je strašno dolgčas. Vseeno tudi v tako kaotičnih dneh ne smete pozabiti, da ste dober starš.

Seveda je naloga staršev, da postavlja zdrave meje, in da je beseda »ne« vaš vsakdan. Vseeno biti dober starš pomeni, da otroku predstavite vso bogastvo življenja tako, da jim omogočite sodelovanje v različnih procesih.

1. Pustite jim, da se umažejo

Blato, barva ali hrana – če se vaši otroci znajdejo prekriti z eno izmed teh stvari, potem bravo mama! Čevlji se bodo posušili, blato in umazanija se bosta očistila. Izginile pa ne bodo čudovite stvari in spomini, ki bodo nastali iz tega. Vsakič, ko svojemu otroku dovolite, da raziskuje dvorišče, koplje v zemljo in preučuje rastline, se njegov imunski sistem okrepi. Znanstvene raziskave celo kažejo, da smo bolj srečni, ko se umažemo. Prav tako umazane izkušnje razvijajo naše čute, zato otroci radi v parku preizkušajo pesek in z veseljem skačejo po blatu. Zaradi tega se namreč dobro počutijo.

2. Večkrat jim prebirajte njihovo najljubšo knjigo

Vsakič, ko starš sliši veseli vzklik: »Še enkrat od začetka!« z neslišnim vzdihom obrne stran nazaj in ponovno začne brati otrokovo najljubšo knjigo. In še enkrat.

Branje vašemu otroku omogoča razvoj možganov, kot tudi domišljije. Ta skupna izkušnja bo otroku pomagala raziskovati jezikovne sposobnosti, prav tako mu bo dala občutek sveta okoli njega. Skupno branje bo okrepilo občutek varnosti in intimnosti med vami in otrokom.

3. Dovolite jim, da uživajo v dolgčasu

Sodobna družina je razvila nenavaden strah pred dolgčasom. Otrokom zapolnimo prazne prostore z ogromno igračami, da se imajo vedno z nečim zabavati. A dolgčas in ustvarjalnost sta tesno povezana. Znanstvenik, ki se ukvarja z razvojem otrok, je pojasnil, da moramo otrokom razviti zmožnost dolgčasa, namesto, da jih takrat zabavamo.

Na začetku jim morate pokazati, da je dolgčas prijeten, to jim pokažite z zgledom. Na koncu bo dolgčas malčke spodbudil k razvoju lastne ustvarjalnosti ter k tem, da se sami naučijo zapolniti čas.

4. Spodbujajte kreativno igro (večino časa)

Večina staršev se je že srečala s to težavo, ko otrok želi narediti nekaj ustvarjalnega 10 minut pred spanjem. Verjetno takrat tega ne boste odobravali. Vseeno pa dovolite otroku, naj uživa v ustvarjalnem času in vsem, kar spada zraven, tudi če to pomeni, da boste morali čistiti lepilo in barve. Ne samo, da boste videli veselje na otrokovem obrazu ob ustvarjanju, poleg tega boste tudi spodbudili njegov razvoj in sposobnost izražanja.

5. Oblačijo te v odštekane in pisane oprave

Če dovolite štiriletniku, da te obleče v smešno in odštekano opravo, bo on užival v smehu in veselju. Ta ustvarjalna igra jim bo pomagala razviti čustveno inteligenco, razumeti same sebe in zgraditi samozavest za resnični svet. Ko malček v roke vzame leseno žlico in jo spremeni v žabo, eksperimentira s krmilnikom in možnosti so neomejene. Otrok je lahko v svojem domišljijskem svetu, kar želi, kot tudi vi.

6. Naučite jih veščin, ki jih bodo uporabljali v resničnem svetu.

Otroci pogosto radi gledajo, kaj počnejo odrasli, in sodelujejo pri njihovih vsakodnevnih obveznostih. Običajno jih te dejavnosti zanimajo bolj kot igrače. Skupno kuhanje lahko otrokom pomaga pri preizkušanju odraslih spretnosti, starši pa jih lahko zlahka nadzorujejo. Takšno učenje in druženje si zasluži vsak nered, ki bo nastal, saj se še obrnili ne boste in otrok vam bo že pripravljal večerjo.

7. Sprostite se in se igrajte na njihovi ravni

Spustite se na raven svojega otroka, ga objemite, žgečkajte in se igrajte na tleh. Poleg tega, da tako porabite veliko energije, je to dober način za gradnjo tesnega odnosa. Takšna igra je tudi dober način, da preizkusite otrokove fizične meje. Vseeno to ni samo igra za očke, ampak lahko sodelujejo tudi mamice.

8. Pokažite jim, kako tvegati in sprejemati odločitve.

Čeprav mnoge starše skrbi, da bi otrok padel in se poškodoval, jim to tveganje vseeno pomaga zrasti v samozavestne posameznike. Plezanje po drevesih, skalah, brodenje skozi potoke in skakanje v morje bo pomagalo pri otrokovem razvoju možganov. Tveganje pomaga otrokom, da se naučijo reševati težave, preizkusijo svoje duševne in fizične sposobnosti, se naučijo ekipnega dela, uporabljajo zdrav razum ter se naučijo sprejemati odločitve in razumeti posledice le teh.

Imena za punčke
Imena za fantke

Povezani članki

--

Zadnji dodani članki