fbpx
Malček

Otrok se boji vode, kaj storiti?

Objavljeno: 16. julija, 2024 Avtor: Mama.Over.Net
deklica sedi na plaži in joka
Otroka nikar ne silite v vodo, da ne boste situacije še poslabšali. Foto: Profimedia

Strah pred vodo in plavanjem pri majhnih otrocih ni nekaj neobičajnega. Obstaja več načinov, kako otroku lahko pomagate premagati ta strah.

Ob misli na dopust ob morju, reki ali jezeru se nam porajajo prizori družinskega veselja ob čofotanju, plavanju, potapljanju. Vendar pa nas majhni otroci lahko presenetijo. Namesto veselja ob pogledu na kopalno vodo lahko oči napolnijo solze in otrok nikakor noče v vodo.

To ni nič nenavadnega in zaradi tega naj vas ne skrbi. Starši, ki so šli čez podobno situacijo, vam bodo povedali, da se na koncu vse uredi. Ostati morati mirni in stati ob strani otroku.

Kako premagati strah pred vodo?

Pomembno je, da takega otroka ne silimo v vodo. Če bo otrok pod pritiskom, bo dobil še dodaten odpor in se ne bo pripravljen soočiti s svojim strahom. Namesto tega se igrajte z njim ob vodi, dajte mu možnost, da vidi, kakšne aktivnosti se odvijajo v vodi, naj vidi sovrstnike, ki uživajo v čofotanju. Naj se otrok preko igre zbliža z vodo.

Otrok mora biti pripravljen, da gre v vodo. Če želi biti samo v plitvini, mu to pustite. Pripravite mu igrače, s katerimi se bo zamotil, naj preliva vodo iz posodice v posodo, koplje po pesku itd. Pridružite se mu pri igri in tako okrepite pozitivno izkušnjo. Naj otrok vidi, da tudi vi uživate pri tem.

Opazujte otroka. Otrok bo namreč sam nakazal, kdaj bo pripravljen za odhod v globljo vodo. Če ga boste silili, boste dosegli ravno nasprotni učinek. Naj se prehod v globljo vodo zgodi spontano, preko igre.

Nikar ne primerjajte napredka vašega otroka s sovrstniki, saj nočete negativno vplivati na njegovo samozavest. Zapomnite si, da je vsak otrok edinstven in vsak ob svojem času dosega posamezne mejnike.

Zakaj bi se bilo treba izogibati rokavčkom, lahko preberete tukaj.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net