Deklica umrla po tem, ko je spila požirek vroče čokolade
Za trinajstletno deklico je bila usodna skodelica vroče čokolade.
Hannah Jacobs je umrla nekaj ur za tem, ko je 8. februarja 2022 spila požirek vroče čokolade. Hannah je imela tistega dne pregled pri zobozdravniku. Z mamo sta pred tem v enem od lokalov naročili dve vroči čokoladi s sojinim mlekom za s sabo. Hannah je namreč imela hudo alergijo na kravje mleko, zato sta posebej poudarili, da mora biti uporabljeno sojino mleko.
Kmalu po tem, ko je spila požirek vroče čokolade, so se začele težave. Deklica je bruhala. Glede na reakcijo je bila prepričana, da napitek ni bil narejen iz sojinega mleka. Začeli so se kazati še drugi znaki. Tožila je zaradi bolečin v prsih, zatekati so ji začele ustnice, dobila je srbeč izpuščaj. V lekarni, kamor sta šli z mamo po injekcijo antihistaminika, je deklica izgubila zavest. Začeli so jo oživljati in na pomoč poklicali reševalce. Na žalost ji niso mogli več pomagati.
Dekličina mama vztraja, da je zaposlenim v lokalu povedala, da je hči alergična na mleko. Prepričana je, da je bila pri naročilu tako specifična, da bi ji marsikdo lahko očital, da komplicira in da je izbirčna. Primer je zdaj na sodišču.
Alergije na hrano so pogoste
Alergija na mleko je ena najpogostejših alergij pri otrocih. Alergijske reakcije so lahko zelo različne. Pri nekaterih lahko pride do astme, alergijskega rinitisa, atopijskega dermatitisa, urtikarije ali koprivnice. Lahko pride tudi do anafilaktične reakcije. V takem primeru mora oseba, ki doživi anafilaktični šok, dobiti injekcijo adrenalina.
Alergija je preobčutljivostni odziv imunskega sistema. Imunski sistem alergenov ne prepozna in jih ne tolerira, zato pride do reakcije. Med dejavniki tveganja so tako genetski dejavniki kot dejavniki okolja, pa tudi kajenje, uporaba hitro in industrijsko predelane hrane, premalo gibanja itd..
Med najpogostejšimi prehranskimi alergijami so tudi alergija na mleko, jajca, arašide, žita, ribe, rake in določene vrste sadja.