Mame iz uredništva kuhajo: Ideje za hitro praznično večerjo

Med prazniki si želimo več druženja z otroki in bolj sproščenega vzdušja, zato so hitro pripravljene jedi odlična rešitev. V uredništvu Mama.Over.Net smo si privoščili izdelke priznanih slovenskih chefov.
Starši hitimo. To je dejstvo. Božično-novoletni prazniki pa so tisti čas v letu, ki nas lahko opomnijo, da se ustavimo, umirimo in preživimo čaroben čas skupaj z otroki in družino.
Otroke vključite v praznične priprave, skupaj kuhajte, pecite, pripravite jedi in okrasite božično mizo. Naj začutijo, da so pomembni in da vam njihova pomoč veliko pomeni. Morda miza na koncu res ne bo videti kot iz kataloga, vendar bo vaša: pristna, prisrčna in polna drobnih spodrsljajev, ki se jih boste pozneje spominjali z nasmehom.
Sami smo obiskali Spar in izbrali slastne jedi iz njihovega prazničnega kataloga. Ta ponuja številne izdelke iz PREMIUM linije ter vrsto gurmanskih dobrot, ki jih njihovi vrhunski chefi Uroš Fakuč, Gregor Vračko in Uroš Štefelin, pripravljajo izključno za SPAR.

Izbrali smo jedi, ki jih obožujejo tudi otroci, so izjemno okusne in, kar je v praznični naglici za številne starše ključno, hitro pripravljene. Tako boste lahko postregli gurmansko večerjo s podpisom odličnih chefov, hkrati pa prihranili veliko časa za družinske igre in nepozabna doživetja z najmlajšimi.
Preprosta in vedno zmagovalna omaka z gorgonzolo
Ena od preprostih in hitro pripravljenih jedi so zagotovo testenine z omako iz gorgonzole, ki jo lahko naredite le iz treh sestavin. Mi smo uporabili PREMIUM Spaghettone, PREMIUM Gorgonzolo G.U. Dolce in navadno kislo smetano.

Začnite z omako: v kozico dajte na koščke narezano gorgonzolo in kislo smetano, pokrijte s pokrovko ter segrevajte na zelo nizkem ognju. Omako večkraj premešajte. Pripravljena je, ko se gorgonzola povsem stopi in se s smetano poveže v gladko, kremasto teksturo.
Medtem ko se sir počasi topi, v drugi večji posodi zavrite večjo količino osoljene vode. Testenine dodajte šele, ko voda zavre. V prvi minuti jih dvakrat premešajte z leseno kuhalnico, nato pa kuhajte toliko časa, kot je navedeno na embalaži. Ko so kuhane, jih hitro precedite in zmešate z omako. Postrezite jih takoj, da omaka ostane svilnata in privlačna.

Po želji lahko v omako dodate tudi mocarelo. V prazničnem času sta v SPAR-u do 31. decembra s SPAR plus kartico ugodneje na voljo tudi Sir Dorblu Grand Noir in Mozzarella di Bufala.
Za tiste otroke, ki ne marajo okusa gorgonzole, lahko pripravite še smetanovo omako s sirom, ki ima bolj nevtralen okus. Priprava je podobna, namesto narezane gorgonzole dodajte nariban poltrdi sir, ki ga imajo vaši otroci najraje.
Pri pripravi omake vam lahko pomagajo mlajši otroci. Na desko jim pripravite gorgonzolo in nož, za katerega ni treba, da je oster, saj je sir dovolj mehak. Koščke sira dodajo v posodo s smetano in jih premešajo, po želji v omako vmešajo tudi koščke mocarele. Le kaj je lepšega kot omaka, ki jo pripravi otrok? Občutek pomembnosti ob takšni nalogi jih navduši, hkrati pa z veseljem pojedo jed, pri pripravi katere so sodelovali.
Božična in gurmanska “piknik” večerja s čevapčiči
Slastni čevapčiči, ki jih obožujejo skoraj vsi otroci, že dolgo niso več rezervirani le za tople poletne dni, piknike in vrtne zabave. Zakaj njihove sproščene poletne energije ne bi povabili tudi na praznično mizo in razveselili svojih najmlajših? Prazniki so idealen čas, da na mizo vnesemo igrivost, tudi z jedmi, ki jih otroci brezpogojno obožujejo.
Pri tem si pomagamo s specialitetami iz SPAR-a in z našimi najmlajšimi kuharji. Tokrat smo izbrali:
- SPAR Premium čevapčiče iz mesa krškopoljskega prašiča (Chef Uroš Štefelin)
- PREMIUM Lutenico
- PREMIUM Francoska solato (vrhunskega chefa Uroša Štefelina)
- Koruzni hlebeček

Otrokom smo dali PREMIUM Lutenico in PREMIUM Francosko solato, da so obe prilogi lepo razporedili v majhne skodelice, ki jih sicer uporabljamo za kavo.
Čevapčiče vzemite iz hladilnika 15 minut prej, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Ponev segrejete in jo pokapajte z nekaj kapljicami olja. Nato nanjo položite čevapčiče in jih pecite približno deset minut. Obračate jih na minuto. Ko se po celotni površini lepo zapečejo in ostanejo v notranjosti sočni, jih odstranite z ognja in postrežete skupaj z lutenico, francosko solato in s svežim kruhom. Ker številni otroci ob čevapčičih ne marajo čebule, izberite druge zdrave alternative, kot so surova paprika, češnjevi paradižniki, surova narezana kumara ali korenček.
Slane gurmanske pite, ki jih zgolj dopečete
Poleg glavnih jedi smo izbrali tudi tri izjemno okusne pite iz linije SPAR Premium, ki se odlično podajo k vsaki praznični mizi kot priloga ali pa kot samostojna jed. Na voljo so v treh različicah: piščančja, zelenjavna ter ribja pita z dimljeno postrvjo in špinačo.

Njihova priprava je povsem enostavna: pito vzamete iz embalaže, jo položite na pekač, potisnete v ogreto pečico in pečete toliko časa, kot je zapisano na ovitku. Rezultat je dišeča, zlato zapečena jed, ki jo le postrežete.
Za pitami stoji priznan chef Uroš Štefelin, ki prisega na kakovostne, lokalne sestavine. Prav te so tudi temelj ročno izdelanih pit, katerih odličnost je potrdila Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani. Jed izhaja iz francoske kuhinje, kjer jo poznajo kot quiche.
Hitre testenine ali ravioli z že pripravljeno omako
Za hitre, preproste in hkrati gurmanske obroke lahko izberete tudi klasične testenine ter jih združite z eno od številnih kulinarnih past iz linije SPAR Premium. Mi smo uporabili tartufato in pesto z baziliko, ki sta po okusu izjemno bogata in dvigneta še tako enostavno jed na višjo raven.

Za bolj prefinjene okuse je chef Uroš Fakuč pripravil prave male poslastice: SPAR PREMIUM pirine raviole s staranim sirom Tolminc. Pri raviolih je ključnega pomena, da jih kuhate natančno toliko minut, kot piše na embalaži, saj tako ostanejo čvrsti in sočni. Chef je ustvaril tudi odlično SPAR PREMIUM zelenjavno omako za testenine, ki jo lahko porabite kot hitro osnovo za testenine, dodatek k zelenjavi ali kot omako k raviolom, ko potrebujete hitro rešitev.

To so večerje, ki jih pripravite v nekaj minutah, a se brez težav znajdejo tudi na praznični mizi kot predjed, samostojna jed ali kot del bogatejšega menija.
V SPAR-u je na voljo še široka izbira vrhunskih, že pripravljenih jedi iz linije SPAR PREMIUM, ki nastajajo v sodelovanju s priznanimi chefi. Gre za jedi, ki jih doma le pogrejete ali dopečete, okus pa je tak, kot bi jih pripravil profesionalni kuhar. . Med njimi izstopa svinjski kare v omaki z jurčki in s skutnimi štruklji, Uroš Štefelin pa je denimo pripravil izjemno linijo juh, med katerimi sta SPAR PREMIUM česnova juha (zelo kremna) in SPAR PREMIUM kremna fižolova juha, idealni ogrevalni jedi za hladne decembrske večere.





Za praznične mize sta odlični tudi marinirana svinjska krača, ki jo doma samo dokončate v pečici, ter razkošna telečja pečenka, polnjena z jurčki in domačo dimljeno slanino, obogatena s telečjim fondom. Obe jedi sta pripravljeni na način sous-vide, zaradi česar sta izjemno mehki, sočni in polnega okusa.
Najslajši del praznične večerje
Za otroke in številne odrasle so sladice eden najlepših trenutkov praznikov, zato so v SPAR-u pripravili gurmanski nabor sladkih dobrot, ki vam ne bodo vzele časa, vam bodo pa prinesle ogromno veselja.
Med letošnjimi vrhunci je Chefova torta cheesecake–mango, ročna izdelava chefa Uroša Fakuča, za ljubitelje tradicionalnih poslastic je na voljo tudi bogata ponudba PREMIUM potic.
Praznično poglavje med sladicami v SPAR-u dopolnjuje “njama” ponudba panetonov, ki navdušujejo s kakovostjo, lokalno izdelavo in preverjeno odlično senzorično oceno Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Vsi trije panetoni so razviti in izdelani v Sloveniji, v majhni obrtniški delavnici, kjer temeljijo na ročni izdelavi, zamesu z mlekom ali smetano ter uporabi masla visoke kakovosti in jajc talne reje. Sveže pečeni so dostavljeni v trgovine, kar dodatno poudari njihovo aromatičnost in izjemno rahlo teksturo.

Prvi v naboru je SPAR Premium panetone s kandiranimi pomarančami in rozinami (800 g), pripravljen po navdihu chefa Uroša Fakuča. Odlikujejo ga rozine, namočene v brandyju, kandirane pomarančne lupine ter bogata mandljeva glazura s celimi mandlji. Gre za rahel, aromatičen panetone, ki združuje tradicijo in sodoben kulinarični podpis.
Za ljubitelje klasične sadne različice je tu SPAR panetone s suhim sadjem (700 g), pripravljen z izjemno bogatim naborom sadja, saj vsebuje kar 20 % suhega sadja, med katerim so rozine ter kandirane lupinice pomaranče in limone. Testo je zamešeno s smetano in mlekom, kar mu daje značilno mehkobo in praznični aromatični profil.
Povsem gurmansko doživetje pa predstavlja SPAR Premium panetone pistacija (700 g), z 21 % pistacij in 10 % čokoladnih koščkov, oblit s pistacijevo glazuro. Zaradi smetane v testu in visokega deleža pistacij je izjemno bogatega okusa in razkošne teksture, a hkrati ohrani lahkotnost, ki je ključna za pravi panetone.

Mi smo za družinsko praznično večerjo izbrali Chefovo torto višnja–pistacija, popolno izbiro za vse, ki obožujejo kombinacijo smetane in svežih sadnih okusov. Torta navduši z bogatim pistacijevim posipom, svežo sadno noto višnje ter elegantnim videzom, ki na praznični mizi zlahka postane osrednji okras.
To pa ni vse! Zelo zelo in res zelo nas je navdušil sirup, ki ga je genialno pripravil Uroš Štefelin. Gre pa SPAR PREMIUM sadni sirup JABOLKO in CIMET, ki spominja na babičino jabolčno pito iz najslajših in najbolj aromatičnih jabolk. Steklenica sirupa bo zadostovala za več večerij, otrokom ali gostom pa ponudila slastno pijačo, ki jo bodo vsi hvalili.

Otroke vključujte, kjer se le da
V pripravo prazničnih obrokov vsekakor vključite otroke, pa naj bo le za dekoracijo ali za samostojno pripravo jedi. Naj sodelujejo že pri načrtovanju: skupaj prelistajte Sparov praznični katalog, ki je dosegljiv TUKAJ, pojdite po nakupih in jim dovolite, da sami izberejo kruh, sadje ali sladico. Otroci od 7. leta dalje lahko pomagajo pri preprostih opravilih, kot so pranje, rezanje z varnimi pripomočki, mešanje in dekoriranje jedi; najstniki pa zmorejo pripraviti tudi celoten enostavnejši obrok.
Zelo spodbudno je, če najstnik h kuhanju povabi prijatelja, skupaj lahko pripravita svojo “praznično specialiteto”, starši pa si v tem času vsaj malo oddahnete. Otroci naj prevzamejo tudi okrasitev: sadje in zelenjavo lahko razporedijo v zabavne oblike, ustvarijo male “risbe” ali barvite vzorce.
Če med kuhanjem predvajate glasbo, pripravite mini izziv v dekoriranju ali jim zaupate čisto njihove naloge, bo kuhanje postalo prijeten, igriv ritual, ki otrokom krepi pozitiven odnos do hrane in skupnega časa z družino.


