Ideje

Ime s štirimi črkami, ki je obnorelo svet (in Slovenijo)

Objavljeno: 2. oktobra, 2024 Avtor: A. Š.
Hana je čudovito ime, ki je vse bolj priljubljeno med slovenskimi starši. Foto: Profimedia
Hana je čudovito ime, ki je vse bolj priljubljeno med slovenskimi starši. Foto: Profimedia

Ime zaseda svetovne lestvice imen, zelo priljubljeno je tudi v Sloveniji.

Ime za punčko Hana ni le čudovito, ima tudi številne pozitivne pomene.

V Sloveniji je po podatkih Statističnega urada število prebivalk Slovenije z imenom Hana  4.117. To ime za punčko je po pogostnosti med ženskimi imeni na 64. mestu, med vsemi imeni pa na 130. mestu.

Njegova priljubljenost v zadnjih letih zelo narašča. Na lestvici svetovno najlepših imen za punčke je različica Hannah na devetem mestu.

Na lestvici najpogosteje poimenovanih novorojenk v Sloveniji pa je bilo v letu 2023 ime Hana na drugem mestu. Prehitelo ga je le čudovito ime: Ema.

Njegova priljubljenost v Sloveniji hitro narašča. Med letoma 1961 in 1970 je bilo z imenom Hana poimenovanih le 20 novorojenk. Že med letoma 1991 in 2000 jih je bilo 456. Med letoma 2011 in 2023 je bilo z imenom Hana poimenovanih kar 2.074 novorojenk.

Ime za punčko Hana: kaj pomeni?

Ime Hana ima več različnih pomenov, odvisno od države, jezika in kulture. Ime Hana izvira iz hebrejskega imena Channah, kar pomeni “naklonjenost” ali “milost”. To je svetopisemsko ime, saj se Hana pojavlja v Stari zavezi kot mati preroka Samuela.

Ime Hana pomeni tudi “cvet” in je povezano s simboliko lepote in narave. Hana je tudi krajša oblika imena Johana (ali Johanna), ki pomeni “božja milost”. Hana v nekaterih jezikih pomeni tudi srečo in blagostanje.

Čeprav ima ime Hana različne pomene po vsem svetu, ga povezujejo s pozitivnimi lastnostmi, kot so milost, sreča, lepota in sočutje. V mnogih kulturah je priljubljeno zaradi svoje preprostosti in univerzalne lepote.

anja.scuka@styria-media.si

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Mama.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Registracija

Povezani članki

Zadnji dodani članki

Mama.Over.Net